2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-10-04 14:01:19

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni!

Ingyenes diabétesz oktatási programot szervezett pedagógusoknak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szerdán Hódmezővásárhelyen, a Varga Tamás Általános Iskolában. A mintegy 4 éve zajló képzésen immár több, mint 2700 fő vett részt az országban, azért, hogy a cukorbetegséggel élő gyerekek mindennapjait könnyebbé tegyék, ellátásukat megfelelően biztosítsák az intézményekben.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni!

“Belevalók" címmel, négy évvel ezelőtt indult el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes továbbképző programja pedagógusoknak. Az oktatás célja, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat, kisgyermeknevelőket és tanítókat a cukorbeteg gyerekek intézményi gondozására, és ezáltal megkönnyítse a diabétesszel élő gyerekek oktatási intézménybe való felvételét és beilleszkedését a közösségbe.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni!

Gémes Renáta, projektvezető és Varga Zsuzsanna

A képzésen, a Varga Tamásban szerdán több, mint 40 pedagógus, védőnők, óvodapedagógusok, 17 tanuló és cukrászok is résztvettek.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni!

Farkas Zsuzsanna, az iskola intézményvezetője köszöntőjében elmondta, a Varga Tamás is érintett a kérdésben, hiszen több tanulójuk is él diabétesszel. "Nálunk is jelen vannak cukorbeteg gyerekek, szoros együttműködésben segítjük a szülőkkel őket, hogy ugyanolyan, átlagos napjaik legyenek, mint társaiknak.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni! Farkas Zsuzsanna

A képzés kezdetén köszöntőt mondott dr. Havasi Katalin, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ orvos-igazgatója is.

„Egyre több gyermek küzd cukorbetegséggel, főként egyes típusú diabétesszel. A betegségnek két típusa van. Kettes típus esetén, idősebb korban diétával és gyógyszerrel jól kezelhető, ugyanakkor ezt gyakran összetévesztik a gyerekkorban előforduló 1-es típusúval, amely mindig inzulint, és nagyon komoly diétát igényel. Azért fontos ezt külön kiemelni, mert a nagyszülők gyakran azt gondolják, unokáiknak is megfelel az ő kezelésük, pedig ez nem így van. Napjainkban sokkal több gyermek él cukorbetegséggel, mint korábban. Ennek a pontos okát nem tudjuk, de egészen biztosan szerepe van benne a  nagyon egészségtelen táplálkozásnak, a sok édességnek. Az a tapasztalatunk, hogy amikor egy olyan család szembesül egy ilyennel, amely korábban a betegségeket nem ismerte, először sokkolja őket. Azért is fontos ez a rendezvény, hogy szembesüljünk azzal, hogy ezzel a krónikus megbetegedéssel lehet teljes értékű életet lehet élni. Szigorúan be kell tartani a táplálkozási előírásokat és a kezelést, de mindenre kiterjedő teljes értékű életet élhetnek a cukorbeteg gyerekek. Ehhez azonban a terápia betartása mellett elengedhetetlen hogy a család, a környezet, és a gyerektársak tudjanak mit kezdeni ezzel” – mondta dr. Havasi Katalin, aki arra is kitért, hogy a gyermekkori cukorbetegségnek igen jellegzetes tünetei vannak, ha észleljük, végezzünk (vagy végeztessünk) vércukor ellenőrzést.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni! Dr. Havasi Katalin

A doktornő hangsúlyozta, a kezeletlen diabétesz akár életveszélyes állapotot is előidézhet! A vezető tünetek között szerepel az éjszakai, több alkalommal történő vizelés, a radikálisan megnövekedett folyadékigény, az aceton szag, előrehaladott állapotban a súlyvesztés. Az orvos-igazgató több alkalommal is hangsúlyozta: ha az egészséges táplálkozás, testmozgás és a környezet elfogadása megvan, a gyerekek teljes életet élhetnek.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni!

Az oktatási nap elméleti és gyakorlati részből állt, többek között a következő témákat ismertették: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, vészhelyzetek elhárítása, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszint-mérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).

A dietetikai oktatást Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa tartotta.

„A képzés egyik kiemelt célja, hogy érzékenyítsen és felkészítsen erre a jelenségre, amely egyre gyakrabban fordul elő a gyerekeknél. Az inzulinkezelést, a napirendet és az étrendet, amelyhez ragaszkodni kell, a diabetológus  határozza meg, a pedagógusoknak pedig van egy koordinátori feladata. Ez áll az inzulin beadás, amely történhet inzulinpumpával is, amelyet csak állítgatni kell, de sok gyereknek csak reggel és este kell beadni az adagját. Amennyiben napközben is szükséges, úgy a kisiskolásnál vagy óvodásnál segíteni kell. Fel kell arra készülni, hogy alkalmi vércukorméréssel, amely többször is lehet egy nap, ellenőrizni kell az értékeket. 5-6 éves kortól már általában csak asszisztálni kell ehhez a pedagógusnak, mert a gyerekek nagyon ügyesek” – mondta Soltész Erzsébet, majd hozzátette, a tanároknak figyelnie kell arra is, hogy nem –e rosszul van a diák, igen gyakran például belefeledkezve a játékba, nem veszik ugyanis észre, hogy leesett a vércukor szintjük.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni! Soltész Erzsébet

A „Belevalók” képzés hiánypótló, hiszen nincs a pedagógusképzésben benne, mit kell tenni egy cukorbeteg diák esetén. Az Egy Csepp Alapítvány dietetikusa arra is kitért, az intézményekben van egy félelem, pici elutasítás, és a program célja többek között ennek a megtörése is. Soltész Erzsébet hangsúlyozta, a cukorbetegség egyik központi kiváltó eleme az egészségtelen táplálkozás, azon belül is a rengeteg finomított szénhidrát tartalmú étel. A sok zöldség, a rostfogyasztás nem csak a diabétesz kezelésében és megelőzésében játszik kulcsszerepet, de általuk elkerülhetőek az olyan krónikus betegségek is, mint a magas vérnyomás, vagy a koleszterin profil felborulása. Az egészséges életmódra történő nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, felnőttként sokkal nehezebb változtatni étkezési szokásainkon.

Cukorbetegként is lehet teljes életet élni!

Ács Helga