2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
-0°C
Felhős / 6°C
v / -0°C
h / -0°C
Belföldi Hírek
Bodrogi Klára | 2014-11-03 08:39:49

Deutsch: A legfontosabb a szabad és gyors internet

Egyetért a nemzeti konzultáció levezetésével megbízott fideszes EP-képviselő a krétakörös Gulyás Mártonnal abban, hogy a legfontosabb a szabad és gyors internet. Deutsch Tamás a köztévében azt mondta: a műszaki és a finanszírozási kérdéseket tisztázandó szükséges a nemzeti konzultáció, aminek szerinte jó hagyománya van Magyarországon. Úgy vélte: hazánk európai értelemben vett digitális középhatalom lehet, ehhez ugyanis minden adott.

Nagyon jó hagyománya van Magyarországon a nemzeti konzultációknak, ez egy nagyon értékes intézmény – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az M1 Ma reggel című műsorában.

A rendszerváltás előtt ezt „társadalmi párbeszédnek” hívták, és mindenki nagyon jól tudta, hogy a kommunista hatalom nem akar semmiféle beszélgetést az emberekkel. Aztán a rendszerváltást követően másfél évtizedig a jogszabály-előkészítés kapcsán volt olyan kötelezettsége a kormánynak, hogy az érintettekkel egyeztessen. Volt olyan kormány, mely odafigyelt erre, volt olyan, mely kevésbé. Aztán 2010 után mindenki számára megteremtette a beleszólás lehetőségét a nemzeti konzultáció – mondta Deutsch Tamás.

Deutsch: A legfontosabb a szabad és gyors internet

Megjegyezte: a korábbiakhoz képest annyiban lépnek előre, hogy arról is párbeszédet folytatnak – a fogyasztók, a szolgáltatók képviselőivel, a közélet szereplőivel, szakértőkkel, társadalmi szervezetőkkel –, milyen kérdéseket tesznek majd fel az állampolgároknak. Nehogy már Deutsch Tamás személyes problémapreferenciája határozza meg, hogy 9-10 millió magyar polgár végül mely kérdésekben fogalmazhat meg véleményt – fogalmazott a fideszes politikus.

Deutsch elmondta: egyetért Gulyás Mártonnal, a Krétakör képviselőjével abban, miszerint a legfontosabb a szabad és gyors internet.  Így a feladat az, tisztázzák, hogyan teremthetők meg ennek a műszaki, finanszírozási feltételei. Ennek a célnak az eléréséhez szükséges lépcsőket tudja egy értelmes kérdéssor, valamint az arra adott értelmes válasz kirajzolni – érvelt az EP-képviselő, aki leszögezte: Magyarországon minden adott ahhoz, hogy egy térségi, vagy akár európai értelemben vett digitális középhatalom legyen.

Felhívta a figyelmet arra: az Európai Unió digitális menetrendje azt mondja, legkésőbb 2020-ig minden uniós háztartásban elérhetőnek kell lennie a szélessávú internetnek. Magyarország ehhez képest ambiciózusabb célt tűzött ki, hiszen ezt 2018-ra teljesítené. Ehhez fejlesztésekre van szükség, amihez hazai költségvetési és európai uniós forrásokat is fel lehet használni. (…) És most itt van a lehetőség, hogy a magyar polgárok véleményt nyilvánítsanak arról, helyesnek tartják-e, ha a fejlesztésbe magánforrásokat is bevonnak, vagy sem. Ha az érintettek azt mondják, maguk is beszállnának, ha ettől több forrást lehetne elérni és még gyorsabban, még messzebb lehetne jutni a fejlesztésekben, akkor legyen itt a közfinanszírozásnak és a magánforrások felhasználásának az együttműködése – hangoztatta Deutsch Tamás.

Ennél tisztább, ennél józanabb, oly sok ember által olyan sokszor kért párbeszéd lehetősége régen adódott – fogalmazott.

Elmondta azt is: százas nagyságrendben kapott emberektől üzenetet, hogy számíthat a segítségükre.  Mindenkinek a közreműködésére számítanak – tette egyértelművé.

A konzultáció menetrendjéről még a héten döntenek, az előkészítést érintő érdemi párbeszéd a jövő héten kezdődik, a konzultáció pedig január közepén indul – árulta el a Fidesz EP-képviselője.

Forrás: hirado.hu