2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-09 14:14:55

Eltűnhet-e végleg a villasor az Adyról?

Mostanában minden arra járó találkozhatott vele, hogy elbontják, vagy átalakítják az egykori Horthy utcán található villasor épületeit. Több olvasónk is aggódva kereste meg szerkesztőségünket, válaszokat várva: hogy történhetett meg az eset? Szerkesztőségünk megkereste a témával kapcsolatban dr. Kószó Pétert, Hódmezővásárhely alpolgármesterét, a körzet képviselőjét.

Aki végigment mostanában az Ady Endre utcán, találkozhatott azzal, hogy az 54-56. számok alatt található villák környékén építési munkálatok zajlanak. Olvasóink az 54-es szám alatt található, közel egy évszázados villa elbontása miatt keresték meg szerkesztőségünket, ugyanis a pompás, de öreg épületet szinte teljesen elbontották már.

Eltűnhet-e végleg a villasor az Adyról?

Dr. Kószó Pétert, Hódmezővásárhely alpolgármesterét kerestük meg a témával kapcsolatban.

Promenad.hu: több gyönyörű, a város és az utcakép szempontjából is fontos villán is dolgoznak most az Ady Endre utcán. Ezek az épületek élveznek valamilyen védettséget?

Dr. Kószó Péter: az Ady Endre utca az, ami a városba érkezőket fogadja. Az itt található villák nagy része -  2., 8., 56., 58., 60., 80. szám alatt található épületek - egyedi védettséget is kapott.

Promenad.hu: nyilván a már szinte teljesen elbontott 54-es szám alatt található villával kapcsolatban más a helyzet. Mit tud erről mondani?

Dr. Kószó Péter: a villa már évek óta lakatlan volt gyakorlatilag. Az új tulajdonosok szeretnék az épületet felújítani. Városképi szempontból egyedi védettséget nem kapott ez az épület, de az építészeti stílusa annak a két világháború közötti hagyománynak felel meg, amelyre részben az Art Deco, részben Kós Károly stílusa jellemző. Az új tulajdonosok beadták az építési engedélyt, és a beadott tervek alapján az építtetők a villa régi pompáját megőrizve fogják felújítani az ingatlant. A tetőtér szerkezete és a felvizesedett falak miatt kellett elbontani az épületet, de a tervek megtekintése alapján elmondhatom: ugyanabban a stílusban fogják újra építeni, mint amilyen volt, így az utca arculata nem fog megváltozni.

Eltűnhet-e végleg a villasor az Adyról?

Promenad.hu: mit kell tenni ahhoz, hogy egyedi védettséget kapjanak azok az épületek, utcák, amik településtörténeti és arculati szempontból fontos pontjai a városnak?

Dr. Kószó Péter: minden egyes egyedi javaslatra az önkormányzat nagyon szívesen megindítja a védetté nyilvánítási eljárást. Bárki tehet javaslatot arra, hogy mely épületek kapjanak egyedi védettségi státuszt. A régebbi városrészekben, mint a Tabán és a Susán, nagyon sok ilyen ingatlan van.

Promenad.hu: az Ady Endre utca esetében elképzelhető-e, hogy az egész utca védettség alá kerüljön?

Dr. Kószó Péter: Vásárhely egyik legszebb része, mindenképpen érdemes volna védettséget adni az egész utcának. Különösen akkor, amikor a tram-trainnel egy időben elkészülnek az új járdák, megújulnak a házak előtti parkos részek.

Eltűnhet-e végleg a villasor az Adyról?

A jelenleg bontás alatt álló Ady Endre utca 54-es szám alatt található villával kapcsolatban szerkesztőségünk kiderítette, hogy várhatóan egy ötlakásos társasházzá fog átalakulni. Az utcafront felőli része ugyanúgy néz majd ki, mint régen. Az új épület szerkezetileg 2018 őszére fog elkészülni.

Eltűnhet-e végleg a villasor az Adyról?

n.j.