2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
0°C
Felhős / 2°C
h / 0°C
k / -1°C
Gazdaság és Politika
Czabarka János | 2018-01-11 09:09:38

Cifra palotai helyzet

Amint arról korábban beszámoltunk, a csanádpalotai önkormányzat anyagi helyzete ellehetetlenült. Ezért a 2018-as év első testületi ülésén úgy határoztak, hogy január 15-ig teljes körűen átvilágítják a település gazdálkodását és meghozzák a nehéz döntést: Adósságrendezési eljárást indítanak vagy sem?!

Cifra palotai helyzet

Nyergesné Kovács Erzsébet szerint elkerülhetetlen a adósságrendezési eljárás

 

Bár még néhány nap van a sorsdöntő határozat meghozataláig, a pénzügyi vezető már elkészítette a likviditási tervet.  

Sikerül elkerülni az adósságrendezési eljárást? – kérdeztem Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester asszonytól.

-    Még a 90 napon túli tartozásaink között is számos olyan van, amit nem tudtunk kifizetni. Ezért is úgy gondolom, elkerülhetetlen, hogy meginduljon az eljárás.

Mit jelent ez a település életében?

-    A képviselőtestület határozata alapján a polgármester feladata, hogy az illetékes törvényszéknél kezdeményezze a adósságrendezési eljárást. A Törvényszék ezután kirendeli a pénzügyi gondnokot, aki felügyeli a gazdálkodást. Minden racionalizálási döntést el kell fogadnunk.

Teljes egyetértésre számít a hétfői ülésen?

-    Nem kívánok jóslatokba bocsátkozni. Abban azonban biztos vagyok, hogy még a mai napon minden képviselő részére eljut a likviditási terv így bőven lesz idejük átolvasni, és alaposan átgondolni a lehetőségeket.

A csanádpalotai családok, magánszemélyek mit éreznek meg mindebből?

-    Jelenleg ott tartunk, hogy a közalkalmazottak és köztisztviselők februárban esedékes bérét ki tudjuk fizetni. Eközben próbáljuk kifizetni a tornyosuló közüzemi számlákat is.

Mikor lehetett volna megállítani ezt az adósságlavinát?

-    Még azt sem tudjuk megmondani, hogy mikor kezdődött! Annyi biztos, hogy az előző városvezetés idején, de ennél pontosabban még nem lehet meghatározni.

Pedig felmerül a személyi felelősség kérdése is.

-    Mindenképpen. A palotaiak naponta kérdezik, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért? Egyelőre nem lehet rá válaszolni. Olyannyira kuszák a szálak, hogy időbe telik, amíg mindenki tisztán láthat. Nagyban bonyolítja a dolgot, hogy a pénzügyi munkatársak egy-két hónap után távoztak, a helyükre újak kerültek, majd ők is továbbálltak és így tovább. A legnagyobb kavarodást viszont az okozza, hogy a pénzügyi vezető és a jegyző személye is közel egy időben változott.

Korábban szóba került az is, hogy ez az adósság felemésztheti a „családi ezüstöt”, vagyis az önkormányzat tulajdonában álló földek eladására is kényszerülhetnek.

-    A csanádpalotai emberek mindig dolgosak és szorgalmasak voltak, ragaszkodnak a földhöz. Szeretném elkerülni, hogy a földjeinkkel kelljen megfizetni a korábbi hanyag gazdálkodás árát.

(CJ)