2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
-0°C
Felhős / 6°C
v / -0°C
h / -0°C
Belföldi Hírek
Soós Kata | 2017-04-20 08:59:29

Elkezdődhet a „magyar iparág” megtisztulása

Hazánk világelső méhsűrűségben, ami büszkeség is, de a méhészek legfőbb problémáját is hűen tükrözi.

Elkezdődhet a „magyar iparág” megtisztulása

Nagyon felhígult a szakma a rendszerváltás óta, Demeter László méhész egészen odáig ment, hogy kijelentette a Kossuth Rádió Napközben című műsorában: nagyobb károkat okoztak a dilettánsok, mint a klímaváltozás. Megjegyezte: érthető módon sokan belemenekültek ebbe a kecsegtető szakmába, mert 5-6 hónapnyi kemény munka után jut idő „az emberi életre”.

A probléma gyökere, hogy az emberek, miután rájöttek, hogy a méhészet is egy nehéz szakma, gyakran magukra hagyták a kaptárakat.

Ezért pusztult el a családok harmada az elmúlt hónapokban

Ezekből szedik össze a betegségeket a méhek, melyek képesek száz négyzetkilométeres területet is berepülni – mondta el Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Boross Péter szerint ez áll annak a hátterében is, hogy a méhcsaládok harmada elpusztult az elmúlt hónapokban.

Hobbi vizsgával

Jelenleg bárki csak úgy belefoghat a méhészkedésbe, egyedül az van meghatározva, hogy hova nem lehet kaptárt telepíteni, például iskola közelében. Boross Péter hozzátette, hogy ezzel szemben a halászathoz és vadászathoz is vizsgát kell tenni, míg ezeket a legtöbbször csak hobbiként űzik.

Ezért a szakma kötelező vizsgához kötné, azt hogy valaki belefogjon a méhészetbe. Jelenleg is folynak a tárgyalások a tárcával a rendeletről, mely az ősszel léphet életbe, Boross Péter szerint.

A fogyasztó is jól járna

A beszélgetésben elhangzottak alapján a szakma ettől – a többi között – azt is várja, hogy a méz minősége is javulni fog. A minimumvizsgába ugyanis a jogszabályi és méhegészségügyi kérdések mellett azt is kérdeznék, hogy hogyan kell minőségi mézet előállítani.

Ugyanakkor Demeter László szerint, aki 25 éve van a szakmában, a lexikális tudás elsajátításával az emberből még nem lesz szakember, hiszen „minden év más”. Így azoknak, akik bele fognának, azt ajánlja, hogy a méhcsaládok vásárlása előtt szegődjenek el egy gyakorlott méhészhez.

Forrás: hirado.hu