2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Czabarka János | 2017-09-08 19:31:09

Budapest a vásárhelyi fotósok képein ámulhat

Budapesten a hódmezővásárhelyi fotóművészek napjaként vonulhat be a történelembe 2017.szeptember 8-a, hiszen ezen napon a Bartók 1. Galériában megnyílt a tavalyi vásárhelyi fotó szimpózium képeiből a "Patina" kiállítás valamint a FUGA Budapesti Építészeti Központban Dömötör Mihály „Requiem egy téglagyárért” című tárlata is.

Budapest a vásárhelyi fotósok képein ámulhat

Dömötör Mihály fotóművész a vásárhelyi Kutasi úton egykoron működött Kovács testvérek téglagyárát örökítette meg felvételein. A negyvenöt fekete-fehér fotó nemcsak az elmúlásról mesél, hanem az örökkévalóság gondolatát is magában hordozza. A FUGA Budapesti Építészeti Központban nyílt  tárlat közönségét prof. Gyulai József akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgára köszöntötte, a vásárhelyi fotográfus képeit Szentiváni János fotóművész méltatta.

Budapest a vásárhelyi fotósok képein ámulhat


A „Patina” camű kiállításon pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének  tizenöt fotósa negyvenkét képen jelenítette meg Hódmezővásárhely  "patináját" . A képek a 2016. évi fotográfiai alkotótáborban készültek.  A felvételek rendkívül izgalmasak, hiszen Hódmezővásárhelynek az ott lakók által is olykor alig ismert vagy fel nem fedezett tárgyi, építészetei, szellemi és természeti kincsei jelennek meg.  A kiállítást Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója ajánlotta a Bartók 1. Galériába ellátogatók figyelmébe.  A XIV. Vásárhelyi Fotószimpózium beszámoló kiállításán Bécsi Imre, Dobóczky Zsolt, Dozvald János, Dömötör Mihály, Gál András, Gáti György, Hupján Attila, Izápi Laura, Soltész Boglárka, Török János, Vajda János, Varga Tamás és Zsila Sándor alkotásait szeptember  végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Bartók Béla úti kiállítóhelyen.