2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-1°C
Felhős / -3°C
k / -1°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-05-08 14:04:20

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

Igen meglepődtek hétfőn a magyar és irodalom írásbeli érettségi feladatlapjainak a kiosztása után a makói Návay iskolában. A két választható téma közül az érvelés az intézmény egykori, még 1995-ben leérettségizett diákjának, Tisjlár Rolandnak az írása volt. Az 52 mostani végzős közül többen is ezt választották.

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

A frissen kibontott csomag, mely a feladatlapokat rejtette

Hétfőn a középiskolákban a magyar és irodalom írásbelivel kezdődött meg a 2016/2017-es tanévben az érettségi. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakgimnáziumát, Szakközépiskoláját kerestük fel, hogy megnézzük, hogyan is oldják meg a makói diákok a különféle feladatokat. Igazi megdöbbenést váltott ki a tanárok között, mikor a választható feladatok között megpillantották az iskolájukban még 1995-ben leérettségizett egyik tanulójuk nevét. A volt keris, Tisjlár Roland Pécsen 2011-ben írta azt a doktori értekezést, melyet választhattak szerte az országban a középiskolások. A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című anyagot több jelenlegi návays is kidolgozta.

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

A 2017-ben érettségi feladattá vált Tisljár Roland (középen) 1995-ös tablója

- Az iskola négy termében írta az 52 végzősünk a magyar és irodalom érettségit - nyilatkozta Kincses Tímea igazgató. A vezető visszaemlékezett: amikor ő érettségizett csak egy feladatsor volt, vagyis még nem volt szövegértés, csak szövegalkotás. - A három lehetőségből én Karinthy Frigyes: A kulcs című novelláját választottam - tudtuk meg Kincses Tímeától. Sikerrel vette ezt az akadályt, ami nem volt csoda, hiszen elmondása szerint már akkor is az irodalom volt a szíve csücske. Ez a későbbiekben sem szakadt meg, mivel magyar nyelv és irodalom szakos tanár lett belőle.

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

A végzős návays diákok nem is sejtették, hogy az érveléses feladatban szereplő Tisjlár Roland keris volt. - Csak az írásbeli után tudtam meg, hogy ő is ide járt, de én ezt választottam, mert szerintem jóval könnyebb volt, mint a másik lehetőség - árulta el Vörös Attila. A későbbiekben informatikát tanuló végzős szerint nem volt nehéz a magyar és irodalom, ennek a részleteit tőle itt hallja:

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

Vörös Attila és Luncz Lili

Luncz Lili is a korábbi keris által írt értekezést dolgozta ki. - Ebben jóval kevesebb a hibázási lehetőség, mint a másikban, ezért döntöttem így - szögezte le a diáklány, aki szeptembertől kereskedő szakra jön vissza az iskolába. A több órás írásbelin sok energiát elhasznál a maturáló, ezt Lili is tudta, mert csokikkal, kakaós csigával és egyéb finomságokkal megpakolva jött be reggel az iskolába. Számára milyen is volt az első írásbeli, azt itt részletezi:

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

Egykori iskolatárs, mint érettségi feladat

Munkatársunktól. K.