2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-04-15 13:28:36

Családi húsvétoló a múzeumban

Vidám családi húsvétolót rendeztek szombaton a makói József Attila Múzeum skanzenjében. A csöpögő eső sem szegte a kedvét a vendégeknek, hiszen az udvaron kézműveskedtek, illetve kipróbáltak számos népi játékot is. Még Budapestről is több család érkezett a programra.

Családi húsvétoló a múzeumban

Kicsik és nagyok közösen játszottak, kézműveskedtek szombaton a makói József Attila Múzeum szabadtéri skanzenjében. A legkisebbek az állatsimogatónak örültek a legjobban. A Hinkó Tanyáról nem csupán nyulakat hoztak, hanem kecskét is, s emellett egy vadászgörény is tiszteletét tette az eseményen. A legnagyobb sláger azonban a nyuszik voltak, melyek mellé a szülők bátran betették csemetéiket. Egy puha szőrű apróság a színpadon is feltűnt, mivel a Grimm-Bus Színház Az okos nyuszi című darabot mutatta be.

Családi húsvétoló a múzeumban

- Második alkalommal adott otthont a városi húsvétolónak az intézményünk, nagyszombat van, ilyenkor a háziasszonyok sütik a süteményeket, főzik a sonkát és a tojást, s a család többi tagja pedig nálunk tölthetett el egy kellemes délelőttöt - tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától. A múzeumigazgató hozzátette: színes programmal készültek, több kézműves is eljött hozzájuk, akikkel különféle díszeket, ajándékokat készíthettek a látogatók. Népi játékokat is kipróbálhattak a jelenlévők, így többek között gólyalábazhattak, ostort pattinthattak, illetve egy sítalp szerű készséggel is elindulhattak, már ha sikerült összhangba hozni a triót.

Családi húsvétoló a múzeumban

A Maros Táncegyüttes is fellépett a húsvétolón. A tagok nem csupán táncoltak, hanem maguk is kézműveskedtek, illetve táncházba invitálták a vendégeket. Ezen kívül a népi játékokban is segítő kezet nyújtottak. Az együttes művészeti vezetője, Tóthné Döme Mária például a gyerkőcöknek mutatta meg, hogyan is kell a gólyalábbal haladni.

Családi húsvétoló a múzeumban

Egy baráti társaság, pontosabban négy család már évek óta együtt tölti az ünnepeket. - Mindig más és más tájegységre utazunk el, az idén azért választottuk Makót, mert az ország ezen részét még nem ismerjük, s most itt leszünk néhány napot - sorolta a budapesti csapat egyik tagja, Sztefán Kati. Szombaton eredetileg a Maros-parton akartak kirándulni, de az időjárás közbeszólt. Így bementek az InfoPontba, hogy városi programok után érdeklődjenek. Ott hívták fel a figyelmüket a múzeumi húsvéti rendezvényre. - Nagyon jó választás volt, mivel számos érdekességgel találkozhattunk - mondta Sztefán Kati, aki a karikással is ügyesen bánt.

Családi húsvétoló a múzeumban

Sztefán Kati

Munkatársunktól. K.