2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Tiszta / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-07 22:03:01

Csináld azt, amit szeretnél!

A boldogsághoz vezető út csak a mesékben könnyed és egyszerű, a valóságban sok nehézségen kell átküzdenünk magunkat. Ezt az utat próbáljuk kicsit láthatóbbá varázsolni Heted7 boldogság című magazinunkban, két vendégünkkel, Szőke Tünde és Szőke Róbert, kommunikációs trénerekkel.

Csináld azt, amit szeretnél!

Mi is tesz bennünket boldoggá? Talán az, ha azt csinálhatjuk, amit szeretünk. De tudjuk, hogy mit is szeretnénk valójában? Sokan nem találták még meg azt a feladatot, ami igazán nekik való, amiben igazán jól érzik magukat. Ilyenkor egyetlen kérdést kellene csak feltennünk magunknak: mit csinálnánk, ha nem számítana a pénz. Amit erre a kérdésre felelnénk, az mutathatná meg, mi az irány. Aztán el lehet azon gondolkodni, hogy abból vajon hogyan tudunk megélni.

Az élet, a sors, a véletlenek – nevezhetjük bárhogy – egyébként terelget bennünket, csak észre kell vennünk. Mondják, hogy ha Isten becsuk egy ajtót, mindig kinyit egy másikat, és ez csakugyan így van. Mindenki életében történik ilyen. A fájdalmas benne, hogy a legtöbb esetben előbb becsukódik az ajtó – és ez sokszor nagyon nehéz, talán kudarcként éljük meg, de észre kell vennünk, hogy miért történt meg, merre kell tovább indulnunk. Aztán már csak bátorságra van szükségünk, hogy ne ragaszkodjunk ahhoz a bizonyos már becsukódott ajtóhoz, hanem keressük meg a másikat. A biztonságból a bizonytalan felé lépni mindig kihívás, de a jó dolgokért, a változásért, a fejlődésért mindig meg kell küzdeni.

Csináld azt, amit szeretnél!

A család, egy mellettünk álló partner, rendkívül sokat tud segíteni, a türelemmel, a támogatással, a biztatással. Igazi védőháló ez mögöttünk.

A gyerekeinkkel szemben óriási a felelősségünk e téren. Nem szabad megterveznünk az életüket, eldönteni helyettük, mit tanuljanak, hogyan dolgozzanak. Ma már teljesen más a világ, mint volt húsz-harminc évvel ezelőtt. Annak idején azt tanultuk a szüleinktől, hogy ha valamit elkezdtünk, azt be is kell fejeznünk. Ez a hozzáállás kicsit merevvé tesz bennünket. A mai gyerekeknek inkább a rugalmasságot kell megtanulniuk, azt, hogy tudjanak, és merjenek váltani, és ha valahol nem érzik jól magukat, akkor ki tudják mondani, hogy nem akarják tovább csinálni. Minél több dolgot próbálnak ki, annál könnyebben tudják majd kiválasztani, mi is az, ami a leginkább tetszik nekik.

Csináld azt, amit szeretnél!

Sokan vannak, akik nem mernek lépni, vagy egyszerűen csak nem tehetik meg. Valójában ezzel sincs baj. Számukra azonban a legfontosabb, hogy legyen egy olyan hobbijuk, ami csak az övék, ami egésszé teszi őket, amitől kerek az életük. Lehet ez akár sport, vagy bármilyen kézműveskedés, vagy akár az írás, teljesen mindegy, de érdekeljen bennünket, és belülről fakadó igényünk legyen vele foglalkozni. Ha már gyermekeink vannak, hajlamosak vagyunk saját magunkat háttérbe szorítani, pedig nem lenne szabad.

Csináld azt, amit szeretnél!

A gyerekeinkben tudatosítanunk kell, hogy először is ismerjék meg önmagukat, mert ez rendkívül fontos a boldog élethez, és ahhoz, hogy megtaláljuk a saját utunkat. Másrészt tegyünk fel nekik két kérdést: mit szeretne csinálni, ha nem számítana a pénz, illetve ha jönne a világvége, és csupán egy éve lenne hátra a Földnek, abban az egy évben mi tenné boldoggá. A válasz világosan megmutatja az utat. És tegyük meg magunknak is azt a szívességet, hogy elgondolkodunk azon, mi milyen választ adnánk ezekre a kérdésekre, mert így kiderülhet, hogy jó úton járunk-e.

Kiskata