2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Belföldi Hírek
Kovács Péter | 2017-04-21 11:31:33

Ebben a ciklusban már nem lesz népszavazás

Csak a 2018-as országgyűlési választások után tarthatnak már referendumot – nyilatkozta a Magyar Időknek Gulyás Gergely, Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Ebben a ciklusban már nem lesz népszavazás

Egy most benyújtandó népszavazási kérdés csak egészen extrém esetben juthatna el a voksolásig a következő országgyűlési választást megelőzően – közölte a politikusra hivatkozva a Magyar Idők. Az alkotmányos rendszer nem tenné lehetővé népszavazás lefolytatását, főként annak tekintetében, hogy a parlamenti választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra nem tűzhető ki országos népszavazás.

Hiába ostromolják a Nemzeti Választási Bizottságot kezdeményezések sokaságával, formai vagy törvényességi okokra hivatkozva, egyetlenegy kérdést sem hitelesített a testület (április 18-ig hatvan országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be olyan témakörökben, mint például a CEU, Paks II vagy a kormányfői poszt betölthetőségének korlátozása).

A cikk szerint a népszavazás intézményével kapcsolatos problémák orvoslására a jövő évi országgyűlési választás előtti kevesebb mint egy év nem a legalkalmasabb idő, így a következő parlamentre hárul ezen kérdések megvitatása.

 

Forrás: Magyar Idők/Szegedma