2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-0°C
Tiszta / 2°C
v / -0°C
h / -0°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2013-10-03 21:26:19

Eifert János a Vásárhelyi LÁTÓHATÁR vendégszerkesztője

A Vásárhelyi Látóhatár 15. számának bemutatójára sok érdeklődő érkezett, hisz olyan neves emberekkel találkozhattunk, mint Eifert János fotóművész, a Vásárhelyi Látóhatár jelen számának vendégszerkesztője, illetve Benyhe Zsuzsanna, a „vásárhelyi neccgyűjtemény” alapítója és Molnár Éva borász is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

Tisztelgés a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat előtt október 3-án csütörtök délután, a Németh László Könyvtárban amelynek keretében megtartotta bemutatóját a Vásárhelyi Látóhatár folyóirat. Az előadáson bepillantást nyerhettünk Benyhe Zsuzsanna, a „vásárhelyi neccgyűjtemény” alapítójának munkájába.

Eifert János a Vásárhelyi LÁTÓHATÁR vendégszerkesztője

- Tulajdonképpen évek óta tervezzük Sándor Istvánnéval, hogy feltámasztjuk ezt a régi kézműves hagyományt. A vizsgálódások során rájöttem, hogy ezen a vidéken nagyon népszerű volt ez a technika, amely a halászháló készítés alapján készült. A későbbiek során a reneszánsz korban ez lett a csipkekészítés előképe. Mivel napjainkban ez egy nagyon kihaló félben lévő kézműves foglalkozás, ezért már ezen a darabok létszáma is kevés. Sándor Istvánnéval azon dolgozunk, hogy egy kicsit feltámasszuk, összegyűjtsük és rendszerezzük ennek a technikának a többféle vállfaját, amelyből egy gyűjteményt állítunk össze a vásárhelyi érdeklődők számára – fejtette ki Benyhe Zsuzsanna, a „vásárhelyi neccgyűjtemény” alapítója.

Eifert János a Vásárhelyi LÁTÓHATÁR vendégszerkesztője

Eifert János fotóművészt, a Vásárhelyi Látóhatár jelen számának vendégszerkesztője az előadáson elmondta, egy lap elkészítése nagy csapatmunkával jár. Nagyon izgalmas, amikor megvannak a kéziratok és a fotók, majd a tervező, szerkesztő ezeket formába önti, ez egy többszereplős színpadi fellépéshez hasonlítható, amelynek a végpontján a nyomda jelen pillanatban remekelt. Kifejtette: nagyon fontosnak tartja, hogy ahol egyaránt szöveg és kép jelenik meg ott a fotókat, grafikákat tisztességesen állítsák össze és mutassák meg az olvasóknak.

Eifert János a Vásárhelyi LÁTÓHATÁR vendégszerkesztője

Az előadás előtt Hegedűsné Dékány Magdolnával, a Városháza nyugalmazott Művészeti referensével beszélgettünk és megtudtuk, ő rendszeres olvasója a lapnak és nagyon fontos kezdeményezésnek tartotta a folyóirat megjelenését, hisz egy város életében ez igenis fontos tényező. A csütörtök esti előadáson külön nagy öröm volt számára, hogy Eifert János világhírű fotóművész is megjelent, aki a 15. számnak a vendégszerkesztője.

Eifert János a Vásárhelyi LÁTÓHATÁR vendégszerkesztője

Köntös Istvánné, nyugdíjas tanító is nagy szeretettel látogat a Vásárhelyi Látóhatár bemutatóira és a lapnak is előfizetője. Elmondta, számára mindig van valami érdekesség, újdonság a lapszámokban és az esti bemutatón Benyhe Zsuzsanna előadására volt kíváncsi, mivel még az ő nagymamája is dolgozott a necc kézmunkával.

 

Horváth Petra