2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-03-27 18:26:53

Csendes elme, egészséges test

Az egészségesebb életmóddal foglalkozott hétfőn a Vásárhelyi Esték sorozat a Németh László Városi Könyvtárban. Fényesi Tóth János Búzás József jógaoktatóval beszélgetett, amelyből az is kiderült, milyen étkeket ajánlatos enni a jóga tanításai szerint.

Csendes elme, egészséges test

A Vásárhelyi Esték igyekszik mindig olyan témákkal foglalkozni, amelyek sokak számára érdekes lehet, és mi érinthetne többeket, mint az egészség, annak megőrzése, vagy visszaszerzése.

Csendes elme, egészséges test

Fényesi Tóth János

Fényesi Tóth János szervező vendége, beszélgetőpartnere ezúttal Búzás József volt, aki hatha jógát oktat Hódmezővásárhelyen. A fiatal jógamester úgy találkozott először a jógával, hogy a gyógytornásza felhívta rá a figyelmet. Gerincproblémái miatt kezdte el Búzás József ezt a mozgásformát, ami azóta elmúlt. A jóga ugyanakkor nemcsak egy mozgásforma, hanem tudomány, szemléletmód, filozófia is. Hogy pontosan micsoda, az attól függ, hogy ki hogyan áll hozzá. A több ezer éves hagyományokra visszatekintő rendszer egyik legfőbb célja, hogy az anyagi tudatfolyamatokat megfékezze.

Csendes elme, egészséges test

Búzás József

Búzás József egy ősi jógamester szavait idézte ezzel kapcsolatban: „Az elme a legjobb barátja lesz annak, aki legyőzi őt, ám annak, aki nem képes felülkerekedni rajta, a legnagyobb ellenségévé válik.”

Csendes elme, egészséges test

Hiszen tudatunk (ebben a rohanó világban pedig különösen) folyamatosan cikázik, amelyet nem árt néha lecsendesíteni. Erre alkalmas eszköz a jóga, de sokan azért űzik, hogy átmozgassák testüket. A gyakorlatokról és a hatha jógáról Búzás Józsefet hallják:

Csendes elme, egészséges test

A test és a szellem egészséges állapotának fenntartásához természetesen a táplálkozás is hozzátartozik. A jóga ezzel kapcsolatban is meghatározott elveket vall. Étkezéskor ¾ részt kell megtelíteni gyomrunkat, amelyből 2/4 rész szilárd, ¼ rész folyékony étek kell hogy legyen. Általánosságban elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök, a hüvelyesek, a gabonafélék, tejtermékek fogyasztása javasolt, viszont kerülni kell, illetve mértékkel kell fogyasztani a méreganyagokat tartalmazó ételeket, italokat (például: alkohol, hús, koffein). Emellett az ájurvédikus hagyomány 10 testtípust különböztet meg, amelyekhez speciális étrendet rendel. Búzás József azonban hozzátette, a legfontosabb az, hogy jóízűen fogyasszuk el a táplálékot, mert ez a tápanyagok felszívódását is segíti.

Csendes elme, egészséges test

Arra a kérdésre, hogy kinek ajánlott a jóga, Búzás József a következőt válaszolta: „Bárkinek javallott, nincsenek kritériumok. Jár hozzám tizenévestől kezdve egészen a 80 évest betöltött személyig mindenki. A jógához azonban meg kell érni. Az találja meg a jógát, akinek szüksége van rá.”

Csendes elme, egészséges test

Az előzetes tervek szerint az est másik vendége lett volna dr. Károlyi Hortenzia diabetológus, belgyógyász, aki előre nem látható okok miatt nem tudott részt venni a beszélgetésen.

Csendes elme, egészséges test

A Vásárhelyi Esték következő előadása április 24-én lesz, amikor egy Költészet Napi műsort tekinthet meg a nagyérdemű.

Csendes elme, egészséges test

ÉR.