2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2018-02-11 16:26:24

Csíkban ropják Forgatósék

Annyira megtetszett a Forgatós Táncegyüttes tavaly karácsonyi műsora a csíkszeredaiaknak, hogy elhívták magukhoz a makóiakat. A két város már régóta testvértelepülési kapcsolatot ápol egymással. A Maros-partiak ifjúsági csoportja több napot eltölt Erdélyben, így a fellépések mellett jut majd idő a kikapcsolódásra is.

Csíkban ropják Forgatósék

Csíkszereda és Makó évek óta testvértelepülési kapcsolatot ápol egymással. Ennek az összefogásnak nagyon fontos elemét képezi a kultúra, a hagyományok ápolása. Ezen belül a népzene és a néptánc is jelentős hangsúlyt kap. Ennek köszönhető az, hogy a csíki és a Maros-parti csoportok több alkalommal is felléptek már egymásnál. Február 15-e és 18-a között a makói Forgatós Táncegyüttes ifjúsági csoportja vendégszerepel Erdélyben.

Csíkban ropják Forgatósék

Az a bizonyos karácsonyi gála

- Tavaly decemberben óriási sikerrel mutattuk be a Hagymaházban a karácsonyi gálánkat, amit többek között csíkszeredai képviselők is láttak - nyilatkozta Doktor László. Az együttes művészeti vezetője elmondta: az erdélyieknek annyira megtetszett ez az összeállítás, hogy meghívták őket magukhoz. - Most ennek teszünk eleget, s nagyon remélem, hogy a közös táncolás, egymás megismerése azt is eredményezi, hogy még szorosabb lesz a kapocs a két település között - emelte ki Doktor László.

Csíkban ropják Forgatósék

A Szent János téri próbaterem raktárában nem szokatlan a csomagolás, hiszen rengeteg fellépése van az együttesnek

- Az utazó csoportunk egyre szélesebb repertoárral rendelkezik, amit folyamatosan bővítenek, most éppen mezőségi koreográfiát készítünk velük, de hamarosan szilágysági táncokkal is mélyebben megismertetjük őket a Magyar Állami Népi Együttes volt tagjainak segítségével - vette át a szót a makói együttes asszisztense. Doktor-Bagaméri Andrától megtudtuk: a székelyföldi táncokat már megtanulták, amihez az úgynevezett Csoóri-program keretében már készülnek a ruhák. - Pont jókor megyünk Csíkszeredába, mert így el is tudjuk hozni majd a fiúk részére a székely harisnyákat - tette hozzá Doktor-Bagaméri Andrea.

Csíkban ropják Forgatósék

Az erdélyi program keretében a makói gyerekek többek között együtt is fognak táncolni a vendéglátókkal. Így sokkal jobban megismerhetik egymást. Azért kihasználják a téli Csíkszereda adta lehetőségeket, hiszen szánkózni és hógolyózni is fognak, ha olyan lesz az idő. Cérna Gábor 11 esztendeje néptáncol, s két éve tagja a Forgatósnak. - Több helyen is felléptem már a csoporttal, a legtávolabbi helyszín az Lengyelországban volt, de Erdélyben még sohasem jártam, így nagyon várom ezt az utat  - árulta el a József Attila Gimnázium biológia szakán tizedik osztályos diák. A 16 éves Gábor kifejtette: nagyon jól érzi magát ebben a közösségben, s az a legjobb, hogy tényleg autentikus táncokat tanulhatnak.

Csíkban ropják Forgatósék

Munkatársunktól. K.