2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Köd / -1°C
h / -0°C
k / -1°C
Reklám
Fazekas Gábor | 2017-04-15 07:00:38

Értékbecslés a FAiR-M Ingatlanirodától

A FAiR-M Ingatlaniroda az ingatlanok értékesítése mellett értékbecslések elkészítésével is foglalkozik. Erről beszélgettünk Ádók Zoltánnal az ingatlaniroda vezető értékesítőjével és ingatlanvagyon értékelőjével.

Értékbecslés a FAiR-M Ingatlanirodától

Az ingatlanos szakma nemcsak az ingatlanok értékesítéséről szól. Egy értékbecslés elkészítése legalább annyira fontos és legalább akkora felelősséggel jár, mint az ingatlanok eladása. Kezdjük azzal, hogy az értékesítés előtt az első feladat az adott ingatlan piaci árának a meghatározása. A piaci ár meghatározásakor érdemes olyan szakember segítségét kérni, aki tisztában van a helyi ingatlanpiac aktuális helyzetével és persze aktív része is annak. A legelterjedtebb és véleményem szerint a legpontosabb értékelési módszer a piaci összehasonlító módszer, amiben a vizsgált ingatlant több, hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlannal kell összehasonlítani. Ez az értékelés akkor a leghitelesebb, ha az értékbecslő az összehasonlított ingatlanok adásvételét testközelből ismeri. A FAiR-M Ingatlaniroda évek óta piacvezető szerepet tölt be Hódmezővásárhely és környéke ingatlanpiacán. Kollégáimmal abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy annak a több száz eladott ingatlannak az adatait tudjuk felhasználni az értékbecslésekhez, amelyeket az elmúlt pár évben adtunk el. Szinte nincs olyan típusú ingatlan, aminek az eladásánál ne vettünk volna részt. Itt fontos megemlíteni, hogy az értékbecslések elkészítésénél előzetes egyeztetés, tapasztalatcsere és konzultáció zajlik a kollégák között, így próbálunk egymásnak segíteni a minél precízebb munka elvégzésében.

Említette, hogy a legjobb módszernek a piaci összehasonlító módszert tartja. Milyen értékelési módszerek vannak még?

Három módszert különböztetünk meg. Az egyik a már említett piaci összehasonlító módszer, amit minden alapszintű értékbecslő készíthet. A másik két módszer a nettó pótlási költségen alapuló értékelés és a hozamszámításon alapuló értékbecslés, amelyeket már csak emelt szintű értékbecslők végezhetnek. A nettó pótlási költségen alapuló értékbecslés az ingatlan újraépítési költségének vizsgálatával történik az alatta elhelyezkedő földterület értékének hozzáadásával és az amortizáció figyelembe vételével. Elsősorban olyan épületek vizsgálatakor kell használni, ahol nem áll megfelelő mennyiségű összehasonlítási adat az értékbecslő rendelkezésére. Ilyen ingatlanok pl: a kórházak, múzeumok, könyvtárak, vagy akár a malmok is. A harmadik értékelési módszer a hozamszámításon alapuló értékelés, amit elsősorban ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi vagy befektetésre szánt ingatlanok becslésénél használunk. Ennél a módszernél az ingatlan jövedelemtermelő képességét kell vizsgálni a lehetséges bevételek, kiadások, kamatlábak és futamidők tükrében. Ezzel az értékbecslési módszerrel azoknak a vevőknek is tudunk segíteni, akik befektetési szándékkal szeretnének ingatlant vásárolni. Azonnal látják, hogy a megvásárolandó ingatlan évente hány százalékos hozamot tud termelni, így el tudja dönteni, hogy ezt a befektetési módot válassza vagy sem.

A FAiR-M Ingatlanirodánál összesen 6 db értékbecslői jogosultsággal rendelkező ingatlanközvetítő dolgozik, amelyből ketten, Molnár Attila kollegámmal ingatlanvagyon értékelői szakvizsgával is rendelkezünk, amely jogosultságot ad mind a három értékelési módszer elvégzésére.

Értékbecslés a FAiR-M Ingatlanirodától

A FAIR-M INGATLANIRODA MUNKATÁRSAI ELÉRHETŐSÉGEI:

Molnár Attila
Tel.: 36-30-360 8779
molnar@fair-m.hu

Oláh Imre
Tel.: 36-30-685 6463
olah@fair-m.hu.

Ádók Zoltán
Tel.: 36-20-329 5154
adok@fair-m.hu

Kovács Sándor
Tel.: 36-70-387-9772
kovacs.sandor@fair-m.hu

Urbán Mihály hiteltanácsadó
Tel.: 36-30-857 6717
urban.mihaly@fair-m.hu

Dr. Törökné Molnár Orsolya
Tel: 36-30-643-6364
fair-m@t-online.hu

Kiss Istvánné (Edit)
Iroda: Szentes, Horváth Mihály utca 13/A.
Tel.: 36-30-678 2536
kiss.istvanne@fair-m.hu

Dr. Geönczeöl Tiborné (Mari)
Iroda: Szentes, Horváth Mihály utca 13/A.
Tel.: 36-30-927 4721
geonczeol.tiborne@fair-m.hu

Tar János
Iroda: Szentes, Horváth Mihály utca 13/A.
Tel.: 36-20-616 8856
tar.janos@fair-m.hu