2014. október 2. csütörtök, Petra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
16°C
18°C
Tiszta / 16°C
p / 18°C
szo / 16°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2013-05-07 12:49:12

Érettségi: sokaknak még mindig a matek a „mumus”

Megoszlottak a vélemények a keddi matematika érettségi nehézségét illetően. Az írásbeli vizsgák második napján a HISZK Eötvös József Székhelyintézmény és a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjaival beszélgettünk.

Mint arról beszámoltunk, megkezdődtek az országban az érettségi vizsgák május 6-án. A tanulók hétfőn magyar nyelv és irodalommal, kedden a matematikával birkóztak meg.

- Első látásra könnyűnek tűnt, a villámkérdések közül egyet nem tudtam úgy megoldani, ahogyan azt elvártam volna magamtól.  Négyesre számítok, aki gyengébb matekból, még az is összetud szedni egy hármast– tudtuk meg Nagy István Ádámtól, a HISZK Eötvös József Székhelyintézmény végzősétől. – Valószínűség-számítás, halmazokkal és gráfokkal kapcsolatos feladatok – sorolt néhány, az érettségi feladatlapon szereplő példát Ádám, aki Szolnokon tanul tovább.

Mivel ez a tantárgy a mumusom, így tartottam tőle, de úgy gondolom, jól sikerült – mondta a szintén Eötvösös Olasz Andrea, aki a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait.

Korom Bettina, a Bethlen Gábor Református Gimnázium 12.b osztályos diákja nagyon nehéznek, bonyolultnak és fárasztónak találta a feladatsort. Véleménye szerint kevés idő állt a rendelkezésükre. Kettes, vagy hármas érdemjegyre számít.

Ugyanígy értékeli teljesítményét a gimnázium másik tanulója, Partman Laura is. - Nehezebb volt, mint amire számítottam, remélem jobb lesz, mint amilyennek most érzem – mondta. Hozzátette, a hétfői vizsga magyar-történelem szakos lévén nem okozott neki nehézséget. Szerdán emelt szinten érettségizik történelemből, jövő hét kedden pedig biológiából vizsgázik.


Az írásbeli vizsgák tapasztalatairól megkérdeztük dr. Kádár Péter igazgatót is. - Azt mondhatom, hogy a diákoknak teljesíthető feladatokat tűztek ki, a matematika is megoldható volt. A gyerekek kihasználták a rendelkezésükre álló 180 percet, tehát nem jutottak végig olyan könnyen a feladatsoron. Bízom benne, hogy mind a 95 vizsgázónk sikeresen megoldotta a két fő vizsgatárgy feladatait – jellemezte az első két napot az igazgató.

Megyeri József

Megyeri József | 2014-10-01 22:19:36

Kisteleken ugyan nincs kórház, de a térségi szakorvosi rendelő révén a kórházi ellátás színvonalát tudja biztosítani – mondta dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az október elsejei, kisteleki fórumán. A politikus kérdésre válaszolva elmondta: a kormány keresi a forrást arra, hogy tovább emeljék az egészségügyben dolgozók bérét.

Antal Sándor | 2014-10-01 21:12:30

„Azaz út, amit a jelenlegi makói polgármester és alpolgármester képvisel, az zsákutcába vezet” – mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő a szerdai makói lakossági fórumon. A politikus a kormány támogatását ajánlotta fel a helyieknek, amennyiben Farkas Éva (Fidesz-KDNP) nyeri a településen az október 12-i választásokat. Hangsúlyozta, kedden Orbán Viktor, miniszterelnök a városba érkezik és személyesen tesz ajánlatot a makóaiknak.

Garai Szakács László | 2014-10-01 20:21:04

Makói laptársunk, a makóhiradó mind a három makói polgármesterjelölnek felajánlotta előbb szóban, majd írásban is, hogy a választás előtt interjút készít velük. Ketten éltek is a lehetőséggel, Buzás Péter (PSZM-MSZP-DK) azonban a Fekete Tiborral legutóbb tartott sajtótájékoztatóján újbóli személyes kérdésünkre közölte: jelöltként nem nyilatkozik hírportálnak.

Kutasi Roland | 2014-10-01 20:07:28

A Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alá tartozik majd a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amely október 10-étől kezdi meg működését. A cél a kommunikációs kiadások ésszerűsítése és hatékonyabb felügyelete - tájékoztatott a Kormányzati Információs Központ.

Bodrogi Klára | 2014-10-01 18:07:07

Október 6-án koszúrzás és megemlékezést rendeznek az Aradi vértanúk tiszteletére Hódmezővásárhelyen.

Hajó Edina | 2014-10-01 17:03:16

Emelt fizetést kapnak a napokban a pedagógusok, amikor kiutalják számukra a szeptemberi juttatásukat, amely akár tízezer forinttal is több lehet. A béremelés a következő években is folytatódik.

Bodrogi Klára | 2014-10-01 16:57:53

Jó évet zárt a Mindszenti Lovas Klub. A pálya is megszépült és felújult.

Garai Szakács László | 2014-10-01 16:16:31

Látványos, kutyás programmal készül a hódmezővásárhelyi tájház a Mihály naphoz kapcsolódó programsorozatára.