2015. augusztus 31. hétfő, Erika
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
22°C
34°C
Tiszta / 22°C
k / 34°C
sze / 29°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-06-10 11:00:01

Csak óvatosan az eperrel!

A koranyár egyik kedvenc gyümölcse az eper, sajnos azonban sokaknak okozhat problémát a finom gyümölcs.

Kimagasló C-vitamin szint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztjuk magában, kiváló turmix alapanyag, de számos ízletes süteményt, dzsemet is készíthetünk belőle. Kedvező tulajdonságai mellett az eper fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Nyírfapollen és eper

Az eper fogyasztását követő tünetek megjelenésének több oka is lehet. A svéd Lund University biokémikusai az eperben is megtalálták azt a fehérjét, amely nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a korábban nyírfapollenben azonosított allergénnel. A két anyag közti szerkezeti hasonlóság miatt pedig könnyen jelentkezhet keresztallergia. A keresztallergiáknál a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel az allergiás válasz. Ilyen esetben a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek.

Az allergiás reakció feltehetően összefüggésben áll az eper színével, a kutatók ugyanis megvizsgálták a Sofar névre keresztelt eperfajtát is, melynek jellegzetessége, hogy a megszokott pirostól eltérően, fehér színű. Az eredmények alapján pedig a valódi eperallergiát kiváltó fehérje a fehér színű eprekben alig volt kimutatható.

Hisztamin és bőrtünetek

A jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt. Ennek oka, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően, főleg kisgyermekkorban gyakran jelentkezhetnek allergiás panaszok. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés - másnéven urticaria - a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes. Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Dermatica szakorvosa. Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével - rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak a felnőtteknek is érdemes komolyan venniük a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták a kérdéses élelmiszert. A későbbi, esetleg súlyosabb problémák megelőzése mellett természetesen az akut panaszok csillapításában is kérhetjük az orvos segítségét: antihisztamin tartalmú gyógyszerek segítségével csökkenthető a csalánkiütés által okozott duzzanat és kellemetlen viszketés.

A csalánkiütés hátterében álló okok tisztázása nem csak a súlyosabb szövődmények megelőzése miatt fontos. A tüneteket számtalan egyéb tényező - gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb élelmiszerek, kozmetikumok összetevői, bélférgek, baktériumok fehérjéi, gyomorsav-hiány, vagy túltengés - is kiválthatja. Az alapos kivizsgálás során megállapítható, hogy a panaszokat valóban az eper fogyasztása váltotta-e ki, s így az is bebizonyosodhat, hogy a kedvelt gyümölcsöt a későbbiekben esetleg mégsem kell szükségtelenül mellőznünk az étrendből.

Forrás: Baon

Tudósító | 2015-08-31 21:26:20

Itt a szeptember, az iskolákban becsöngetnek, minden gyermek beül az iskolapadba, sokan közülük most először. Ők először szembesülnek azzal, hogy mostantól bizony a szemük is sokkal többet fog dolgozni – el kell látni a tábláig, utána rögtön a füzetre kell fókuszálni – fölnézni, lepillantani, ez bizony nem könnyű feladat, különösen, ha a gyermek látása nem tökéletes. De van megoldás! Erről beszélgettünk az Épkézlábban Zomboriné Móritz Margittal, a Móritz Optika diplomás optometristájával.

Tudósító | 2015-08-31 19:58:53

Szép, napos idővel búcsúzik tőlünk a nyár. Holnap már becsengetnek az iskolákba, s újra megtelnek a padok, de a vakáció utolsó napja még a pihenés és szórakozás jegyében telik az iskolások körében. Nem volt ez másképp Mártélyon sem, ahol a Tisza holtág homokos strandjának hívószavának nehéz volt ellenállni.

Tudósító | 2015-08-31 19:28:41

A székkutasi Gregus Máté Általános Iskola hétfőn tartotta a 2015/2016-os tanévnyitó ünnepségét.

Tudósító | 2015-08-31 19:14:18

Hétfőn délután tartották a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágostonban a 2015/2016-os tanévnyitó ünnepséget. Ennek helyszíne a Református Ótemplom volt, ugyanis átkerült az intézmény a KLIK-től az egyház fenntartásába.

Tudósító | 2015-08-31 19:13:05

Augusztus 31-én, hétfőn tartotta tanévnyitó ünnepségét a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola Mártélyi Tagintézménye. A mártélyi iskola – immáron tagintézményként – új kihívások előtt áll. Farkas Zsuzsanna, a vásárhelyi intézmény vezetője szerint a pedagógusok, szülők és diákok közösen, együttműködve eredményes munkára lesznek képesek.

Tudósító | 2015-08-31 18:56:29

A 2015-2016-os tanévet új igazgatóval és igazgató-helyettessel kezdik a maroslelei általános iskolában. A korábbi vezetők nem pályáztak újra. A hétfői ünnepségen már Németh Domonkos mondott beszédet. Helyettese pedig Schulcz János lett, aki egyben a település alpolgármestere is. Az évnyitó alatt is dolgoztak a munkások a mellékhelyiség felújtásán.

Tudósító | 2015-08-31 18:15:57

Új időszámítás címmel hirdette meg hétfőn a 2015-2016-os tanévet Horváth Zoltán, a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója. Ugyanis a tanévnyitó alkalmából felavatták azt az órát, mely az épület homlokzatát díszíti, s a diákok munkájából és adományokból valósult meg.

Megyeri József | 2015-08-31 15:09:23

Egy személy életveszélyesen megsérült, amikor autójával fának ütközött a Békés megyei Békéssámson mellett.

Megyeri József | 2015-08-31 14:14:19

Szeptember 6-án felidézik az Emlékparkban a régi Szobori búcsúk hangulatát: a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovas kocsikon érkeznek a búcsúra. Az ünnep alkalmából kitárul a székelykapu és ingyenes programokkal várják a kikapcsolódni, ünnepelni vágyókat. A monostor romjai között tartott ünnepi szentmisén arra is fény derül, ki lesz az idei Szer Üzenete-díjas.

Szeri Csaba | 2015-08-31 13:35:02

A hétvégén újabb fordulókat bonyolítottak le a megyei labdarúgásban. A megyeegyben több gól gazdag mérkőzést is láthatott a publikum. Összegyűjtöttük az eredményeket és a tabellákat is megtalálja a tovább mögött.