2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Felhős / 6°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2018-01-12 11:32:41

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!

A doni katasztrófa 75. évfordulóján a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonáira és munkaszolgálatosaira emlékeztek pénteken délelőtt Hódmezővásárhelyen, a Hősök terén.

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!

A megemlékezés kezdetén a Hősök terén a Himnuszt követően Illyés Gyula: "Ne feledd a tért" című versét szavalta el Baranyi Balázs, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulója.

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!

Baranyi Balázs

Ezt követően dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője mondott ünnepi beszédet. Ennek során ismertette a doni katasztrófa történelmi tényeit. 1942 áprilisa és júliusa között több, mint 200.000 magyarországi katonát és munkaszolgálatost szállítottak a szovjet frontra. A magyar csapatok júliusban érték el a Don folyót, ahol már 1943 januárja előtt is véres harcokat vívtak a szovjet alakulatokkal. A magyar csapatok hősies helytállása nem lehetett elegendő a szovjet hadsereg technikai és emberi túlerejével szemben. Farkasordító hidegben indult a Vörös Hadsereg támadása 1943. január 12-én, amelynek következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része. A kétszázezres tömegből mintegy 120 ezren nem tértek haza. 75 évvel ezelőtt a 30 év feletti férfiak alkották a magyar sereg derekát. Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek. Az intézményvezető kiemelte, a doni esemény egyik "tanulsága", amely ma is érvényes, hogy mi, magyarok csak magunkra számíthatunk. Különösen fontos a magyarság képviselete és megőrzése a 21. században annak érdekében, hogy az olyan idegen diktatúrák, amelyek a 20. század derekán jelen voltak, elkerülhetőek legyenek. A több oldalról felénk közelítő idegen barbár népeknek nem szabad teret engednünk.

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!Dr. Miklós Péter

Dr. Miklós Péter beszédét követően Horváth Kornél római katolikus tábori lelkész mondott imát, Dudás Ferenc, református tábori lelkész pedig megáldotta a magyar nemzetet.

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!

Horváth Kornél

A beszédeket követően a műemléknél elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait. Koszorút helyezett el Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester, Bálint Gabriella képviselő és Almási Enikő, a tavaly novemberben elhunyt Almási István polgármester lánya.

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!

Az Emlékpont nevében dr. Miklós Péter tisztelgett a doni hősök előtt. Koszorút helyeztek el a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Zrínyi Miklós laktanya, a Pállfy Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Hadirokkantak és Hadiárvák Hódmezővásárhelyi Csoportja, és a Kossuth Nemzetőrség.

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!

Az ünnepségen közreműködtek a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Helyőrségi Zenekara. Vezényelt: Kovács István őrnagy.

Családjaikat hátrahagyva, hősiesen küzdöttek!

Ács Helga