2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Felhős / -1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Szeri Csaba | 2016-11-24 18:15:39

Csokorba rendezett költészet

A tragikusan fiatalon elhunyt hódmezővásárhelyi Vöröss István verseiből összeállított kötetet mutattak be csütörtök délután a helyi városi könyvtárban. Az előadáson a költő megzenésített versei is felcsendültek.

Csokorba rendezett költészet

„A vászonfüggöny hűvösen lebeg,
puha pihékben botlik a homály.
A réseken halk nap szüremlik lágyan
a sarokban, hol csetlő, sok lom áll.”

A 25 évesen elhunyt Vöröss István nem tartozik azon költők közé, akik ott élnek a köztudatban. A rövidke életút alatt, amely megadatott neki mégis három verses kötete is megjelent és korának egyik igazi nagyja volt. A háború után fontos szereplője volt az újból pezsgésnek induló vásárhelyi szellemi életnek. Az ő verseit fűzte egybe a Holt zendülő című gyűjteményes kötetben Béres Dezső.

A mű átöleli és igazán hű tükröt ad a költő munkásságáról. Gyermekkori zsengéi, a 10 évesen íródott Inna és az egy évvel későbbi Születésed napjára indítják a kötetet, a végén pedig az utolsó, töredékvers adja a záró taktust.

Csokorba rendezett költészet

„Nem az összes verse kapott helyet a kötetben, hanem azok a versek, amelyek még az életben nyomdafestéket láttak. A korai versei között olyanok is megtalálhatóak, amelyek még magukon viselik az első mesterek, mentorok, Galyasi Miklós és Szatmári Lajos kéznyomait. Igyekeztem egy olvasóbarát könyvet készíteni, így nem jegyzeteltem tele, hivatkozások sincsenek, hiszen ezek halmazában elvesznének a versek.” – tudtuk meg a kötet szerkesztőjétől.

Csokorba rendezett költészet

A könyvet bemutató estet Búza András zeneszerző, karmester előadása indította, megzenésített Vöröss István verseket hallhattak a könyvtárba látogatók. Ezt követően pedig a Bessenyei Színkör tagjai is felolvasták a költő néhány versét.

Csokorba rendezett költészet

Béres Dezső szerkesztővel, valamint a kötet előszavát jegyző Kovács Imre Attila íróval, Diószegi Szabó Pál beszélgetett, megelevenítve Vöröss munkásságát és életét.

szcs