2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Agrár
Czabarka János | 2017-10-02 09:52:45

Brüsszeli hírek

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának szeptember 25-i ülésénNagy Istvánt, a magyar Földművelésügyi Minisztérium miniszter-helyettesét Erdős Norbert,hazánk európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja köszöntötte. Fontos tárgyalások vannak mögöttünk, hiszen három közép-európai agrárminiszter is látogatást tett Brüsszelben. Így lehetőség nyílott arra, hogy egyeztetéseket folytassunk GabrielaMatečná szlovák, Marián Jurečka cseh és DejanŽidan szlovén miniszterekkel– tájékoztatott Erdős Norbert, hazánk európai parlamenti képviselője Brüsszelből.

Nagy István miniszter-helyettes Brüsszelben

A miniszter-helyettes Brüsszelben,a német agrártárca képviselőjével együtt mutatta be a GMO-mentes fehérjeforrást biztosító programot. Erdős Norbert Brüsszelben kiemelte, hogy új, átfogó fehérjepolitikára lenne szüksége a mezőgazdaságban, hogy az import szója függőséget csökkentsük Európában és így hazánkban is. A német-magyar kezdeményezést ma már 14 uniós tagállam támogatja.

Brüsszeli hírek


A pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható európai mezőgazdaságban, az élelmiszerellátás biztonságában, az éghajlatváltozás negatív hatásainak az enyhítésében, valamint a rostokban és tápanyagokban gazdag, egészségesebb táplálkozás elérésében. Ezért ismertetni kell az európai fogyasztókkal, hogy a fenntartható mezőgazdasági termelés többek között olyan hatékony technológiák ötvözését jelenti, amelyek megőrzik a talaj termőképes állapotát, nem szennyezik a felszín alatti vizeket, figyelemmel vannak a biológiai sokféleségre, és megóvják az európai mezőgazdasággazdag genetikai erőforrás-állományát.

Nagy István örömmel jelentette ki, hogy Magyarország a GMO-mentes fehérje önrendelkezést célzó kezdeményezések és programok élére állt az Európai Unióban.Előadásában a miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogyhazánk agrárpolitikájában stratégiai jelentőséggel bír a fehérjetakarmány-előállítás ösztönzése, valamint a GMO-mentes fehérjeforrás biztosítását célzó eszközrendszer megteremtése az állattenyésztési ágazatok számára.

Nagy István kiemelte, hogy a magyar kormányzatcredója, hogy a versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövője a GMO-mentes termelésben van. Ma sajnos Európa mezőgazdasága, ezen belül is elsősorban az állattenyésztés, nagymértékben függ a Brazíliából és Argentínából behozott, több mint 85 %-ban genetikailag módosított szójától, amely számos megoldandó kérdést vet fel az európai kormányok és az állampolgárok számára. Nem véletlen, hogy az Európai Szója Nyilatkozatot aláíró országok támogatásukról biztosítják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését, a garantáltan GMO-mentes takarmányok saját földünkön történő előállítását. „Meggyőződésem, hogy európai szinten összehangolt munkával igenis megvalósíthatók célkitűzéseink, együttes fellépésünkből jelentős társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök is származnak az európai polgárok számára – hangsúlyozta a miniszter-helyettes.

A GMO-mentes élelmiszer-előállítás megalapozására 2013-ban Magyarország fehérjeprogramot indított, ebben a hüvelyes növények nagyon fontos szerepet töltenek be.A meghallgatást követő vitában Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy nem csak a magyar kormány, de az Európai Parlament szerint is az EU-nak új, átfogó fehérjepolitikára lenne szüksége a mezőgazdaságban és az élelmiszer-előállítás terén. Ezen politikának fel kell váltania az élelmiszerek és az állati takarmányok import szójababtól való függését. Továbbá megoldást kellene a ma még hulladéknak elpazarolt állati eredetű fehérje takarmányozásba történő visszavezetésére.

Nagy István és Erdős Norbert egyetértettek abban, hogy a brüsszeli látogatás legfontosabb hozadéka volt, hogy a parlamenti képviselők által még szélesebb körben tudatosítani tudták az európai fehérjenövény termesztés megerősítésének fontosságát.


Magyar-német közös kezdeményezés eredményeként 2017. július 18-én Brüsszelben Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere hivatalosan ellátta kézjegyével az Európai Szója Nyilatkozatot.Brüsszeli hírek

A nyilatkozat szerint a pillangós növények létfontosságúak a világ mezőgazdasága számára, ugyanakkor termesztésük Európában a szántóterület mindössze 3-4 százalékán történik. E növények jellegzetességeinek köszönhetően európai termesztésük növelése hozzájárul a növénykultúrák sokféleségéhez.

A 2012-ben indult Duna Szója Szövetség jóvoltából a Duna-régióban az elmúlt négy évben a GMO-mentes szója termesztése 700 ezer hektárra nőtt. Most tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy további növekedést érjünk el e téren. A nyilatkozat aláírása komoly lépést jelent a GMO-mentes, fenntartható európai mezőgazdasági termesztés megteremtése felé.

Három középe-európai agrárminiszter tárgyalt Brüsszelben

A közelmúltban, az EP Mezőgazdasági Szakbizottsága neves vendéget, három közép-európai agrárminisztert fogadott. Gabriela Matečná szlovák, Marián Jurečka cseh és DejanŽidan szlovén miniszterek a kiskereskedelmi láncokba beszállító gazdák rovására elkövetett visszaélésekre hívták fel a figyelmet.
Az ülésen Erdős Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár, így ugyanazon márkanév alatt nem szabadna rosszabb minőségű terméket forgalomba hozni Kelet-Európában, mint Nyugat-Európában. Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a szakbizottság tagja arról érdeklődött, hogy a miniszterek a saját országukban találkoztak-e ezzel a problémával?
A válaszukban egybehangzóan kifejtették, az általuk lefolytatott vizsgálatok során is eltérések mutatkoztak ugyanazon termékek nyugat-európai és kelet-közép-európai verziói között – ismertette összefoglalóan a tagállamok megállapításait a képviselő.
A bevizsgált élelmiszerek közel felénél megállapították, hogy az országaikban értékesítésre szánt termékeket is feltehetőleg rosszabb minőségű, olcsóbb alapanyagokból állítják elő. Hangsúlyozták, nem arról van tehát szó, hogy az előállításkor a különböző országok eltérő fogyasztói ízlésének próbálnának megfelelni a gyártók.

Forrás: Erdős Norbert EP képviselő, Brüsszel és Szilágyi Bay Péter