2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-04-24 18:56:04

Egy hétköznapi ember szeretetszomjúsága

József Attilát a szívekben kell keresni – vallja fényesi Tóth János, a Vásárhelyi Esték szervezője. A programsorozat soron következő állomása hétfőn, a Németh László Városi Könyvtárban az egyik legnagyobb magyar költővel foglalkozott. Bensőséges hangulatú rendezvényen idézték fel Attila emlékét.

Egy hétköznapi ember szeretetszomjúsága

József Attilát megszámlálhatatlan módon közelítették már meg. Kiáltották már ki kommunista költőnek, de mondták antikommunista költőnek is, a paletta igen színes, végtelen. Szinte minden magyar embernek van egy személyes József Attilája, hogy az ő szívében milyen is ő.

Egy hétköznapi ember szeretetszomjúsága

Fényesi Tóth János

„Amikor József Attiláról beszélünk, akkor a hétköznapi emberről beszélünk. Beszélünk félelmeinkről, beszélünk azokról az érzéseinkről, amikor Mamát szólítanánk, hogy minket vegyen a karjába, de már nincs kit szólítanunk. Rólunk szól, akik néha úgy érezzük, hogy a semmi ágán ül a szívünk. József Attiláról, hogyha beszélünk, akkor a hétköznapi életről, önmagunkról beszélünk” – fogalmazta meg a nagy költővel kapcsolatos gondolatait fényesi Tóth János, az est szervezője. „Ő talán a magyar költők közül, aki a legjobban szomjúhozta a szeretetet” – tette hozzá fényesi Tóth János.

Egy hétköznapi ember szeretetszomjúsága

A műsor alapja József Attila önéletrajza volt, amelyek korabeli dokumentumokkal, illetve versekkel egészítettek ki. Utóbbiak szándékosan nem a legismertebb versek, de olyan költemények kerültek terítékre, amelyek igaz módon visszaadják az életutat, a belső lelki állapotot. A záróvers például az Azt mondják című volt:

Mikor születtem, a kezemben kés volt -
azt mondják, ez költemény.
Biz tollat fogtam, mert a kés kevés volt:
embernek születtem én.

Kiben zokogva bolyong heves hűség,
azt mondják, hogy az szeret.
Óh hívj öledbe, könnyes egyszerűség!
Csupán játszom én veled.

Én nem emlékezem és nem felejtek.
Azt mondják, ez hogy lehet?
Ahogy e földön marad, mit elejtek, -
ha én nem, te megleled.

Eltöm a föld és elmorzsol a tenger:
azt mondják, hogy meghalok.
De annyi mindenfélét hall az ember,
hogy erre csak hallgatok.

Egy hétköznapi ember szeretetszomjúsága

Balogh Krisztián, Mucsiné Kiss Ildikó és Arany László

Az esten a főszervezőn kívül közreműködött még Arany László előadó, a narrátor szerepében, Balogh Krisztián dorombon, sámándobon, Mucsiné Kiss Ildikó fuvolán, illetve Kovács Tamás, aki a Varga Tamás Általános Iskola mindössze 7 éves tanulója.

Egy hétköznapi ember szeretetszomjúságaFényesi Tóth János és Kovács Tamás

ÉR.