2015. május 28. csütörtök, Emil, Csanád
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
9°C
16°C
Tiszta / 9°C
p / 16°C
szo / 20°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-06-10 11:00:01

Csak óvatosan az eperrel!

A koranyár egyik kedvenc gyümölcse az eper, sajnos azonban sokaknak okozhat problémát a finom gyümölcs.

Kimagasló C-vitamin szint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztjuk magában, kiváló turmix alapanyag, de számos ízletes süteményt, dzsemet is készíthetünk belőle. Kedvező tulajdonságai mellett az eper fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Nyírfapollen és eper

Az eper fogyasztását követő tünetek megjelenésének több oka is lehet. A svéd Lund University biokémikusai az eperben is megtalálták azt a fehérjét, amely nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a korábban nyírfapollenben azonosított allergénnel. A két anyag közti szerkezeti hasonlóság miatt pedig könnyen jelentkezhet keresztallergia. A keresztallergiáknál a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel az allergiás válasz. Ilyen esetben a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek.

Az allergiás reakció feltehetően összefüggésben áll az eper színével, a kutatók ugyanis megvizsgálták a Sofar névre keresztelt eperfajtát is, melynek jellegzetessége, hogy a megszokott pirostól eltérően, fehér színű. Az eredmények alapján pedig a valódi eperallergiát kiváltó fehérje a fehér színű eprekben alig volt kimutatható.

Hisztamin és bőrtünetek

A jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt. Ennek oka, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően, főleg kisgyermekkorban gyakran jelentkezhetnek allergiás panaszok. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés - másnéven urticaria - a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes. Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Dermatica szakorvosa. Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével - rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak a felnőtteknek is érdemes komolyan venniük a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták a kérdéses élelmiszert. A későbbi, esetleg súlyosabb problémák megelőzése mellett természetesen az akut panaszok csillapításában is kérhetjük az orvos segítségét: antihisztamin tartalmú gyógyszerek segítségével csökkenthető a csalánkiütés által okozott duzzanat és kellemetlen viszketés.

A csalánkiütés hátterében álló okok tisztázása nem csak a súlyosabb szövődmények megelőzése miatt fontos. A tüneteket számtalan egyéb tényező - gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb élelmiszerek, kozmetikumok összetevői, bélférgek, baktériumok fehérjéi, gyomorsav-hiány, vagy túltengés - is kiválthatja. Az alapos kivizsgálás során megállapítható, hogy a panaszokat valóban az eper fogyasztása váltotta-e ki, s így az is bebizonyosodhat, hogy a kedvelt gyümölcsöt a későbbiekben esetleg mégsem kell szükségtelenül mellőznünk az étrendből.

Forrás: Baon

Tudósító | 2015-05-27 23:12:17

Országjárásba kezdett néhány hete a Demokratikus Koalíció (DK), hogy találkozzanak a polgárokkal. A párt elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs szerdán Makón tartott lakossági fórumot, melyen elhangzott, öt éven belül a minimálbér érje el a létminimumot, alanyi jogon járjon mindenkinek minimális mennyiségű víz és áram, valamint a kft.-ék tulajdonosai magánvagyonukkal is feleljenek a dolgozóik béréért.

Tudósító | 2015-05-27 22:21:38

Saját írásaikat olvasták fel, majd közösen elemezték a műveket azok a makóiak, akik szerdán részt vettek az Interaktív Irodalmi és Művészeti Szalon rendezvényén. A családias hangulatban zajló eseményen igazi kis irodalmi műhelymunka folyt a városi könyvtárban. A rendezvény célja, kedvet adni a további íráshoz.

Tudósító | 2015-05-27 21:40:33

Két napon át, szerdán és csütörtökön Makón vendégszerepel a Circus Last Vegas Show. Az amerikai-magyar vegyes társulat nem csupán a műsorával tűnik ki a cirkusz világából, hanem az adakozásával is. Ugyanis az eladott belépőjegyek árának egy részét leukémiás gyermekek megsegítésére fordítják. Emellett minden településen, ahol fellépnek, hátrányos helyzetű gyermekeket meghívnak egy ingyenes előadásra.

Tudósító | 2015-05-27 20:58:47

A korábbi, főleg szennyvízzel kapcsolatos beruházások után több útra és járdára is ráférne a felújítás - került szóba szerdán Makón Farkas Éva Erzsébet és Toldi János képviselő által tartott utcafórumon. A Lonovics sugárút környékén lakók reggelente 7 és 8 óra között rendőrt kértek az iskolához, hogy irányítsa a forgalmat.

Tudósító | 2015-05-27 20:33:52

Továbbra sem csitul a hódmezővásárhelyi Dilinka és Kincses temetőket érintő, a Susáni Református Egyházközség indította ügy, mely szerint a temetkezési szolgáltatóktól 20 ezer, a síremlékek készítőitől 3 ezer, a polgári búcsúztatóktól pedig 5 ezer forintot szednek be temetésenként. Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Rádió7-ben tartott fogadóóráján kijelentette: ez a módszer durva, s nem olyan, amit az ember az egyháztól elvár.

Égető Réka | 2015-05-27 20:12:02

A szerdai Csúcsi Olvasókörben megtartott lakossági fórum fő témájául a Vásárhely 2020 elnevezésű gazdaságfejlesztő, illetve gazdaságélénkítő konzultációsorozat szolgált, amelynek céljáról, eddigi eredményeiről Hegedűs Zoltán alpolgármester számolt be. Míg Fekete Ferenc önkormányzati képviselő és Dr. Grezsa István önkormányzati képviselő az eddig megvalósult beruházásokról, a jövőbeni tervekről beszélt. Emellett - a lakossági hozzászólásoknak is köszönhetően – számos témát érintettek.

Tudósító | 2015-05-27 19:16:21

Majoros Mária Ármella domonkos rendi nővér volt a vendége szerdán az Emlékpont közéleti estjének, a Közéleti Pontnak. A domonkos nővérek visszatelepülését előkészítő és a közösséget újraindító Ármella nővérrel Bartucz Katalin beszélgetett. A beszélgető estre megtelt a közgyűjtemény előadóterme, amelyet többször nevetés töltött meg, hiszen a nővér még a nehéz időszakokról is reményteljesen, a történtek derűs oldalát megragadva tudott beszélni.

Megyeri József | 2015-05-27 17:09:42

A Szegvári és Mindszenti Honkyokushin Karate Klub vezetőjének Zsótér Károly polgármester adta át az elismerést a testület szerdai rendes ülésén. A grémium háziorvosi körzetekről is tárgyalt.