2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Köd / -1°C
h / -0°C
k / -1°C
Tudomány és Technika
Soós Kata | 2017-09-21 14:36:57

Dinókat ehetett egy félméteres ősi béka

Az ördögbéka, pokolbéka vagy ördögvarangy névre is hallgató Belzebub békája olyan erőset tudott harapni, mint ma egy tigris.

Dinókat ehetett egy félméteres ősi béka

Dinoszauruszok gyilkosa lehetett a 68 millió éve Madagaszkáron élt kétéltű, a Belzebub békája (Beelzebufo ampinga) – állapította meg egy csütörtökön megjelent tanulmány.

A feltevés abból a kutatásból ered, amelyben megmérték a dél-amerikai szarvasbéka harapásának erejét: 4,5 centiméteres fejátmérőjével 3 kilogrammos erőt fejt ki. "A békafajok többségével ellentétben, amelyek gyenge állkapcsuk miatt kis állatokat fogyasztanak, a szarvasbéka áldozata akkora is lehet, mint ő maga" – mondta Marc Jones, az Adelaide-i Egyetem biológusa. A szarvasbéka más békákra, kígyókra, rágcsálókra is vadászik, erős állkapcsával ragadja meg és gyűri le áldozatát.

Jones az adatokat a kihalt Belzebub békája méreteihez igazította, amely 41 centiméter hosszú lehetett, több mint 4,5 kilogrammot nyomhatott, vagyis nagyobb volt, mint bármely más békafaj egyedei. A számítások szerint az ősi kétéltű 220 kilogrammosat haraphatott, ami megegyezik egyes ma élő ragadozók – tigrisek, farkasok – állkapcsának erejével.

"Ezzel az erővel a Belzebub békája képes lehetett kortársai, a kisebb és fiatalabb dinoszauruszok legyőzésére" – jelentette ki Kristopher Lappin, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem professzora, aki részt vett a kutatásban.

Forrás: hvg.hu