2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-2°C
Felhős / -1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-01-09 15:32:29

Elindult a régi makói könyvtár bontása

Az elektromos hálózat, valamint a nyílászárók kiszedésével hétfőn elkezdődött a makói könyvtár régi épületének a bontása. Egy hónap alatt végeznek ezzel a munkával, aztán indulhat az új létesítmény építése. Egy időkapszulát is elhelyeznek az új Makovecz-könyvtár alapkövének lerakásakor.

Elindult a régi makói könyvtár bontása

A kölcsönzők helyét munkások vették át hétfőn a makói József Attila Városi Könyvtár régi épületében. Ugyanis elindult az 1971-ben átadott létesítmény elbontása. - Négy ajánlattétel érkezett be az önkormányzathoz, melyből végül az Építészmester Tervező és Kivitekező Kft.-jét fogadtuk el, s őket bíztuk meg a bontással - nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester szerint a régi helyén kialakítandó új bibliotéka a jövő könyvtára lesz. - Célunk, hogy a városban új polgári értékeket felvonultató létesítményeket alakítsunk ki, s ehhez igazódik az új Makovecz-könyvtár is - tette hozzá Farkas Éva Erzsébet.

Elindult a régi makói könyvtár bontása

- Harminc nap áll a rendelkezésünkre, hogy végezzünk a feladattal - vette át a szót a bontást végző cég ügyvezető-igazgatója. Paragi István elmondta: ez két részből áll, s a belső munkálatokkal kezdtek. Ez annyit tesz, hogy első körben leválasztják a közműveket, kiveszik a nyílászárókat. Ezt követi a már kicsit látványosabb rész, vagyis maga a falak bontása. Ezt már gépekkel végzik, ugyanis az ablakok, elektromos hálózat leszerelését csak kézi erővel lehet megoldani. - Mivel a gépi bontás, illetve a törmelék elszállítása zajjal, porral jár, így környéken lakókat erről értesíteni fogjuk - fogalmazott Paragi István.

Elindult a régi makói könyvtár bontása

Mikor a régi könyvtár épületének letették az alapkövét, akkor a térség településeinek vezetői egy-egy téglát hoztak. - Ezt szeretnénk most is, így erre kérjük majd fel a polgármestereket, emellett egy úgynevezett időkapszulát is elhelyezünk - tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától, a könyvtár és a múzeum igazgatójától. A kapszulában pedig üzenetet raknak a jövő számára. - Egy pályázatot írunk ki általános és középiskolások számára, akik novellával, rajzzal vagy fotóval készíthetnek egy-egy üzenetet - sorolta Szikszai Zsuzsanna.

Elindult a régi makói könyvtár bontása

- Makó tizenharmadik Makovecz építménye nem csupán a mának, hanem elsősorban a jövőnek szól - fejtette ki Toldi János. A települési képviselő vezeti azt a konzultációt, melyet azért indítottak el, hogy megtudják, milyen funkciókkal, programokkal szeretnének a makóiak az új épületben találkozni. Háromezer levelet küldtek ki a háztartásokba, melyből kétezernél is több érkezett vissza.

Elindult a régi makói könyvtár bontása

Munkatársunktól. K.