2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2018-01-29 23:15:46

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Aki egyszer megváltotta, annak a sírja tiszteletben tartandó – mondta Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Tarjáni olvasókörben tartott lakossági fórumon hétfőn. A rendezvényen részt vett Hegedűs Zoltán alpolgármester, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje, valamint Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke is.

Délután öt óra előtt pár perccel elfogytak az ülőhelyek a sutuban.  Hegedűs Zoltán alpolgármester és Lázár János országgyűlési képviselő lakossági fórumára ugyanis rengeteg érdeklődő érkezett az olvasókör nagytermébe. Cseri Tamás önkormányzati képviselő vállalta a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje kampányának megszervezését, a fórumok lebonyolítását. Elmondta: a pártjuk nyitott rostéllyal vonul a harcba, nincsen titkolni valójuk és kitartanak egymás mellett.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Bálint Gabriella a KDNP helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy a trójai falóhoz hasonlóan támogatja többi párt a leginkább Jobbikhoz kötődő másik indulót.

„Mindenkinek jó és ő is mindenkit el tud fogadni. Úgy gondolom, hogy ez a történet számomra, aki konzervatív keresztény értékrendet vall, elfogadhatatlan. Egy hűséges, kitartó és az esküjükhöz hű közösség jellemezte a rendszerváltás utáni Hódmezővásárhely évtizedeit” – tette hozzá a KDNP elnöke.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Hegedűs Zoltán, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere hangsúlyozta: számára becsületbeli ügy a megkezdett munka befejezése.

„Én mindenki polgármestere leszek, aki pártpolitikai hozzáállástól függetlenül segíteni fog mindenkinek. A jövőben is a jelenlegi kormánnyal és országgyűlési képviselővel szeretnék együtt dolgozni”- mondta az alpolgármester, aki 50. születésnapját töltötte hétfőn. A FIDESZ-KDNP jelöltje megköszönte a pártja, a több mint 9000 aláíró és családja támogatását.

Hegedűs Zoltán kiemelte, hogy a város gazdasága a lehető legjobb helyzetben van.

„Azt mondhatjuk: aki dolgozni akar, az tud dolgozni Hódmezővásárhelyen. Ezen kívül 156 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban, amik alapvetően változtatják meg a jövőnket. Jelenleg a 2018-as költségvetés elkészítése zajlik és mintegy 400 millió forintnyi tartalékkal számolunk. Ezért is folytattam 10 jelentős társadalmi csoport képviselőivel konzultációt” – mondta Hegedűs.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Beszámolt a konzultációk eredményeiről, amik közül kiemelte: az összes orvosi rendelő és iskola meg fog újulni a városban. A polgármester jelölt ezek után a folyamatban lévő beruházásokat mutatta be. Elmondta: hamarosan elkészül az elkerülő út, aminek hála a jelenlegi dugók, amik a városban vannak, meg fognak szűnni. A tarjániak számára, talán legközelebbi csatlakozási pont az elkerülőhöz a Bodzási út lesz, amit májusra ki fognak szélesíteni, valamint a Kodály Zoltán utca meghosszabbításáról is beszámolt Hegedűs.

A polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester elmondta, 117 km-nyi kerékpárút fog épülni, ami külterületen élők számára és a horgászok számára egyaránt nagy segítség lesz. Hozzátette, a Maroslelét Batidával összekötő bicikli utat is elkészítik még az évben. Az alpolgármester kitért a külterületi városrészek fejlesztéseire is, majd beszámolt a bölcsődék, óvodák, iskolák, valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és a Bethlen Gábor Református Gimnázium felújításáról is. Kifejtette, a szakképzés fejlesztése rendkívül fontos, ezért fogják a város szakképzési intézményeit korszerűsíteni.

A FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje elmondta: a korábban átadott Járási Hivatalnak hála, Csongrád megye agrár közigazgatásának központja Hódmezővásárhely lesz. A továbbiakban beszámolt a Kovács-Küry energetikai fejlesztéséről, amit, még az idén elkezdenek, valamint 118 szociális lakás 233 millió forintból megvalósuló korszerűsítéséről is. Az alpolgármester hozzátette: az ipari park bővítése mellett, a piac és a kórház is fejlődni fog. A jövőben fejleszteni fogják a fekvőbeteg ellátást, valamint egy MR diagnosztikai eszköz beszerzése is tervben van.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Hegedűs elmondta: továbbra is támogatni fogják a rendőrség munkáját és bővítik a kamerarendszert is.

„Ha én leszek a polgármester, ide nem fogunk betelepíteni migránsokat” – hangsúlyozta a polgármester jelölt, majd hozzátette, a laktanya épületeinek 30%-a fog a jövőben megújulni, valamint egy katonai szakközépiskolát fognak létesíteni a városban. Hegedűs elmondta, hogy az összes templomot fel szeretné újítani, valamint megkeresték egy új, kertvárosban létesítendő katolikus templommal kapcsolatban is.

Hegedűs Zoltán kiemelte: kezdeményezni fogja a kormánynál a sírmegváltási díj megszüntetését. A bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a közszférában dolgozók munkabérének emelését. A politikus kifejtette, az is a tervei közt van, hogy a Kása erdőt újra bekapcsolja a város vérkeringésébe.

A minőségi otthoncsere programmal kapcsolatban arról számolt be a polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester, hogy eddig 28 kérelem érkezett be hozzájuk, amiből már biztos: 5 család jobb körülmények közé költözik a panelból.

Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Almási István halálával valami véget ért és valami új fog elkezdődni.

„Miközben Hegedűs Zoltán választási kampányfórumot tart, közben reggel 8-tól este 5-ig a városházán neki kell a várost irányítani. Aki ezt a hivatást valaha végezte tudja: ez munka, kötelesség alázat, feladat, felelősség. Ez aprómunka, amin a harsányság és színpadiasság nem segít. Mi csapatban dolgozunk és közösen építjük a várost” – mondta az országgyűlési képviselő.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Lázár János kitért az őt érő médiatámadásokra is, amivel kapcsolatban elmondta: azt vette észre, hogy nem is indul a polgármester választáson, mégis mindenhol róla van szó.

Az országgyűlési képviselő elmondta a Hódmezővásárhely típusú agrár településeknek kevesebb a GDP-je, ezért külső támogatásra van szüksége. Kiemelte, hogy miniszterként az a feladata, hogy minden hódmezővásárhelyinek segítsen.

„Olyan polgármesterre van szükség, aki dolgozik, vagy olyanra, aki dumál és közben káoszba, süllyedésbe taszítja a várost. Ezt kell eldöntetnie majd a város polgárainak” – emelte ki Lázár János.

A miniszter elmondta, egy jó polgármesternek fontos dolga, hogy jó szövetségeket tudjon kötni. A FIDESZ-KDNP eddig is kiemelten támogatta a várost, Orbán Viktor Hódmezővásárhely mellett áll. Az országgyűlési képviselő ezek után elmondta: fontos, hogy a várost irányító személy ne hazudjon, legyen következetes, valamint kemény munkával és szövetségekkel érdemelje ki, ezt a komoly felelősséggel járó feladatot. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc és szövetségesei számára nincs bocsánat, hisz a kórház bezárása miatt rengeteget szenvedett a város.

Lázár János beszámolt a határon tett látogatásának tapasztalatairól is. Elmondta, hogy megnézte a kerítést és a kamerafelvételeket. Kiderült, hogy minden nap jönnek a migránsok és naponta háromszor próbálják a kerítést hidegvágóval és létrával átvágni a Szerb oldalról. Kiemelte: fontos, hogy megmaradjunk egy erős nemzeti identitással rendelkező országnak és ne egy „mix” nemzet legyünk.

„Fontos, hogy milyen kormányt választanak. Minden parlamenti képviselőnek és városvezetőnek nemet kell mondani a bevándorlásra”- emelte ki Lázár János.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Elmondta, hogy a kormány és a város legfontosabb szövetségesei azok az emberek, akik magukon kívül másokat is el tudnak tartani. Hozzátette: a minimálbér emelése egy nagyon fontos feladat és az egészségügyben dolgozók keresetét is tovább kell növelni. A miniszter hangsúlyozta, hogy az ország függetlensége azon múlik ki ad enni, ki ad pénzt és ki ad energiát.

„Az egyetlen hely, ami teljesen magyar kézben van és az emberek pénzt költenek el élelemre az a piac. Fel kell újítani a piacokat, hogy ezek az üzletek versenyképesek legyenek a hipermarketekkel szemben” – emelte ki Lázár János.

Az országgyűlési képviselő elmondta, jelenleg a rendőrök tevékenységét segítve 270 kamera figyeli a várost, előzi meg a bűnözést. A belvárosban kiépített megfigyelőrendszernek hála, a rendőrök többet tudnak a külterületre figyelni, ezzel megelőzve a rablásokat. Kiemelte, hogy a határvédelem miatt a hódmezővásárhelyi laktanyában 2000 katonára van szükség.

„Az a világ, amikor bennünket mások megvédenek nem jött el sosem. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy megerősítik a laktanyát és a vásárhelyi fiatalok előtt nyitva álljon a katonai pályafutás” – mondta Lázár János.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

Az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy amint újra megválasztják képviselőnek az első törvényjavaslat, amit benyújt az lesz, hogy eltöröljék sírmegváltási díjat és a temetők a karbantartáshoz szükséges támogatást az államtól kapják meg.

„Ez méltatlan dolog. Aki egyszer a sírját megváltotta, annak a sírja tiszteletben tartandó” –tette hozzá a miniszter.

Megkérdezték a fórumon, hogy jelenleg mennyien laknak a városban. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy 45 ezren rendelkeznek állandó lakcímmel és 10 ezer olyan ember van, aki időskorúak nyugellátásában részesül.

Lakossági kérdésként merült fel a fórumon, a külföldön élők haza csábítása. Lázár János kifejtette, hogy tapasztalatai szerint sokan azért utaznak ki, hogy többet keressenek és haza utalják a megkeresett pénzt. Hozzátette sokkal kevesebb orvos vándorolt ki a béremelések után.

Szóba kerültek a diáktüntetések is, amiről a miniszter elmondta, hogy aránytalanul nagy a diákokon a terhelés, akik ennek a csökkentéséért tüntetnek és nem konkrétan a minden napos testnevelés óra a probléma.

Téma volt a vásárhelyi sportélet is, amivel kapcsolatban Hegedűs Zoltán elmondta, hogy a TAO támogatással nem rendelkező sportágak számára létesíteni fognak egy 60 millió támogatási alapot.

Eltörölnék a sírmegváltási díjat

n.j.

(x)