2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
0°C
Felhős / 2°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2018-01-10 14:21:42

Bővül és fejlődik az ipari park Vásárhelyen

2010 decemberében 2.938 álláskereső volt Hódmezővásárhelyen, ez a szám 2017 decemberére 617 főre esett, ami 79 százalékos csökkenést jelent. Jelenleg 2 százalékon áll a munkanélküliség a városban. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években a közfoglalkoztatásban dolgozók létszáma is folyamatosan csökkent, ami jól mutatja, hogy a hódmezővásárhelyi cégek és vállalkozások teremtettek mintegy 2.300 munkahelyet – emelte ki Lázár János az ipari park fejlesztésével és bővitésével kapcsolatos sajtótájékoztatón, szerdán, amin Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester is részt vett.

Bővül és fejlődik az ipari park Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi ipari park területén 117 vállalkozás, több mint 3500 főt foglalkoztat. Ez éves szinten 1.7 milliárd forint helyi adót jelent a város önkormányzatának. 2014-óta 12 ezer négyzetméternyi új csarnok és raktár épült a területen, aminek a bővítése és fejlesztése kiemelten fontos feladat Hódmezővásárhely és Magyarország kormánya számára egyaránt. A témában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, valamint Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester tartott sajtótájékoztatót.

"Fontos számunkra, hogy az itt működő kis-, közép- és nagyvállalatok minél sikeresebbek legyenek. Szeretnénk, hogy vonzó legyen Hódmezővásárhely az idetelepülni szándékozó cégek számára is. Ahhoz, hogy a folyamatosan bővülő cégek még jobban tudjanak működni, több területen is támogatást biztosít az önkormányzat és a kormány is." - mondta Hegedűs Zoltán. Hozzátette: a hamarosan épülő keleti elkerülő sokat javít az ipari park logisztikai lehetőségein és a terület infrastruktúráján is fejleszteni fognak a jövőben.

Bővül és fejlődik az ipari park Vásárhelyen

"A T.O.P.-ból utak épülnek és újulnak meg, valamint a közvilágítás is fejlődni fog, azonban az itt megtartott vállalkozói fórumok tapasztalatai szerint a legfontosabb infrastrukturális hiány az internet. Optikai kábeleket fektetünk le és minden cég számára biztosítjuk a szélessávú internet elérést, ami a fejlődéshez és a digitalizációhoz szükséges." - mondta Hegedűs.

Az alpolgármester tájékoztatott, hogy az ipari park nem csak fejlődni, de  bővülni is fog, így az új cégeknek, vagy a már meglévők terjeszkedésének nem okozhat akadályt a terület hiánya. Ehhez Magyarország kormánya 100 hektárnyi földtterülettel járult hozzá.

Bővül és fejlődik az ipari park Vásárhelyen

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő a fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: a kormány számára a legfontosabb partner az az ember, az a vállalkozás, aki képes saját magáról gondoskodni és képes másokat is eltartani.

"A minimálbér 2018-ra 138 ezer forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy ebben az ipari parkban ahol most vagyunk, csak az elmúlt évben 8-10%-os reálbér növekedésre került sor. Tavaly májusban arra szövetkeztünk, hogy a kormány a hódmezővásárhelyi ipari park bővítéséhez támogatást biztosít. 2017 decemberében jelent meg az a kormányhatározat, amely 2.6 milliárd forinttal járul hozzá ahhoz, hogy első lépésben 40, második lépésben 56 hektárral növeljük meg a park méretét." - mondta Lázár János.

Bővül és fejlődik az ipari park Vásárhelyen

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy két fontos feladata van a városnak: az egyik, hogy területet biztosítson a helyi vállalkozásoknak és az idetelepülőknek, a másik fontos cél pedig az infrastruktúra fejlesztése, hogy a folyamatosan bővülő cégek tudják tartani a lépést az egyre nagyobb megrendelés-állománnyal. Jelentősen hozzájárul az életminőség javulása mellett az ipari park vállalkozásainak sikereihez is a 47-es elkerülő megépülése is.

"Az a kormány célja, hogy minél több munkahely legyen Vásárhelyen, mindenki tudjon dolgozni és az emberek a munkabérből megéljenek. Ezért dolgoztunk az elmúlt években és  ezen fogunk dolgozni a jövőben is, ha megkapjuk a bizalmat." - mondta Lázár János.

Lázár János kifejtette: Hódmezővásárhely számára a könnyűipar mindig kiemelten fontos volt.

"Úgy gondoljuk, hogy a gazdaság számára ez a régió komoly tartalékot jelent. Érdemes itt vállalkozni, hiszen itt még van szabad munkaerő és olyan az iskolai struktúra, ami alkalmassá teszi a vállalkozások számára a képzett munkaerő biztosítását. Ez egy nagyon fontos szempont. Éppen ezért Hódmezővásárhelynek és Szegednek szakképzés vagy műszaki képzés szemszögéből centrum funkciót kell betöltenie." - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ipari park fejlesztése mellett a másik kulcskérdést a szakképzett munkaerő léte, vagy nemléte jelenti. A feladat megoldása a Magyarország előtt álló évtized egyik kiemelt feladata lesz. Lázár János és Hegedűs Zoltán szerdai tájékoztatásáról erre a linkre kattintva olvashat.

n.j.