2014. november 24. hétfő, Emma
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-0°C
4°C
Köd / -0°C
k / 4°C
sze / 2°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-06-10 11:00:01

Csak óvatosan az eperrel!

A koranyár egyik kedvenc gyümölcse az eper, sajnos azonban sokaknak okozhat problémát a finom gyümölcs.

Kimagasló C-vitamin szint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztjuk magában, kiváló turmix alapanyag, de számos ízletes süteményt, dzsemet is készíthetünk belőle. Kedvező tulajdonságai mellett az eper fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Nyírfapollen és eper

Az eper fogyasztását követő tünetek megjelenésének több oka is lehet. A svéd Lund University biokémikusai az eperben is megtalálták azt a fehérjét, amely nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a korábban nyírfapollenben azonosított allergénnel. A két anyag közti szerkezeti hasonlóság miatt pedig könnyen jelentkezhet keresztallergia. A keresztallergiáknál a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel az allergiás válasz. Ilyen esetben a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek.

Az allergiás reakció feltehetően összefüggésben áll az eper színével, a kutatók ugyanis megvizsgálták a Sofar névre keresztelt eperfajtát is, melynek jellegzetessége, hogy a megszokott pirostól eltérően, fehér színű. Az eredmények alapján pedig a valódi eperallergiát kiváltó fehérje a fehér színű eprekben alig volt kimutatható.

Hisztamin és bőrtünetek

A jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt. Ennek oka, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően, főleg kisgyermekkorban gyakran jelentkezhetnek allergiás panaszok. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés - másnéven urticaria - a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes. Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Dermatica szakorvosa. Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével - rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak a felnőtteknek is érdemes komolyan venniük a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták a kérdéses élelmiszert. A későbbi, esetleg súlyosabb problémák megelőzése mellett természetesen az akut panaszok csillapításában is kérhetjük az orvos segítségét: antihisztamin tartalmú gyógyszerek segítségével csökkenthető a csalánkiütés által okozott duzzanat és kellemetlen viszketés.

A csalánkiütés hátterében álló okok tisztázása nem csak a súlyosabb szövődmények megelőzése miatt fontos. A tüneteket számtalan egyéb tényező - gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb élelmiszerek, kozmetikumok összetevői, bélférgek, baktériumok fehérjéi, gyomorsav-hiány, vagy túltengés - is kiválthatja. Az alapos kivizsgálás során megállapítható, hogy a panaszokat valóban az eper fogyasztása váltotta-e ki, s így az is bebizonyosodhat, hogy a kedvelt gyümölcsöt a későbbiekben esetleg mégsem kell szükségtelenül mellőznünk az étrendből.

Forrás: Baon

Megyeri József | 2014-11-24 08:44:09

Újabb három mérkőzést játszott le a Vásárhelyi Kosársuli 1997/98-as születésűekből álló utánpótlás csapata a regionális kadett bajnokság Déli Régió "B" csoportjában.

Megyeri József | 2014-11-24 08:36:46

A hétvége folyamán az utolsó őszi bajnoki mérkőzéseket rendezték több korosztályban is. A HFC fiataljai többségében győzelemmel búcsúztak az idei nagypályás idénytől.

Megyeri József | 2014-11-24 08:26:12

Szombaton az Ásotthalom csapata ellen aratott,idénybeli 11. győzelmével továbbra is vezeti a Csongrád megyei I. osztályú bajnokságot a HFC csapata.

Megyeri József | 2014-11-24 07:53:15

Az ALFÖLDVÍZ Zrt. tájékoztatja Tisztelt Felhasználóit, hogy az alábbi helyszíneken hibaelhárítási munkálatokat végez:

Tudósító | 2014-11-24 07:50:07

Két ünnepségen is elismeréseket vehetnek át a többszörös makói véradók.

Tudósító | 2014-11-24 07:41:38

Az utak jól járhatóak, szárazak. Útfelbontásokkal Vásárhely területén az Ólom utca, a Károlyi utca és Szent István utca környékén lehet találkozni, ezeken a szakaszokon forgalomkorlátozásra kell számítani.

Megyeri József | 2014-11-24 07:40:55

Az egynapos oktatást teszt kitöltésével zárták a képviselők, a sikeres elvégzésről pedig a későbbiekben tanúsítványt is kapnak majd.

Megyeri József | 2014-11-24 07:28:02

A hagyományt teremtő rendezvényen számos program várta az érdeklődőket, amelyet november 21-én, 13 órától rendeztek meg.