2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-03-13 19:04:56

Egyre többeket vonz a népdaléneklés

Közel húsz éves hagyománya van már Mindszenten a népdaléneklési versenynek, melyet minden alkalommal nemzeti ünnepünkhöz közeli időpontban rendeznek meg, így kapcsolódva a város 1848-49-es szabadságharcra való megemlékezéséhez. Nagy öröm természetesen a szervezőknek, ha ezen minél többen részt vesznek. Idén ez így is volt, hiszen 38 gyermek dalolt a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban.

Egyre többeket vonz a népdaléneklés

A tavalyi évekhez képest, amikor is 10-15 fő kívánta megmutatni népdaléneklő tehetségét a mindszenti közönségnek, az idei egy kimagasló érdeklődést mutatott. Két dalt kellett választaniuk a diákoknak, amit már hetekkel ezelőtt elkezdtek gyakorolni. Az óvodás kortól az ifjú korosztályig hirdették meg a versenyt. Ovis nem, de általános iskolából elsőtől a hetedik osztályig, minden korcsoport képviseltette magát.

Egyre többeket vonz a népdaléneklés

Tőkési Noémi

Tőkési Noémi 5. c osztályos tanuló az Által mennék én a Tiszán…, és a Megyen már a hajnalcsillag lefelé… népdalokat választotta. „Nagyon tetszik ezeknek a dallama, hogy ki tudom adni a hangomat. Tanár nénivel sokat gyakoroltunk, bemelegítettünk más dalokkal, nyelvtörőkkel és ének- valamint különóra keretében is gyakoroltam. Barátnőimet sokszor idegesítem vele, de mindig énekelek, otthon és az iskolában is. Szeretnék énekes lenni” – mesélte a fiatal hölgy, aki színjátszószakkörbe is jár, ahol az egyik főszerepet játsza. Elmondása alapján imád a középpontban lenni.

Egyre többeket vonz a népdaléneklés

Egyre többeket vonz a népdaléneklés

Háromtagú zsűri hallgatta a produkciókat. Fekete Emil, a Művelődési Központ (akkor még Tisza Művelődési Ház) nyugalmazott igazgatója, Tatárné Krajcsovics Lilla zenepedagógus, népzenész, és Száraz-Nagy Györgyné a Városi Vegyeskar vezetője figyelte a tiszta énekhangot, a hangsúlyozást, a kiállást és ezáltal az összhatást.

Egyre többeket vonz a népdaléneklés

Bodrogközi Gáborné

Bodrogközi Gáborné, a Mindszenti Általános Iskola énektanára elmondta, ők nagy lelkesedéssel készültek, mindenki abból a repertoárból választott, amit a tanórákon megtanultak. Valaki szólóban, valakik pedig összefogva, csapatban énekeltek. „Nagyon lelkes társaság akiket tanítok. Egy pici szűrést tartottam előzőleg, meghallgattam azokat, akik jelentkezni szerettek volna. Szerintem az élet versenyhelyzetek sorozata és egy ilyen szép megmérettetésen részt venni és együtt dalolni, mindenképp erősíti a magyarságtudatot és a közösséget” – mondta el az ének szakos pedagógus.

Egyre többeket vonz a népdaléneklés

Eredmények:

1. korcsoport
1-2-3. osztály
II. helyezett: Kurucsai Adrienn
III. helyezett: Csuka Eszter és Kiss-Albert Netta közös produkciója

2. korcsoport
4-5-6. osztály
I. helyezett: Hevesi Edina
II. helyezett: Hevesi Ágnes
III. helyezett: Tőkési Noémi

3. korcsoport
II. helyezett: Szabó Mária

 

RV