2018. január 22. hétfő, Vince
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
k / -0°C
sze / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2018-01-02 18:15:14

Csődközelbe került Csanádpalota

Csődközelbe került Csanádpalota, de az adósságrendezési eljárást egyelőre nem indítják el. A képviselők a keddi rendkívüli ülésükön arról határoztak, hogy megpróbálják maguk orvosolni a problémát, vagyis szigorúan átnézik az önkormányzat pénzügyi, gazdasági helyzetét, illetve városi tulajdonban lévő földek eladásából kívánnak pénzhez jutni.

Csődközelbe került Csanádpalota

Rengeteg papírt kell majd a későbbiekben is átnézniük a csanádpalotai képviselőknek

A csanádpalotaiaknak 2018 első munkanapja nem hozott annyi örömöt, mint a szomszédos városnak, Makónak, ahová hamarosan 9,5 milliárd forint érkezik. Csanádpalotán pont az ellenkezőjét jelentették be, vagyis azt, hogy nincs pénze a településnek: csődközelbe került a város. Ezért Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze, melynek egyetlen egy napirendi pontja volt: a csőd.

Csődközelbe került Csanádpalota

- Sajnos ez a gond nem most keletkezett, hanem már a korábbi ciklus óta görgeti maga előtt a testület - fogalmazott Nyergesné Kovács Erzsébet, aki elődje, Kovács Sándor halálát követően 2017 júniusa óta irányítja a települést. A palotai önkormányzat az anyagi helyzete rendbetételére központi segítséget kért, összesen 54,5 millió forintra adtak be pályázatot. - Nagy megdöbbenésükre az összeg töredékét, 12 milliót ítéltek oda nekünk - tette hozzá a polgármester. Nyergesné Kovács Erzsébetet hallja:

Csődközelbe került Csanádpalota

Csődközelbe került Csanádpalota

Vetró Józsefné, a pénzügyi bizottság elnöke

A testületi előterjesztésben az szerepelt, hogy indítsák el az adósságrendezési eljárást. Az ülés előtt azonban hosszasan tárgyalt arról a Pénzügyi, Városüzemeltetési, Környezetvédelmi és Turisztikai bizottság (röviden: pénzügyi bizottság - a szerk.), hogy más megoldást kellene találni. - Arról határoztunk, hogy magunk orvosoljuk ezt a hatalmas gondot, méghozzá megszigorított gazdálkodással, ezért olyan javaslatot tettünk le a testület elé, miszerint likviditási tervet kell készíteni, illetve azt is megtervezni, mi lesz a 90 napnál régebb óta fennálló tartozásokkal - mondta Vetró Józsefné, a pénzügyi bizottság elnöke. Az eredeti előterjesztést a 7 fős grémium elutasította és a helyette a bizottság javaslatát támogatták. Így nem indul adósságrendezési eljárás.

Csődközelbe került Csanádpalota

Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester és dr. Keresztury Mónika jegyző

- A szigorú gazdalkodás mellett arról is tárgyaltunk, hogy értékesíteni fogjuk a város tulajdonában lévő földeket, így bevételhez juthatunk - összegzett az ülést követően Nyergesné Kovács Erzsébet. A városvezetőtől azt is megtudtuk, hogy Csongrád megyében Csanádpalota az egyetlen olyan település, melyen nincs helyi adó. Ennek az esetleges kivetése nem hozna gyors megoldást, mivel a törvény szerint ez legközelebb novemberben tehetnék meg, s az első adóforintok csak 2019 tavaszán érkeznének be. - Tudom, hogy nem lesz népszerű, de én javasolni fogom, hogy vezessünk be adót, nem a magas telekadóra gondolok, hanem mondjuk a néhány ezer forintos kommunálisra - sorolta a polgármester.

Csődközelbe került Csanádpalota

Munkatársunktól. K.