2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Tiszta / 1°C
p / 2°C
szo / 5°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2018-01-10 18:32:11

Eseménydús év elé néz Székkutas

Összeült szerdán Székkutas kulturális kerekasztala, hogy megbeszéljék, milyen programok lesznek az évben. A község hagyományos rendezvényei mellett idén az iskola is több színes rendezvénnyel csatlakozik a település eseményeihez.

Eseménydús év elé néz Székkutas

Összeültek a civil szervezetek és intézmények vezetői Székkutason, szerdán délután. A kulturális kerekasztal beszélgetésen résztvevők a 2018-as évi programokat beszélték át, illetve jelezhették, mikor szeretnék igénybe venni a Murgács Kálmán Művelődési Központ nagytermét.

Szabó Emese települési képviselő, kulturális tanácsnok elmondta, hogy minden évben összeülnek átbeszélni az év eseményeit. Hozzátette, ilyenkor figyelembe kell venni a fix községi programokat, valamint a civil szervezetek és intézmények részéről érkező tippeket, ötleteket is.

Eseménydús év elé néz Székkutas

A megbeszélésen januártól decemberig végigvették a hagyományos, minden évben megrendezett programok mellett a szervezetek, az iskola és az óvoda által szervezett események helyét és időpontját is, hogy elkészüljön Székkutas 2018-as kulturális naptára. A kalendáriumba felkerült események, így kisebb eséllyel fognak ütközni, könnyebben lehet szervezni, számolni a jövőt illetően.

Január 20.-án tartják a községben a Magyar kultúra napját, amikor egy színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők a Murgács Kálmánban 15 órától. Az iskola is szervezni fog egy vetélkedőt, ahol több mint 60 főt szeretnének átmozgatni a délután folyamán. A Gregus Máté tagintézménye idén megnyert egy EFOP-os pályázatot, aminek keretei közt a szokásosnál több és nagyobb programokat fognak szervezni az évben. A januárt a Fidesz bál fogja zárni Székkutason, 26.-án.

Eseménydús év elé néz Székkutas

Február elején lesz a kultúra hétvégéje. Ez alkalomból 2.-án lesz egy kézimunkákból álló kiállítás, valamint Bodnár Károly tart egy beszámolót az utazási élményeiből. Az év második hónapja a farsangi mulatságé is, így az óvoda és az iskola is készül a tél elűzésére, a tavasz köszöntésére. A kommunizmus áldozataira február 25.-én fognak koszorúzással emlékezni a község lakosai.

A március a tavaszi zsongásról és a 15.-i nemzeti ünnepről fog szólni, de ekkor tartják a kistermelők bálját is a Sportcentrumban. A hónap végén a húsvétra készülés jegyében lesznek programok Székkutason. Áprilisban a költészet napja alkalmából a szokásos rendezvények mellett az iskola is fog szervezni egy szavalóversennyel egybekötött rendezvényt. A tavasz második hónapjának 21. napján a Székkutasi Olvasókör táncgálájára mehetnek el az érdeklődők.

Eseménydús év elé néz Székkutas

Májusban már a motorosok is bátran roboghatnak az utakon, így összeül a helyi motoros baráti társaság is a hónap elején. Negyedikén az oviban fognak anyák napját tartani, majd 26.-án a gyerekeké lesz a főszerep. Az iskola ez alkalomból is szervez plusz programot, ahol a népi játékok és családi vetélkedők lesznek a középpontban.

Júniusban a ballagásoké lesz a főszerep, míg június végén, vagy július végén az aratást ünneplik majd Sóshalmon, az olvasókörben. Ha már Sóshalmon járunk, visszaemlékezhetünk az országos olvasóköri találkozóra is, amit 2018-ban Székkutason fognak tartani. Az eseményt, amikor a kutasiak átveszik a vándorbotot, július 27-28-29.-én fogják tartani.

Augusztusban lesz az évek óta hagyományos motoros találkozó és az országos szinten elismert szántóverseny is. Október elején az idősek napját ünneplik, valamint 23.-án a nemzeti ünnep alkalmából, valószínű az emlékháznál fognak összegyűlni a székkutasiak emlékezni.

Eseménydús év elé néz Székkutas

Novemberben 24.-én jótékonysági bál lesz és a hó végén, 30.-án készítik el a tervek szerint az adventi koszorút is. A karácsonyvárás négy hétvégéje idén december 2.-9.-16.-23.- ra fog esni. A Mikulás is ellátogat 5.-én a községbe, ahol 9.-én rendezik meg a szokásos Mikulás ünnepet, ahol egy kellemes családi nap keretein belül várhatják együtt a szeretet ünnepét a székkutasiak.

n.j.