2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Belföldi Hírek
Kovács Péter | 2017-05-19 06:46:30

Életveszélyes gumit árulnak a neten

Csábító az olcsó, használt nyári abroncs, de az életed ennél sokkal többet ér.

Életveszélyes gumit árulnak a neten

A Facebookon futottunk bele a hirdetésbe, ahol egy közel hétéves, láthatóan sokat futott, repedezett használt nyári abroncsgarnitúrát kínálnak eladásra, darabját ötezer forintért.

Ez a gumi azonban nemhogy tízezret, de még annyit sem ér, amivel emberünk a gyakorlatilag nem létező profilmélységet próbálja meg demonstrálni. Az ilyen gumikat nem szabad megvenni, maximum akkor, ha virágosládának, ütközőnek, esetleg hintának szeretnénk használni.

A kopott gumik használata különösen esős időben veszélyes, mert gyorsan bekövetkezhet az úgynevezett felúszás (aquaplaning). Ez akkor alakul ki, amikor az elkopott mintaárkok nem tudják elég gyorsan elvezetni a vizet a kerekek alól, így a jármű elveszíti a kapcsolatot a talajjal, és irányíthatatlanná válik.

Az abroncs élettartamának egyik fő meghatározója a kopás mértéke, ez pedig a futott kilométertől, a tárolási körülményektől és a vezető habitusától is függ. A magyar autósok átlag 15-20 ezer kilométert autóznak egy év alatt, egy garnitúra gumiabroncsot ilyen futás mellett 3-4 évente cserélni kell. A képen látható gumik, a hirdető leírása alapján, 2010-es évjáratúak.

Arról nem is beszélve, hogy jön a tél, ha ezt az abroncsot valaki most felrakja az autójára, mínusz fokban úgy fog viselkedni, mintha egy jégkockát dobott volna a felnire.

 

Forrás: vezess.hu