2014. október 30. csütörtök, Alfonz
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
10°C
7°C
Felhős / 10°C
p / 7°C
szo / 6°C
Belföldi Hírek
Tudósító | 2013-04-23 15:48:43

Célkeresztben volt Lázár János

Lázár János korábbi fideszes frakcióvezető és hódmezővásárhelyi polgármester, jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lejáratására és kompromittálására is fel akarták használni az éjszakai élet egyik legveszélyesebb alakját, Portik Tamást, az 1990-es évek olajmaffia ügyeinek kulcsfiguráját, akit a TEK 2012-ben tartóztatott le. Ezért cserében készek voltak (például a rivális felek félreállításával, vagy a kellemetlen rendőrök, ügyészek leszerelésével, sőt, a megfelelő bírók helyzetbe hozásával) segítséget nyújtani a maffiózóknak – derül ki a pestisrácok. hu által nyilvánosságra hozott, titkosítás alól feloldott jegyzőkönyvekből, ahol Portik Tamás – mások mellett - Laborc Sándorral a Nemzetbiztonsági Hivatal volt igazgatójával beszélget.

Immár tényként kezelhetjük, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója nem mondott igazat az ATV-ben, amikor letagadta a Heti Válasz januári állításait a tavaly a kilencvenes évek nagy leszámolásos ügyei miatt letartóztatott Portik Tamással folytatott beszélgetései tartalmáról. Laborc ugyanis (beismerve a találkozók tényét) azt mondta, csupán azért vállalta a beszélgetést, mert “egykori kollégájától kapott egy jelzést, hogy Portik Tamásnak esetleges rendőrségi korrupcióval kapcsolatos információi vannak”. A bal- és jobboldali sajtó gyakorlatilag tényként kezeli, hogy Portik első körben Szilvásy Györgynek ajánlotta fel a segítségét, aki azután Laborcot bízta meg a munka koordinálásával. Ismert, hogy negyedéves politikai vita előzte meg a jegyzőkönyvek 2030-ig szóló titkosításának a feloldását, amelyre végül - az mno.hu értesülése szerint  – ma délelőtt került sor. A PestiSrácok.hu rögtön megszerezte az iratokat. Ezek közül most a Heti Válaszban körülírt, 2008. június 26-án a fővárosi Liszt Ferenc téren található Menza étteremben megtartott második találkozó leiratát adjuk közre.


Annyit máris megállapíthatunk, hogy a Válasz az egyes baloldali véleményformálók állításaival ellentétben kifejezetten kesztyűs kézzel bánt az érintettekkel, hiszen a szocialista kormányzat és az alvilág közti összefonódás sokkal durvább és szorosabb, mint azt hinni lehetett. A két jegyzőkönyv – tartalma alapján – nyilván a választási kampány egyik legnépszerűbb témája lesz. Lesz tehát módunk minden mellékszereplő, utalás, állítás és ígéret alapos kivesézésére.


A történet az előzetes hírekből közismert: Portik Tamásnak alvilági kapcsolatai révén fideszes politikusok körül kellett volna botrány kavarnia, cserében Laborc Sándorék a nemzeti titkosszolgálatot felhasználva segítettek volna a vállalkozó éjszakai életbeli pozícióinak javításában, rendőrök, ügyészek befolyásolásában, sőt: egy helyen még egy, a szereplők által is korruptnak nevezett bíró is szerepet kap. A jegyzőkönyvek egyik drámai tanulsága – amellett, hogy cáfolhatatlanul igazolja a szocialista vezetők és az alvilág közötti szívélyes viszonyt -  az, hogy belátást enged a magyar bűnüldözés és igazságszolgáltatás mérhetetlen fertőzöttségébe. Legalábbis a fertőzöttség 2008-as állapotába.


Éppen a PestiSrcáok.hu írta meg elsőként, hogy a kecskeméti maffiaperben 2007-ben 12 évre ítélt keresztapa, Radnai László volt az a személy, aki bátran megszegte az “omertát”, azaz a hallgatás törvényét, és vallomásával hozzásegítette a nyomozókat a Portik-ügy feltárásához, közvetve elsőként a diszkókirályként emlegetett Vizoviczki László letartóztatásához, majd a hozzá köthető, a rendőrség legfelsőbb köreit is elérő korrupciós maffiabotrány leleplezéséhez. Az ügy folyományaként sikerülhetett letartóztatni tavaly nyáron az addig (mint már látjuk éppen a titkosszolgálati kapcsolatai miatt) érinthetetlennek tűnő Portik Tamást is.


Portik a beszélgetések során hű baloldaliként, az MSZP tántoríthatatlan támogatójaként tünteti fel magát és minden szolgálatát felajánlja a pártnak és Laborc Sándornak. A bűnös összjáték egyébként részleges kudarcot vallott. Az első célszemélyek a PestiSrácok.hu értesülése szerint Kósa Lajos, Kövér László, Rogán Antal és Lázár János voltak, ám a fagyi mindjárt az elején visszanyalt, amikor egy Rónai Attila nevű vállalkozó vallomásával korrupciógyanúba keverte Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, ám röviddel azután egy internetes videóban vallotta be, hogy Portik Tamás zsarolta meg, ennek hatására tett valótlan állításokat.


Pintér Sándor belügyminiszter kérésére – tekintettel Vizoviczki-Portik-ügyben még folyó nyomozásra – a jegyzőkönyvek anonimizált változatának minősítését szüntették meg, így komoly leckét ad majd a sajtónak, politikának és az olvasóknak a szövegben előforduló számtalan személy azonosítása. A PestiSrcáok.hu véleménye szerint a “Menza” címet viselő leiratban beszélgető felek a következők: X: Laborc Sándor, G: Glemba Zoltán műveleti szakember, Laborc jobbkeze, I: Vajtó Lajos, MSZP-közeli üzletember, a Gyurcsány-adminisztráció tisztviselője I2: Portik Tamás.

A menzabeli míting előtt három nappal, június 23-án a budai Vadrózsa étteremben találkozott Laborc Sándor, jobbján  Glemba Zoltánnal és Portik Tamás, akit pedig Vajtó Lajos kísért el.  A másik három figura már a fentiekből jól ismert, Vajtóról érdemes megjegyezni, hogy az MSZP-SZDSZ kormány idején a Nemzeti Lóverseny Kft.-t vezette, ma pedig a Nemzetközi Kábítószer és Terrorizmus Elleni Tisztek és Civilek Egyesületének elnöke. Őszinte lehet az a küzdelem a kábítószer és a terrorizmus ellen, már csak a maffiaellenes küzdelmet kellene beemelni az egyesület nevébe….


Mindenesetre a dokumentumból kiderül, hogy az MSZP-s kijáróembernek tartott Vajtó hozta össze a feleket. A lehallgatott és az Alkotmányvédelmi Hivatalnál fellelt két beszélgetés irataiból a PestiSrácok.hu most közzéteszi a második jegyzőkönyvet is. Ez esetben is csak a szereplők és a beszélgetésben szóba kerülő nevek kitakarásával járult hozzá a szakbizottság a harminc évre szóló titkosítás feloldásához. Az asztalnál ülőket azonban könnyű beazonosítani:  Itt Laborc a „G”, Glemba az „I”, Portik az „S”, míg Vajtó a „Z” megjelölést kapta.


A pestisrácok.hu által nyilvánosságra hozott részletes jegyzőkönyvet IDE kattintva elolvashatja.
Forrás: pestisrácok.hu

Bodrogi Klára | 2014-10-30 15:40:12

Aláírták a megállípodási szerződést, amivel jövő tavasszal elkezdődhet a székkutasi szennyvízelvezetők és a telep építése.

Hajó Edina | 2014-10-30 14:49:55

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt Baks és Ópusztaszer között 2014. október 30-án 14 óra körüli időben.

Megyeri József | 2014-10-30 13:39:49

A Szegedi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Zélity László rendőr ezredes lakossági fogadóórát tart november 3-án (hétfőn) 13 és 15 óra között a kapitányság épületében (Szeged, Párizsi krt. 16-22.).

Megyeri József | 2014-10-30 13:29:14

Mindenszentek és Halottak Napjához közeledve koszorúzással emlékezett hősi és szolgálati halottaira a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetősége és állománya az együttműködő egyházak képviselőivel, valamint a gyászoló családok tagjaival 2014. október 30-án.

Megyeri József | 2014-10-30 12:39:58

November elsején Mindenszentek napján, az azt követő Halottak napján és a Magyarországon is egyre több helyen megünnepelt Halloween alkalmával sokan gyújtanak gyertyákat, mécseseket a temetőkben és otthon is.A zárt térben óvatlanul gyertyát gyújtók könnyen tüzet okozhatnak és ugyancsak veszélyeket rejt a mécsesek, lámpások száraz avar környezetében történő használata.

Megyeri József | 2014-10-30 12:31:40

A mindszenti Dózsa-telepi városrészben az Észak utcai (II. sz. Alvízmű) megállóhely helyett ideiglenes buszmegálló létesül 2014. október 31. péntektől a csatornázási munkálatok idejére a Móricz u. 1. (volt Rendőrség épülete) szám előtt.

Tudósító | 2014-10-30 11:25:11

A Rotary Club továbbra is töretlenül segíti lelkiismeretes munkájával a rászorulókat és támogatja a tehetségeket. Idén is megrendezik a Jótékonysági Márton napi mulatságot, amelynek részleteiről mai Napraforgó című műsorunkban Prof. Dr. Mucsi Imrével A Hódmezővásárhelyi Rotary Club elnökével és Czagány Jánossal a Rotary Club korábbi elnökével és jelenlegi tagjával beszélgetett Bodrogi Klára.

Megyeri József | 2014-10-30 11:25:04

Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tömegbaleset csütörtökön reggel az M5-ös autópályán. A sztráda Bács-Kiskun megyei szakaszán, Lajosmizse és Örkény között egy kisteherautó és egy kamion ütközött össze.