2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
cs / 3°C
p / 0°C
Zenei hírek
Dudás Róbert | 2017-09-25 12:38:35

Cohen születésnapján megjelent új videoklip

Ha még élne, szeptember 21-én ünnepelhette volna 83. születésnapját.

Sajnos tavaly, 2016 november 7-én elhagyott minket, az akkor "You Want It Darker"  albumának megjelenése után. Idén 83. születésnapjának alkalmából megjelent új videoklipp "Leaving Tha Table" című dalához.

Leonard Cohen halálának első évfordulója alkalmából a családja "Tower of Song: A Memorial Tribute to Leonard Cohen" megemlékezést szervez november 6-án Montreálban.
Fellépők között lesz: Elvis Costello, Lana Del Rey, Feist, Sting, Patrick Watson, Adam Cohen. A zenei szakmán kívül ott lesz Kanada miniszterelnöke mint Quebec első embere.

Cohen születésnapján megjelent új videoklipLeonard Cohen

(Fotó: rollingstone.com)


Leonard Norman Cohen (Montréal, 1934. szeptember 21. – Los Angeles, 2016. november 7.) kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró.

Zenei pályafutása háttérbe szorítja költői és írói érdemeit, pedig a zeneiparbeli sikere után is jelentetett meg verseket. Korai korszakában a zenéje a countryra épült mind dallamait, mind a hangszerelését tekintve, de a 70-es évektől a pop- és a kabarézene különböző stílusai hatnak rá. A 80-as évektől mély, basszus hangfekvésben való ének jellemzi, amelyet szintetizátor és női háttér-vokál kísér.

Dalai gyakran érzelmileg súlyos, komplex lírai darabok, amelyek közelebb állnak a költészet szóvarázslataihoz, mint a dalgyártás hagyományaihoz. Szövegeiben sokszor jelenik meg a vallás, az elszigetelődés és a személyes kapcsolatok bonyolultsága.

Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több, mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók. Számos dalát énekelték magyarul is: Kern András 1998-ban egy teljes lemezt kiadott Engem vársz címmel (a szövegeket Fábri Péter fordította), 2003-ban pedig A vendégek címmel jelent meg egy feldolgozáslemez több zenész (Zorán, a Kispál és a Borz és sokan mások) részvételével. A talán legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán Volt egy tánc című dala nem fordítás; Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére.

2009. augusztus 31-én végre Magyarországra is ellátogatott. Világ körüli turnéja keretében három órás koncertet adott a zsúfolásig megtelt Papp László Budapest Sportarénában. Bécs, Pozsony és Prága voltak az előző állomások. A magyar főváros után Belgrád, majd további 21 koncert következett november közepéig. Néhány idézet a koncertet méltató írásokból, amelyek egységesen az év koncertjének, sőt akadt, amely minden idők legjobb budapesti hangversenyeként minősítette.

Leonard Cohen legismertebb szerzeményei:

 

 

 

D.R.

Forrás: radioas.fm/wikipedia.org/youtube.com