2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Tiszta / 1°C
p / 2°C
szo / 5°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-11-29 06:30:06

Csaknem kétszáz magyar rekedt Balin

Hatvanezer turista, köztük csaknem 200 magyar rekedt Balin az Agung tűzhányó kitörése miatt. A vulkánból napok óta ömlik a füst, emiatt pedig teljesen leállt a légi forgalom a szigeten. A hatóságok teljes légtérzárat rendeltek el. Van olyan légitársaság, amelyik csak december 10-re írt ki újabb járatokat.

Csaknem kétszáz magyar rekedt Balin

A kitörni készülő vulkán folyamatosan lövelli ki magából a hamut és azt a szél Bali nemzetközi reptere felé fújja. A hatóságok emiatt hétfőn felfüggesztették a légi közlekedést és azóta sem indulhatott újra a forgalom. Így csaknem hatvanezer turista ragadt a szigeten, köztük sok magyar is.

A 60 kilométerre lévő tengerpartról is látszik a tűzhányó füstje, sőt még robbanásokat is lehet hallani.

Csaknem kétszáz magyar állampolgár tartózkodik a szigeten, de senki nincs veszélyben, mert a vulkán környékét 10 km-es körben lezárták – közölte Magyarország indonéziai nagykövete.

Kitört az Agung-hegy vulkánja Indonéziában

Pach Judit, Magyarország indonéziai nagykövete elmondta, Bali nemzetközi repülőterén, a második emeleten megtalálható egy EU konzuli központ, amiben a magyar konzuli tisztviselők is, és ott adnak konkrét felvilágosítást, segítenek abban, hogy milyen busz járattal, hogyan lehet Surabayába jutni, illetve hogyan lehet Lombokra eljutni hajóval és segítik az ottani állampolgárokat ennek a megszervezésében – fogalmazott a nagykövet.

A hatóságok a tűzhányó füstoszlopának vörös színéből arra következtetnek, hogy a magma már a felszín közelébe emelkedett és bármelyik pillanatban bekövetkezhet a vulkánkitörés. A tűzhányó legutóbbi, 1963-as kitörése hónapokig is eltartott.

Forrás: hirado.hu