2015. március 3. kedd, Kornélia
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
7°C
5°C
Felhős / 7°C
sze / 5°C
cs / 6°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-06-10 11:00:01

Csak óvatosan az eperrel!

A koranyár egyik kedvenc gyümölcse az eper, sajnos azonban sokaknak okozhat problémát a finom gyümölcs.

Kimagasló C-vitamin szint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztjuk magában, kiváló turmix alapanyag, de számos ízletes süteményt, dzsemet is készíthetünk belőle. Kedvező tulajdonságai mellett az eper fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Nyírfapollen és eper

Az eper fogyasztását követő tünetek megjelenésének több oka is lehet. A svéd Lund University biokémikusai az eperben is megtalálták azt a fehérjét, amely nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a korábban nyírfapollenben azonosított allergénnel. A két anyag közti szerkezeti hasonlóság miatt pedig könnyen jelentkezhet keresztallergia. A keresztallergiáknál a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel az allergiás válasz. Ilyen esetben a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek.

Az allergiás reakció feltehetően összefüggésben áll az eper színével, a kutatók ugyanis megvizsgálták a Sofar névre keresztelt eperfajtát is, melynek jellegzetessége, hogy a megszokott pirostól eltérően, fehér színű. Az eredmények alapján pedig a valódi eperallergiát kiváltó fehérje a fehér színű eprekben alig volt kimutatható.

Hisztamin és bőrtünetek

A jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt. Ennek oka, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően, főleg kisgyermekkorban gyakran jelentkezhetnek allergiás panaszok. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés - másnéven urticaria - a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes. Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Dermatica szakorvosa. Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével - rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak a felnőtteknek is érdemes komolyan venniük a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták a kérdéses élelmiszert. A későbbi, esetleg súlyosabb problémák megelőzése mellett természetesen az akut panaszok csillapításában is kérhetjük az orvos segítségét: antihisztamin tartalmú gyógyszerek segítségével csökkenthető a csalánkiütés által okozott duzzanat és kellemetlen viszketés.

A csalánkiütés hátterében álló okok tisztázása nem csak a súlyosabb szövődmények megelőzése miatt fontos. A tüneteket számtalan egyéb tényező - gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb élelmiszerek, kozmetikumok összetevői, bélférgek, baktériumok fehérjéi, gyomorsav-hiány, vagy túltengés - is kiválthatja. Az alapos kivizsgálás során megállapítható, hogy a panaszokat valóban az eper fogyasztása váltotta-e ki, s így az is bebizonyosodhat, hogy a kedvelt gyümölcsöt a későbbiekben esetleg mégsem kell szükségtelenül mellőznünk az étrendből.

Forrás: Baon

Tudósító | 2015-03-02 21:38:49

Hivatalos kormányzói látogatás keretében járt Vásárhelyen a Rotary Club kormányzója és alkormányzója.

Tudósító | 2015-03-02 21:35:55

Örökölhetők-e a rossz fogak? Mit tegyünk, hogy hófehér gyöngyöcskék üljenek a szánkban? A hétfő esti Épkézlábban erről beszélgettünk dr. Szabó Katalin fogszakorvossal.

Kutasi Roland | 2015-03-02 19:11:56

– Mit tesz a kormány a vidék megtartó erejének növelése érekében – tette fel a kérdést Móring József Attila KDNP-s képviselő a Perlement hétfői plenáris ülésén, amelyre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt. Mint kifejtette: az elmúlt 25 évben sok vidéki kistelepülés szenvedett súlyos, társadalmi-gazdasági veszteséget, mivel csökkent az agrárium eltartó képessége, és ma már 300 ezernél kevesebben élnek hivatalosan a mezőgazdaságból, amely kétségbe ejtő adat.

Tudósító | 2015-03-02 18:03:45

A Németh László Városi Könyvtár adott otthont Belovainé Bakos Erika első kiállításának. Az alföldi táj szépségeit, illetve azon keresztül a múlt elevenségét elevenítette fel 13 festményén és 14 fotóján, amelyet két hétig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Tudósító | 2015-03-02 17:54:07

29. alkalommal rendezik meg a városi, kistérségi szavalóversenyt, amelynek első elődöntőjét hétfő délután rendezték meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Tudósító | 2015-03-02 17:51:36

Június 30-ig három főbb részen történik a vásárhelyi stadion felújítása.

Szeri Csaba | 2015-03-02 17:51:11

Ugyan az első tavaszi bajnokin az Orosháza ellen nem jött ki a lépés a HLKC számára, a múlt hétvégi Túrkeve elleni találkozón Gaál Adrienn tanítványai megszerezték első győzelmüket a tavaszi szezonban, 5 góllal múlták felül a házigazda csapatot.

Tudósító | 2015-03-02 17:25:37

Egy makói üzletben kigyulladt egy motor üzemanyagtankja.