2018. február 20. kedd, Álmos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Felhős / 1°C
sze / 2°C
cs / 3°C
Regionális Hírek
Szeri Csaba | 2017-08-10 13:01:08

Élesben tesztelték, amit megtanultak

Augusztus 7 és 11 között Horgásztábort szervezett a Mártélyi Horgászegyesület és a helyi Faluház. A táborban 14 fiatal sajátította el az elméleti is gyakorlati tudást. Igazi férfias táborról van szó, ahol természetesen a nagyüzemi pecázás sem maradhatott el.

Élesben tesztelték, amit megtanultak

A Mártélyi Horgászegyesület az Általános Művelődési Központtal közösen szervezte meg a szóban forgó horgásztábort, amely az első volt a sorban. Vélhetően nem is az utolsó, hiszen a tapasztalatok kifejezetten jók. Ennyire azonban ne rohanjunk előre.

A táborra összesen 14 fiatalember jelentkezett, leginkább környékbeliek és helyi kötődésű srácok, akik az első napokban a halfajtákkal, a kötésekkel és a horgásztechnikákkal ismerkedhettek meg. Kikapcsolódás gyanánt pedig filmvetítés is szerepelt a programban. A Vad Magyarország – A vizek birodalma című dokumentumfilmet vetítették le, amelyet mindenki élvezett. A film pedig ideális felvezetése volt a csütörtöki éles bevetésnek.

Élesben tesztelték, amit megtanultak

Az utolsó előtti napon ugyanis már tényleg a peca és a gyakorlat kapta a főszerepet. A lapos parton megannyi szorgos kéz kötette a csomót, helyezte el a horgot vagy éppen gyúrta az etetőanyagot. A fiatalok epres ízesítésű etetőanyaggal dolgoztak, emellé társult a kukorica és a csonti. A víz alatti célpontok leginkább a bodorkák, keszegek és törpeharcsák voltak. Az uszonyos kis jószágok pedig nem is okoztak csalódást. Nem sokat pihentek egyhelyben az úszók. Miután a vízbe kerültek, hamar mozgásba lendültek. A partról éles szemmel figyelték és várták ezt a pillanatot, jöhetett a határozott mozdulat, majd lehetett is szákolni a halacskákat.

„Úgy gondolom, hogy jól sikerült a tábor. A gyerekek jól érzik magukat. A célunk az volt, hogy bepillantást nyerjenek egy kicsit a horgászatba, a különböző kötésekbe és megismerték a halfajtákat is. Az elején alapozó ismereteket kaptak, ismeretterjesztő órákon vehettek részt, ma pedig már a horgászaté volt a főszerep. Szerintem jó kis csapat jött össze.” – nyilatkozta Oláh Szabolcs halászati őr, aki Kovács Imrével közösen segítette a gyerekek élményhorgászatát.

Élesben tesztelték, amit megtanultakOláh Szabolcs

Szokták mondani, hogy a horgászat fiús sport. Persze akadnak hölgyek is, de valljuk be, valóban a férfiak vannak fölényben. Legalábbis a létszámot tekintve. Ez a közhely pedig a Mártélyi Horgásztáborban is beigazolódott. A tizennégy résztvevő között csak fiúk akadtak. Kisebbek és nagyobbak egyaránt. Azt pedig ők bizonyították, hogy a halak nem válogatnak kor szerint, ezen a csütörtök délelőttön zokszó nélkül horogra akadtak.

Leginkább a törpeharcsák voltak kapós kedvűek, de egy-egy bodorka vagy keszeg is horogra akadt. Persze a horgászat nem maradt el téves riasztás nélkül is. Volt, aki a sulyomtermését fogta ki, de akadt megbokrosodott, rakoncátlan úszók is – ezek után mondja bárki, hogy a horgászat unalmas sport.

Élesben tesztelték, amit megtanultakBalog Ádám (középen)

„Nekem nagyon tetszik ez a tábor. Kijöttünk horgászni, megtanulhattuk a kötéseket, megismerhettük a halakat. A végén pedig még le is vizsgázhatunk. Én korábban is horgásztam már, leginkább a szüleimmel. Ide most Mórahalomról jöttem, de korábban Vásárhelyen laktunk, most az unokatestvéremnél, ezért jöttünk a táborba. A mai a legizgalmasabb nap, hiszen horgászunk. Már hat törpeharcsát fogtam, igaz három visszaesett a vízbe.” – árulta el Balog Ádám.

Jó időben, vízparton, a fák árnyékában telhetett el a csütörtök délelőtt, ahogy pedig Ádám mondta a tábor zárásaként valóban lesz lehetőség a vizsgára. Az egyesület ezt a 12 évnél idősebb pecások számára biztosítja, ők most hárman voltak a táborban. A fiatalabbak részére gyermek horgászjegy váltható, igaz, mint kiderült, a fiúk javarésze már most rendelkezik ilyennel.

szcs