2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
4°C
Tiszta / 4°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Megyeri József | 2017-03-16 10:02:56

Elfekvő helyett új intézmények

Új szociális intézményeket hoznak létre azoknak, akik állandó egészségügyi ellátásra szorulnak - jelentette be Lázár János csütörtökön a Rádió 7 Napraforgó című műsorában. Csongrád megye 4-es számú országgyűlési képviselőjével, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Égető Gyula beszélgetett. Percről percre!

Elfekvő helyett új intézmények

12:00: Véget ért a fogadóóra. Lázár Jánossal legközelebb ma 18 órakor a vásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban találkozhatnak a lakosok. A politikus március 31-én, délután Makón, április 1-én, szombaton Vásárhelyen tart fogadóórát.

11:59: A kormány folyamatosan segíti a vállalkozókat, akik sok esetben nem fizetik ki teljesen a munkavállalókat, így megkárosítják őket - panaszolták.

A miniszter úgy látja, jelentősen fehéredett a gazdaság, de még mindig vannak olyanok, akik nem tesznek eleget kötelezettségeiknek. Ennek érdekében erősíteni kell a munkafelügyeletet és a kamarákat.

11:56: Terveznek-e új szabadtéri kondiparkot Vásárhelyen? – kérdezték hallgatóink. A válasz: az Európa Parkban, az önkormányzat be is adta az ehhez szükséges pályázatot.

11:55: Ingyenesen lehet-e majd parkolni a vásárhelyi Zrínyi utca 12-14 szám alatt? – érkezett a kérdés.

Lázár: nem, a fizetős parkolók számát kell növelni. Amennyiben ingyenes lenne, azok elfoglalnák, akik a környékben élnek, míg így az használja, akinek ténylegesen szüksége van rá.

11:52: A vásárhelyi Kossuth téren 11 pad van, ami kevés. A szám növeléséhez összefogással egy programot kellene véghez vinni, akár vállalkozókat is be lehetne vonni – jelezte egy hallgatónk, Géza.

Lázár jelzi Almási István polgármesternek, hogy a város szerezzen be padokat.

11:47: Igazságtalan az adózási rendszer Hódmezővásárhelyen. 150 négyzetméteres ház után négyszer annyit kell fizetni, mint 60 négyzetméter után. Emiatt nem is lehet könnyen eladni a nagy ingatlanokat – telefonált hallgatónk, József.

- Aki nagyobb házban lakik, vélhetően gazdagabb, mint az, aki kisebben. A város jövőre megvizsgálja, hogy átformálja-e az adózási rendszert, de Vásárhelyen jelenleg 300 olyan ingatlan van, amelyik 150 négyzetméternél nagyobb. 18 ezer ennél kisebb – reagált Lázár.

11:40: Puszta Sándor a makói Bástya Hotel helyzetéről írt. A kanyarójárvány miatt számos lemondás érkezett, ami több millió forintos kiesést jelent. Ki fizeti ezt meg, és várható-e emiatt esetleg adókedvezmény?

Lázár: ez az eredménye annak, ami a hírekben megjelent. Vélhetően nem tud az állam adókedvezménnyel segíteni.

11:33: Ebben a ciklusban kisajátítják-e a makói északi elkerülő úthoz szükséges területeket? – kérdezte János Makóról.

Lázár János: jelenleg az út tervezése van folyamatban. A legtöbb időt pontosan ez veszi el, hogy a területek tulajdonosaival zajlanak az egyeztetések.

11:30: Makón nagyon rossz állapotban van a Batthyányi utcai Idősek Otthona. Mikor várható a felújítás? – kérdezte egy telefonálónk.

- Új intézményeket hoznak létre azok számára, akik állandó egészségügyi ellátásra szorulnak. Ez felváltaná az elfekvőket. Az új modell átmenet lenne a szociális otthonok és a kórházak között. A kormány megvizsgálja, hogy hol van ilyen létesítményekre szükség, és kialakítja ezeket Európai Uniós forrásból. Vásárhelyen és Makón is lesz egy ilyen – válaszolt Lázár, aki szerint 2018-ban már működniük kell ezeknek az intézményeknek. A cél az ellátottak számára kellemes körülmények megteremtése mellett a szociális ágazatban dogozók bérének megemelése.

11:28: Zoltán nevű hallgatónk: terveznek-e valamit a vásárhelyi Kása-erdővel? Úgy néz ki, mint a dzsungel, holott kiváló kirándulóhely lehetne.

Lázár: ez egy nagyon fontos zöldterület, „a város tüdeje”.  Valóban nincs kihasználva turisztikailag, de a város már készíti az ehhez kapcsolódó terveket. Ezt követően pályázati forrásra várnak.

11:24: Meddig kell még elviselni a kamionforgalmat Apátfalván? – érkezett a hallgatói kérdés.

- Mivel Románia nem lett a schengeni övezet része, így csak Nagylaknál jöhetnek át az onnan érkezők a határon. Ez nem a Magyar Államon múlik. Ameddig a határnál az elkerülő utak nem épülnek meg, addig nem várható javulás, csak azután vezethetők ki Nagylakról, Apátfalváról és Magyarcsanádról a kamionok – válaszolt Lázár.

11:13: Lázár János folyamatosan tart lakossági fórumokat. Egy-egy ilyen találkozáson Vásárhelyen többször felmerült, hogy a lakosok nehezményezik a 30-50 százalékkal megemelt építményadót. A képviselőtestület ezért ma reggel rendkívüli közgyűlésen visszavonta a rendeletet, és 15 százalékos emelést állapított meg. A városban várhatóan még az idén megemelkedik az iparűzési adó, ezzel pótolják majd az építményadóból kieső összeget.

- A 15 százalékos emelés egy 55 négyzetméteres lakásnál nem jelent ezer forintot, így sok esetben egy doboz cigaretta árával emelkedett az adó - mutatott rá Lázár. Aki a rendelet visszavonása előtt befizette az egész éves építményadót, az visszakérheti a többletet, vagy átvitelt kezdeményezhet a következő évre.

11:00: - A kormány terve, hogy minden járási központban uszodát alakítsanak ki. Makón is bővítik a fürdőt, valamint új uszodát is építenek. A Hagymatikum még nincs teljesen kész, többet ki lehet belőle hozni, és akkor várhatóan nem lesz a létesítménynek akkora vesztesége – fejtette ki Lázár János.

10:56: Új könyvtárt terveznek Vásárhelyen. Felmerült, hogy az OTP Bank és a Református Ótemplom között építik fel a közgyűjteményt, azonban a helyiek véleményét konzultáción kikérik a helyszínt illetően.

10:55: 1,8 milliárd forintból a keleti elkerülő is megépül Hódmezővásárhelyen. Ez a 47-es kutasi és az Erzsébeti utat köti majd össze. Ennek kivitelezése várhatóan már az idén megkezdődik.

10:52: Megújul a vásárhelyi Városháza. Elsősorban a tetőszerkezet miatt kell elvégezni a beruházást, ami például veszélyezteti  a villamoshálózatot is. A hivatal 1896-ban épült, azóta komplett rekonstrukciót nem hajtottak végre rajta. A munkálatok 4-5 évet vesznek igénybe.

10:48: - A kormány célja, hogy 2018-22 között Szeged és Debrecen között négysávos út épüljön. Ez 400 milliárd forintból valósul meg, és jelentősen érinteni fogja a környező megyék közlekedését – hangzott el a műsorban.

A hódmezővásárhelyi 47-es északi elkerülőről is szó esett. Nagy kérdés volt, hogy Székkutason végighalad-e majd az út, vagy elkerüli azt. Mivel elkerülő út, így minden települést el kell kerülnie.

10:43: Makón és a környező településeken is elvégezték az ivóvízminőség-javító programot, azonban a víz nem jobb, hanem rosszabb lett. A kormány emiatt 560 millió forintot biztosít ezeknek a településeknek, hogy újabb szűrőberendezéseket vásároljanak. – Ha ez nem történik meg, az érintett önkormányzatoknak vissza kellene fizetni a támogatást az Európai Uniónak, ami által csődbe mentek volna – fejtette ki a politikus, aki szerint ennek az is az oka, hogy a makói városvezetés 2010-14 között már nem figyelt oda a település ügyeire.

10:36: Az egészségügyről esett szó. A miniszter hatalmas lehetőségnek tartja, hogy a magyar orvosok külföldön is megállják a helyüket, ugyanis ez azt jelenti, hogy az országban jó az orvosképzés.

Az elmúlt hetekben kialakult kanyarójárvány kapcsán Lázár mindenkit nyugodtságra int. A vírus Romániából indult, de tudni kell, hogy a kanyarónál veszélyesebb az influenza. A makói kórházba vélhetően egy román állampolgár vitte be a betegséget. Ott elsősorban egészségügyi dolgozók kapták el a kanyarót, így Makón és Szegeden rendeltek el kórházzárat.

A kanyaró kapcsán felmerült a hír, hogy a vásárhelyi kórházban a dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve, ugyanis nem kapnak meg minden védelmet a betegség ellen. Ezt dr. Kallai Árpád főigazgató már megcáfolta. Lázár János szerint is hazugságról és kitalációról van szó, ugyanis Vásárhelyre nincs és nem is volt kanyarós beteg.

10:33: - Jelentősen nőtt az ország közbiztonsága, bizonyos bűncselekmények száma a felére esett – ismertette Lázár János. Erre Vásárhely is kiváló példa, a település a megyei jogú városok között a második legbiztonságosabb.

10:30: Svédországban bevezetik a sorkatonaságot. Lázár ennek kapcsán kijelentette: húszezer önkéntes tartalékosra lenne szüksége a magyar hadseregnek. Őket ki kellene képezni, hogy szükség esetén be lehessen vetni őket.

Ahhoz, hogy többen jelentkezzenek tartalékosnak, több intézkedésre lenne szükség. El kellene érni, hogy a társadalom elismerje őket.

10:28: Folyamatosan épül a kettős határzár a migráció megfékezése miatt. Lázár ismertette, a kerítésre eddig 250 milliárd forintot költöttek. A bevándorlás a szerb-magyar határt érinti, a magyar-románt nem.

A vásárhelyi honvédség jelentős szerepet vállal a határvédelemben. Emiatt a kormány fejleszti a helyi laktanyát, amire mintegy 2,6 milliárd forintot költenek. - A vásárhelyi az ország egyik kiemelt katonai bázisa - mondta a miniszter, aki felidézte: a szocialisták kormányzása alatt csaknem bezárták a laktanyát. A műsor vendége hozzátette, a jövőben tovább emelik a katonák és a rendőrök bérét.

10.21: Paks II. az első téma. Égető Gyula: mit éreznek majd ebből az emberek?

- Azt tervezik, hogy 2017 második felében és 2018-ban megkezdődik a fizikai kivitelezés tervezése. Három év munkája ért ezzel véget, ez egy nagy magyar siker – jelentette ki a politikus. A válasz: olcsóbb lesz az áram, a cél, hogy ne kelljen külföldről villamosenergiát vásárolni. Ha most nem kötnek egyezséget Oroszországgal, a paksi erőművet 10-15 év múlva be kellene zárni.

A hazai áramellátás felét Pakssal fogják biztosítani, míg a másik feléhez zöldenergiát használnának.

10:20: Megérkezett Lázár János.

10:04: Hamarosan kezdődik a műsor.

Megyeri József