2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-07-08 13:07:23

Egy kis Állomás téri retro - Galéria!

- Egy esztendőt akartam eredetileg a MÁV-nál eltölteni, aztán negyven lett belőle - mondta mosolyogva Popon László. A makói forgalmistával szombaton az Állomás téri napon találkoztunk. A vidám családi eseményen többek között volt vasúttörténei kiállítás, egymást váltották a színpadi produkciók, de egy régi hajtányt is kipróbálhattak az érdeklődők.

Egy kis Állomás téri retro - Galéria!

Ilyen pezsgő élet, mint szombaton már nagyon régen nem volt a makói vasútállomáson. Itt rendezték meg ugyanis az Állomás téri napot, valamint a Vasutasok Napját. A fiatalok kíváncsian, az idősebbek pedig nosztalgiával érkeztek. Az utóbbiak között volt Szekeres Ferencné, aki hosszú éveken keresztül jegypénztárosként dolgozott a pályaudvaron. Marika néni meg is mutatta azt a négy kasszát, ahol egykoron sorban álltak az emberek, annyi volt az utas.

Egy kis Állomás téri retro - Galéria!

- Két hónapja azzal a kéréssel keresett meg Toldi János települési képviselő, hogy az általa szervezett Állomás téri naphoz csatlakozzon a vasút is, örömmel vettem, s így sikerült megrendeznünk pluszban ezt a vasúttörténeti kiállítást - tudtuk meg Szlama Benedektől. Az állomásfőnök hozzátette: a tárgyak, ereklyék egy részét a Vasúttörténeti Alapítványtól kapták, de egy makó magángyűjtő, Börcsök Ernő is hozott szép számmal a vasúttal kapcsolatos kincsei közül. Régi bélyegzőket, telefonokat is kiállítottak, melyeket ki is próbálhattak a vendégek. A makettnak is nagy sikere volt, de a legtöbben mégis a sínbiciklit, vagyis a kézi hajtányt nézték meg, illetve fel is ültek a több mint 60 esztendős masinára.

Egy kis Állomás téri retro - Galéria!

Popon László mindössze egy évet akart vasutas lenni, aztán ment volna főiskolára, de annyira megtetszett neki ez a munka, hogy itt ragadt, s ennek lassan negyven esztendeje. A forgalmistával leültünk beszélgetni. Mesélt nekünk a kezdetekről, amikor még szinte egymást értik itt a szerelvények, közel 300 embernek főzött a MÁV konyhája, s a történetet napjainkkal zárta, amikor is naponta mindössze két pár személyvonat áll meg a makói állomáson, íme:

Egy kis Állomás téri retro - Galéria!

Egy kis Állomás téri retro - Galéria!

Szabó Roland

A szombati nap nem csupán a vasútról szólt. A gyerekek legnagyobb örömére ugrálóvár, illetve rendőrségi és tűzoltó bemutató is várta őket. Szabó Roland rutinosan bújt bele a lánglovagok védőfelszerelésébe, ami nem is csoda, hiszen a 12 esztendős fiú édesapja tűzoltó. - Ha nagy leszek, én is az akarok lenni - szögezte le gyorsan a Szignumban szeptembertől a hatodik osztályt kezdő kisdiák. A nyár a pihenésé, de Roland azért sokat fog edzeni, mert profi úszó szeretne lenni, mint a példaképe, Gyurta Dániel. A makói fiú számos úszásnemben remekel, így a hátban, a pillangóban, a gyorsban, de a búvárúszásban is otthon van.

Egy kis Állomás téri retro - Galéria!

Munkatársunktól. K.