2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2017-11-09 20:55:48

Dalokkal emlékeztek a világégés hőseire

Népdalkörök énekeivel és fényképekkel emlékeztek az I. világháború hőseire csütörtök este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az este folyamán előkerült egy eredeti hangfelvétel is, amin Makó András I. világháborús katona énekel.

Dalokkal emlékeztek a világégés hőseire

Hegyi Endre civil helytörténész I. világháborús fotógyűjteményéből nyílt kiállítás csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A megnyitón a HSZC Corvin Mátyás, Eötvös József és Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskoláinak tanulói megemlékező műsorral köszöntötték a különleges kiállítást.

Dalokkal emlékeztek a világégés hőseire

A civil helytörténész kiállításával nem a borzalmakat, a pusztítást és a szenvedést akarta bemutatni, hanem azt, hogy a frontvonalakon harcoló katonák meg tudtak maradni embernek, és a szeretet tartotta őket életben. Ezt a szeretetet szimbolizálta a csütörtök esti gálaest is.

Dalokkal emlékeztek a világégés hőseire

A megnyitó beszédében Vágó János önkormányzati képviselő kiért arra, hogy az államnak, a városnak kötelessége, hogy rendszeresen megemlékezzen az I. világháború hőseiről, áldozatairól.

Nagyon örülök annak, hogy Hódmezővásárhelyen Hegyi Endre rendszeresen foglalkozik ezzel a témával. Képeit láthattuk a Kossuth téren is kiállítva, és különböző rendezvényeken is sokat beszéltünk már az I. világégésről. Nem csak az önkormányzati rendezvények a fontosak, hanem az ilyen magán személyek által életre hívott megemlékezések is. Vásárhelyről és térségéből 18.000-en harcoltak a háborúban, és ennek a nagyarányú részvételnek nagyobb arányú veszteség is lett a következménye. 3000 hősi halottja van Hódmezővásárhelynek és környékének. Ők mindenképpen megérdemlik a megemlékezést” – fogalmazott Vágó János, aki kitért a Kossuth téren épülő I. világháborús emlékműre is.

Dalokkal emlékeztek a világégés hőseireVágó János

Hegyi Endre beszámolt a közönségnek, hogy a „Doberdótól Ferrari Violettáig” című kiállítás címében is szereplő Ferrari Violetta egy Vásárhelyen született nő volt, akinek apja Vásárhelyen volt hadifogoly, és itt lelt rá a szerelem. A házasságból megszületett Violetta, aki igaz egy igazi sztárrá dolgozta fel magát, de elhagyta az országot.

Dalokkal emlékeztek a világégés hőseireHegyi Endre

Az est folyamán a közönség megtekinthetett egy világháborús fényképekből álló összeállítást, miközben Makó András I. világháborús katona énekeit hallhatta. Ennek érdekessége, hogy a felvétel, amit Hegyi Endre megszerzett, eredeti, és a világháborúból maradt ránk. Az esten verset mondott Bíró Ivett, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja, valamint - főleg katonaénekeket – hallhatott a nagyérdemű a Belvárosi Olvasókör Népdalegyüttes, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre és a Napraforgó Népdalkör előadásában.

Dalokkal emlékeztek a világégés hőseire

 

Sz.Viktor