2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
11°C
4°C
Eső / 11°C
szo / 4°C
v / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2016-02-17 13:19:27

Céget alapítottak makói diákok

A makói Galamb szakképző iskola tizedik osztályos dísznövénykertészei céget alapítottak. A hét lány által létrehozott Lady Flowers Kft. az intézmény első diákvállalkozása. A tanuló nem csupán árusítják, hanem maguk is termelik a tankertben a virágokat. A vállalkozás bevétele a lányoké.

Céget alapítottak makói diákok

Megalakult a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola első diákvállalkozása. - A Lady Flowers Kft.-t 14 ezer forintos jegyzett tőkével a cégbíróság bejegyezte - tudtuk meg Horváth Zoltán igazgatótól. A 10. e osztályos dísznövénykertészeké a cég. A hét lány által működtetett vállalkozás nem csupán árusítja, hanem a tankertben maguk is termelik a virágokat. Február 14-én, vagyis Valentin-napon már be is mutatkoztak a nagyközönség előtt, az iskola aulájában kínálták a maguk által készített ajándékokat.

Céget alapítottak makói diákok

Az igazgató felajánlotta, hogy elkészíti a vállalkozás üzleti tervét, valamint a logójukat, ami mi más is lehetne, mint hét virágszál. A diákok emellett minden segítséget megkapnak a tanároktól is, elsősorban Andruskóné Molnár Ibolyától, aki a közvetlen tanácsadójuk. A lányok nagyon szeretnék, ha az iskola elvégzése során is megmaradna a cégük, sőt, sikeresen működne tovább. - Az intézményben még másfél esztendőjük van arra, hogy teljesen beletanuljanak egy vállalkozás irányításába, s utána már a saját lábukon is meg tudnak állni - tette hozzá az igazgató.

Céget alapítottak makói diákok

A tananyagban szerepel is a vállalkozásalapítás, a lányok így nem csupán elméletben, hanem élesben is elsajátítják. Ráadásul a cégben folytatott munka beleszámít a gyakorlatukba is. A Lady Flowers Kft. igazgatója Lakatos Laura, ügyvezetője Varga Tímea. Németh Petra és Farkas Éva a két árazó, Koczkás Alexandra és Németh Vivien felel a marketingért, Antal Nikolett pedig a pénztáros. A vállalkozás bevétele a lányoké, de nagyon keveset költenek saját célra, hiszen igazi üzletemberként visszaforgatják a cégbe.

Céget alapítottak makói diákok

- Az egyik nyáron már dolgoztam egy dísznövénykertészetben, s ott megtetszett ez a szakma, ezért jelentkeztem a Galambba - árulta el 18 éves Varga Tímea, akit ügyvezetővé választottak a többiek. A lányoknál teljes a demokrácia, mindenben közösen döntenek. A diákoknak terveik vannak a céggel: elsőként részt vesznek az iskolai húsvéti vásáron, a későbbiekben pedig minél több helyszínen szeretnének árusítani. - Az iskola befejezése után sem akarjuk, hogy a cég megszűnjön, hiszen a jövőben is ebből szeretnénk magukat eltartani, így igyekszünk mindent megtanulni még ebben a hátralévő másfél tanévben - vette át a szót az igazgató, vagyis Lakatos Laura.

Céget alapítottak makói diákok

Munkatársunktól. K.