2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-03-16 16:33:53

Eredményes volt az ötletpályázat

Hódmezővásárhely önkormányzatának döntése alapján, az idei évben pályázatot írtak ki az első világháború centenáriuma kapcsán, a háborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevének megörökítésére, a város főterén található emlékmű bővítésének megtervezésére. A pályázat eredményhirdetésére csütörtökön került sor, a Városháza tárgyalójában.

Eredményes volt az ötletpályázat

Szemerey Márta építészmérnöknek, a Csongrád Megyei Építész Kamara alelnökének, a vásárhelyi bíráló bizottság társelnökének javaslatára döntött úgy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete, hogy ötletpályázatot ír ki a Kossuth téren található lovas- szobor, azaz az első világháborús emlékmű bővítésére. A háborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevének megörökítésére, azok elhelyezésére, kialakítására és megformálására vártak koncepcionális megoldásokat, illetve építészeti, képzőművészeti ötleteket. Ez mintegy 3000 névfelirat megjelenítését foglalja magában.

Eredményes volt az ötletpályázat

Összesen 39 pályázat érkezett be, amik közül 6 pályamunkát díjazott a bíráló bizottság. „Voltak nagyon szép és kiérlelt pályamunkák, és olyanok, melyek kevésbé elképzelhetőek Vásárhely főterén, de összességében egy nagyon sikeres pályázatról beszélhetünk. Volt olyan, aki mind a 3000 nevet külön oszlopra írta, volt, aki diadalkaput emelt, és voltak túlzó megoldások is, amik önmagukban nagyon jók voltak, csak nem illettek volna erre a térre. A bíráló bizottság olyan pályamunkákat választott ki, melyek leginkább síkban, a gránitburkolatban helyezték el a neveket, a szobor előtt” – mondta el Szemerey Márta.

Eredményes volt az ötletpályázat

„B” kategóriában

I. díj Szilágyi Balázs Szombathely (800 ezer forint)

II. díj B4 Stúdió Kecskemét (600 ezer forint)

III. díj Gyüre Lilla Adrienn Hódmezővásárhely (400 ezer forint)

III. díj Lality Áron Budapest (400 ezer forint)

III. díj Nagy Attila Hódmezővásárhely (400 ezer forint)

„A” kategóriában (koncepcionális)

I. díj Szvet Tamás Hódmezővásárhely (150 ezer forint)

Eredményes volt az ötletpályázat

Dr. Kószó Péter alpolgármester elmondta, áprilisi rendes testületi ülésükön döntenek majd arról, hogy a beérkezett pályaművek közül melyiket tekintsék a bővítés alapjának, és azt tovább gondolva – egy kibővült tervvel – jövőre már meg is történhet az emlékhely bővítése.

 

RV