2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-05-19 17:45:37

Családtörténet - két világégés tükrében

Néprajzi és szociológiai képekkel tarkított családtörténet lényegében Farkas János Gábor könyve. Ha elfelejtenélek, Jeruzsálem... című kötetet pénteken ismerhették meg az érdeklődők a makói könyvtárban. A 78 esztendős íróval, aki a Maros-parti város szülötte, Urbancsok Zsolt főlevéltáros beszélgetett.

Családtörténet - két világégés tükrében

Igen baráti hangulatban telt a makói József Attila Könyvtár pénteki könyvbemutatója. Farkas János Gábor: Ha elfelejtenélek, Jeruzsálem... című kötetéről szóló beszélgetés kezdése előtt rég nem látott ismerősök üdvözölték egymást. A szerző 1939-ben született a Maros-parti városban, de fél évszázada Vácott él. Így évente 2-3 alkalommal látogat csak haza, így nem csoda, hogy egykori osztálytársak, barátok is eljöttek a bibliotékába, hogy találkozhassanak vele.

Családtörténet - két világégés tükrében

- A gyerek- és fiatalkorom Makóhoz kötődik, a könyvemben is elsősorban a családom innen vagy a közelből, Apátfalváról származó ágának történetét dolgoztam fel - nyilatkozta Farkas János Gábor. A 78 esztendős író elárulta: korábban meg sem fordult a fejében, hogy könyvet készítsen. A családi levelezgetést gyűjtötte, többen is mondták neki, hogy ezt érdemes lenne előbb rendszerezni, majd feldolgozni. Szó szót követett és végül kötélnek állt.

Családtörténet - két világégés tükrében

- A régi házunk még mindig áll a Batthyány utcában, a városban érettségiztem, onnan kerültem a szegedi egyetemre, ahol 1963-ban vegyész diplomát szereztem, ennek köszönhetően költözhettem Vácra, ahol a ma már nem létező Forte Fotokémiai Ipar nevű vállalatnál dolgoztam, sajnos a digitális korszak előtörésével erre a régi filmes technikára már nem volt szükség, így felszémolták - tudtuk meg zanzásítva Gábor bácsi életútját. Az ő fiatal korából, de szüleinek, nagyszüleinek az idejéből is rengeteg levél maradt fent. Ezek egy része az I. és a II. világháborúban íródott, ezért a könyv a Farkas család történetén keresztül egy kicsit a két világégést is bemutatja.

Családtörténet - két világégés tükrében

A szerzővel pénteken Urbancsok Zsolt főlevéltáros beszélgetett a könyvtárban. - Zsolt barátom is kellett ahhoz, hogy elfogadjam ezt a meghívást és szélesebb körben is bemutassuk a kötetté szerkesztett levélgyűjteményemet - emelte ki Farkas János Gábor. Erről, valamint szülővárosához, Makóhoz való viszonyáról is mesélt Gábor bácsi, melyet itt talál:

Családtörténet - két világégés tükrében

Családtörténet - két világégés tükrében

Munkatársunktól. K.