2015. május 27. szerda, Hella
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
14°C
12°C
Eső / 14°C
cs / 12°C
p / 16°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2013-05-08 18:59:29

Csikós Miklósra emlékeztek a Tornyaiban

Sok, ma kiválóságnak tekintett művész kezdte bontogatni szárnyait Csikós Miklós festőművész keze alatt, akire születésének 100. évfordulója miatt emlékeztek meg egy kiállítással a Tornyai János Múzeumban.

A 100 éve született Csikós Miklós festőművészre emlékeztek a Tornyai János Múzeumban május 8-án délután. A megnyitóbeszédet Sonkoly Tibor festőművész mondta, aki ismertette a művész életét. Kiemelte, első bemutatkozó kiállítása már másodéves korában megvolt a Dunai Sportgalériában, amit később bemutatott Hódmezővásárhelyen is.

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, egy mondatban nem lehetne jellemezni Csikós Miklós festőművészetét, ami  azért is érdekes, mert sokféle indíttatásból táplálkozott. A Magyar Iparművészeti Főiskola mellett a Magyar Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, ahol Aba Novák Vilmostól, Kontuly Bélától, Varga Nándor Lajostól és Berényi Róbertől tanulhatott.

Csikós Miklós nagyon sajátos időszakban dolgozott. 1849-ben kezdett tevékenykedni újra Hódmezővásárhelyen és létrehozott egy Képzőművész kört. Sok, ma kiválóságnak tekintett művész kezdte bontogatni szárnyait a kezei alatt – fejtette ki Nagy Imre.

A megnyitóra sok rokon és érdeklődő érkezett, hogy megtekintse a tizennégy kiállított művet, melyeken látható, hogy a művész a csendéletein leginkább az expresszivitást, a heves ecsetkezelést használta és a tájképein a mártélyi Tisza-part rezdüléseit ábrázolja finom vonásokkal.

A kiállítást az érdeklődők június 2-ig tekinthetik meg.

 

Horváth Petra

Kutasi Roland | 2015-05-26 19:46:18

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága tavaly elindította a „Szűrési staféta” rendezvénysorozatot. A szervezet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az idén is kiemelt feladatának tekinti a népegészségügyi mozgósítást, ezen belül is a szűrések népszerűsítését, az egyének egészségtudatosságának növelését. A megyei kormányhivatal ennek érdekében idén áprilistól havonta igyekszik különféle programokkal ráirányítani a figyelmet a prevenció fontosságára. Május 27-én a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely Emlőszűrő Központja veszi át a stafétát.

Tudósító | 2015-05-26 19:31:10

Se május 18-án, se május 26-án nem kapta meg a makói önkormányzat a volt víziközmű teljes iratanyagát. Farkas Éva Erzsébet polgármester közel háromnegyed órát várt Munz Károlyra. A felszámolóbiztos kedd késő délutánra sem szolgáltatott be olyan fontos iratokat, mint az alvállalkozói szerződéseket, vagy olyan munkaszerződéseket, melyek valószínűsítik a volt vezérigazgató és néhány alkalmazottja között a rokoni kapcsolatot.

Kutasi Roland | 2015-05-26 19:30:00

Az idei költségvetés tartalmazza a rendészeti életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódó kiadások fedezetét - áll a BM közleményében, amelyben egy MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzottakra reagál a tárca.

Soós Kata | 2015-05-26 16:35:59

Mint korábban már hírt adtunk, 650 embert kellett kitelepíteni és biztonságos helyre vinni a Csongrád megyei Kisteleken, ahol munkagép vágott egy gázvezetékbe, és így szivárogni kezdett a gáz.

Tudósító | 2015-05-26 15:11:42

A „Tornyai Város-rehabilitáció II.” című pályázat keretében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával konzorciumban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Agressziókezelés fórumot szervezett kedden „Éld biztonságban az életed” címmel középiskolás diákok számára. Az előadás az országban először Vásárhelyre érkezett , a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett 60 perces műsor vázát a műsort előadó fiatalok által írt, saját életüket feldolgozó dalok adták.

Soós Kata | 2015-05-26 15:06:16

A Rádió7 keddi Napraforgójában Dr. Bodoky György, a Budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely - Makó főigazgatója volt a vendégem, akikkel a vastagbéldaganat korai felismeréséről és az EVP vastagbélszűrési programjáról beszélgettem.

Megyeri József | 2015-05-26 14:59:53

Gyógynövény válogató üzemegység nyitotta meg kapuit Székkutason kedden. Szél István polgármester hangsúlyozta: nem a közmunkaprogramban biztosítottak munkahelyet a településen élőknek.

Tudósító | 2015-05-26 14:49:07

Múlt héten még hatalmas kátyúk tátongtak a volt külső Hódiköt előtti, több mint 10 éve nem használt vasúti sínpár úton átívelő részénél. Hegedűs Zoltán elmondta, a kátyúzás folyamatban van, és a külső Hódkötnél lévő úthibák kátyúzása is az ütemtervben szerepel. Kollégánk le is fotózta a mostanra helyreállított útszakaszt.