2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Regionális Hírek
Szombat Mihály | 2013-02-05 12:55:33

Emberölés Békés megyében

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt Patai Mihály ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott döntését. Ez alapján a vádlott jogerős büntetése 12 év börtön és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Emberölés Békés megyében

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság minden tekintetben megalapozottan állapította meg a vádlott bűnösségét, a cselekmény minősítése is helyes. Emellett a kiszabott büntetés is arányos az elkövetett cselekmény súlyához mérten, így a táblabíróság semmilyen indokot nem látott a büntetés mértékének csökkentésére. Az I. fokú bíróság akkor is helyesen döntött, amikor nem fegyházban, hanem – tekintettel a vádlott korára – egy fokozattal enyhébb büntetés-végrehajtási intézetben, vagyis börtönbe végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A nyugdíjas, alkoholfüggő, alkoholos személyiségzavarban szenvedő, büntetlen előéletű vádlottnak 2010. novemberében ki kellett költöznie gyulai ingatlanából, mert azt eladták a válását követően. Ettől kezdve albérletben élt, 2011. májusától M. László sértett albérlője lett Gyulán, ahol egy szobát kizárólagosan használt, a többi helyiség közös használata mellett.

A vádlott és a sértett már korábban megismerkedtek. Az együttlakás során nem jöttek ki jól egymással, elsősorban azért, mert a sértett italozó életmódot folytatott, és ittasan gyakran kért pénzt a vádlottól. Amikor ittas volt, rendszeresen követelőzött, azonban fizikai konfliktus a vádbeli cselekmény előtt nem volt a két férfi között. A sértett, amikor kijózanodott, mindig elnézést kért ittas viselkedéséért. Ennek ellenére a vádlott el akart költözni ebből az albérletből.

2011. június 10-én a vádlott Gyulán egy sörözőben italozott, ahol megjelent az ittas sértett, és szidalmazni kezdte a vádlottat. Elmondta: tud a vádlott elköltözési szándékáról, és ruháit ki fogja dobálni a házból. A kiabáló sértettet a söröző pultosa kiküldte a sörözőből, majd ezt követően nem sokkal később a vádlott hazament albérletébe, de nem jutott be szobájába, mert az zárva találta. Elkezdett a konyhában vacsorát főzni, amikor nem sokkal este 10 előtt hazaért a sértett. Ekkor a ház udvarán összevitatkoztak, a sértett többször is meglökte, ezért a vádlott egyszer ököllel arcon ütötte, aki ettől elesett, és arcát beleverte a terasz betonszegélyébe.

A sértett ezt követően már nem tudott felállni, mert a vádlott a magatehetetlen férfit tovább bántalmazta, elkezdte húzni a teraszhoz közeli füves részre, eközben többször megrúgta, rátérdelt, rátaposott, a sértett nyakát megszorította, fejét többször a kemény, száraz földhöz csapta. A bántalmazás során a sértettet legalább negyven ütés, rúgás érte. A mozdulatlan férfit a vádlott a későbbi megtalálási helyére húzta, egy párnát tett a feje alá, takaróval leterítette, vízzel is lelocsolta, majd bement a házba.

A sértett nem sokkal később meghalt, halálának közvetlen oka fulladás volt. Hajnalban a vádlott kerékpárral elment otthonról, és ismerőseivel találkozva azt mondta, hogy a sértett leesett a lépcsőn, nagy baj van vele, és kérte, segítsenek. Ekkor együtt elmentek a házhoz, ahol látták, hogy a sértett meghalt, és értesítették a rendőrséget – áll az I. fokú ítéletben.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2012. szeptember 12-én Patai Mihály (1941 – gyulai lakos) vádlottat, és ezért őt 12 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott javára, eltérő jogi minősítésért, az emberölés bűntette alapesetének megállapítása érdekében nyújtott be fellebbezést, amit a Fellebbviteli Főügyészség visszavont, egyetértve az I. fokon eljáró a bíróság jogi álláspontjával. A vádlott a büntetés enyhítése, védője eltérő tényállás és minősítés megállapítása, továbbá a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezet – így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.