2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-11-12 18:42:32

Erőszakmentes ízek Indiából

Vegetáriánus és vegán ételek kóstolására nyílt alkalom vasárnap Búzás József jógaoktató szervezésében. A főszerepet ezen belül is az indiai ízek kapták a hódmezővásárhelyi Emlékpont Kávézóban.

Erőszakmentes ízek Indiából

A jóga összetett hagyománya a táplálkozásra is kitér: főleg vegetáriánus, azaz erőszakmentesen elkészített ételeket részesít előnyben.

Erőszakmentes ízek Indiából

Búzás József

„India ősi tanításai szerint az emberek lakto vegetáriánusok, azaz tejterméket fogyasztanak. Ennek az ételkóstolónak az a célja, hogy megismertessem ezt az étkezési formát, illetve az ételek elkészítésének módját a széles közönséggel. Ez már a második ilyen nagyobb ételkóstolónk. Nagyon érdeklődőek az emberek, hogyan lehet kímélőbben, hús nélkül étkezni” – fogalmazott Búzás József jógaoktató, aki kisebb segítséggel majd’ mindet étket maga készített. Ezek között az indiai ételek voltak túlsúlyban.

Erőszakmentes ízek Indiából

Az indiai ízekből nem hiányozhat a kurkuma, a koriander, a gyömbér, a mustármag, ha a fűszerezésre gondolunk. Az elkészített ételek között lehetett találni curry panírt, ami tulajdonképpen egy currys szószban elkészített házi sajt, illetve gyönyörű lilásszínű céklafasírt, gőzgombóc hüvelyesből és rizsből, valamint csipkebogyó szósz, házi lepénykenyér, almacsatni és a zöldséges főétel, a szabdzsi sem hiányozhatott az asztalról.

Erőszakmentes ízek Indiából

József elmondta, hogy 4-5 éve vegetáriánus, s bár Indiában még nem járt, de indiai főiskolán tanult, ahol a hagyományos ételeket is megtanulták elkészíteni, így a gasztronómia segítségével most a hódmezővásárhelyiekhez jött el India.

Erőszakmentes ízek Indiából

Palotásné Borbély Melinda

Az indiai, vegetáriánus ételek mellett vegán étkeket is lehetett kóstolni. Ezeket Palotásné Borbély Melinda, a Növényi Ízek munkatársa készítette, aki családjával együtt már 6 éve étkezik vegánként. A vegetáriánus és a vegán között az a legfőbb különbség, hogy a vegán mindenféle állati eredetű ételt száműz a táplálkozásából, így a tejterméket vagy éppen a tojást is. Melinda elmondta, hogy így hozzájutnak minden szükséges tápanyaghoz, a fehérjét is például hüvelyesekkel pótolják, a hat év alatt semmiféle hiánybetegség nem lépett fel náluk. Azért döntöttek így annak idején, mert a családban volt egy súlyos rákos megbetegedés, és ezzel a táplálkozással teljesen tünetmentessé vált. Fokozatosan hagyták el az állati eredetű ételeket, alapanyagokat, így nem volt megterhelő az átállás.

Erőszakmentes ízek Indiából

A mostani kóstolóra rizsgombócot, zöldségfasírtot és egy növényi kocsonyát hozott. Utóbbinak az alapja a sárgarépa és a csicseriborsó volt, és ahhoz, hogy a kocsonyás állag létrejöjjön agaragar port használt.

Erőszakmentes ízek Indiából

A rendezvény elején először mindkét előadáó röviden beszélt az általuk hozott ételekről, illetve meg lehetett szagolni a különféle különleges fűszereket is. Majd a kóstolás következett.

ÉR.