2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Köd / -1°C
h / -0°C
k / -0°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-06-19 12:16:01

Élni jó… de tenni is kell érte!

A WHO előrejelzései szerint hamarosan minden második ember allergiás lesz. Emellett a fej-nyaki daganatok száma is folyamatosan emelkedik. A diagnosztika hatásosabbá tételére új vizsgálatok is rendelkezésünkre állnak, ezekről beszélgettünk a Rádió 7 hétfői Napraforgójában dr. Fejes Kinga fül-orr-gége szakorvossal.

Élni jó… de tenni is kell érte!

Annak, hogy egyre többen szenvednek allergiás megbetegedésekben, nagyon sok oka van, de kiemelendő a genetikai tényező, amelyet „megtámogatnak” a környezeti hatások, illetve a stresszes életmód. Egy kiváló gyógymódja lehet ennek a betegségnek az immunterápia, amellyel tulajdonképpen bejutatjuk a szervezetünkbe – ellenőrzött mennyiségben, adagolásban – azt az anyagot, amelytől szenvedünk. Azonban a gyógykezelésig vezető út hosszú és rögös. Sokan nem is tudják, hogy allergiás betegségük van, ezért érdemes minél alaposabb vizsgálatokon részt venni. Dr. Fejes Kinga fül-orr-gége szakorvos vezényletével most már Hódmezővásárhelyen elérhető az a vizsgálati módszer, amelynek köszönhetően nemcsak azt tudják megállapítani, hogy az illető mire allergiás (például tejre vagy parlagfűre), hanem hogy annak pontosan mely komponensére. Például nem mindegy, hogy a tejre allergiás melyik összetevőre érzékeny, mert van, aki élete végéig nyomokban sem fogyaszthat tejet, tejterméket, másnak forralt vagy savanyított formában nem lesz reakciója a tejre. Ennek kiderítésére szolgál az ún. komponens alapú diagnosztikai eljárás.

Az allergia mellet a fej-nyaki daganatok száma is folyamatosan emelkedik. A száj- és garatüreg daganatos megbetegedéseiben a fő kiváltó ok a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás és a nem megfelelő szájhigiénia is okozója ezeknek a betegségeknek. Azonban az utóbbi időben felfedezték, hogy a humán papilloma vírus is eredményez a szájban is elváltozást. Eddig ezt a vírust a méhnyakrákkal hozták összefüggésbe, de az orális szex elterjedésével már a szájban is kifejti negatív hatását. Laboratóriumi vizsgálatokkal azonban könnyen kiszűrhető.

Élni jó… de tenni is kell érte!

Dr. Fejes Kinga

A különféle betegségek, illetve igényeknek megfelelően számos vizsgálati forma közül lehet választani, amelyek különféle csomagokba rendezték – mondta el dr. Fejes Kinga. Az egyik legáltalánosabb az ún. „Élni jó” csomag, amely tulajdonképpen egy általános szűrővizsgálat, nagylabor. Emellett létezik csomag a cukorbetegségek monitorozására, a hajhullás okának kiderítésére, 50 feletti nők és férfiak számára is kínálnak speciális vizsgálati csomagokat, de van babaváró csomag, és ún. after party csomag is.

Dr. Fejes Kingát elérik a 30/290-66-78-as telefonszámon.

ÉR.