2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Belföldi Hírek
Soós Kata | 2018-02-07 17:53:18

Csütörtökön kezdődik Mohácson a busójárás

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, hogy a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökén a gyermekek öltöznek maskarába – derült ki az M1 délelőtti műsorából.

Csütörtökön kezdődik Mohácson a busójárás

A gyerekek már javában gyakorolnak, ugyanis csütörtökön a Kisfarsanggal kezdetét veszi a téltemető karnevál Mohácson. A hagyomány szerint, ilyenkor a kisebbek beöltözve kopogtatnak az ajtókon és invitálják a nagyobbakat, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A busójárás első napján farsangi felvonulás is lesz, majd a város utcáin és terein gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolása kezdődik – mondta el

Csütörtöktől számos színes program veszi kezdetét, gyermek néptánccsoportok, busócsoportok és zenekarok lépnek majd fel a szabadtéri színpadon, a belvárosban népművészeti- és kézműves vásár várja az érdeklődőket, a városközpontban létrehozott Busóudvarban megismerhetőek a több évszázados farsangi népszokások, és a látogatók a betekintést nyerhetnek a rendezvényhez kapcsolódó helyi kézművesek tevékenységébe is.

A hat napon át tartó mohácsi busójáráson várhatóan minden eddiginél több, mintegy 1500 jelmezes űzi majd a telet a Duna-parti városban.

Forrás: hirado.hu