2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Szabó Viktor | 2017-10-31 16:03:41

Bővül az I. világháborús emlékmű

A tervek szerint 2018. március 14-én avatják fel Hódmezővásárhely kibővített I. világháborús emlékhelyét. A járólapokat már elkezdték felszedni a Városháza előtti területen, hogy helyet kapjon az első világégésben elhunyt több mint 3000 hősi halott neve.

Bővül az I. világháborús emlékmű

Hódmezővásárhely és térsége lényegesen nagyobb számban adott katonát az I. világháborúba. Ennek következménye, hogy több mint 3000 hősi halottja van a városnak. Nekik állít emléket Magyarország legnagyobb emlékműve, Pásztor János Lovas huszár szobra.

1914 és 1918 között 18.000 vásárhelyi szolgált a monarchia hadseregében. A tavalyi évben, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő javaslatára Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy döntött, hogy felállít egy I. világháborús emlékbizottságot. A javaslatban szerepelt továbbá az is, hogy mind a 3000 hősi halottnak állítsanak egy műalkotást, hogy ne csak a 2000-ben megjelent emlékkönyv őrizze emléküket.

Bővül az I. világháborús emlékmű

Az emlékmű megalkotására 2016-ben egy pályázatot írt ki a város, az országban élő művészek számára. A felhívásra 39 munka érkezett be, melyeket egy szakmai zsűri bírált el. A nyertes Szilágyi Balázs, szombathelyi építész pályaműve lett.

A Városháza előtt található emlékműtől, a Kossuth tér irányába, a térszerkezet síkjában lesznek elhelyezve a hősi halottak nevei. A neveket koracél lemezbe lézerrel vágják bele, melyeket a Mária Terézia-lovagrend lovagkeresztjei fognak elválasztani. Annak érdekében, hogy éjszaka is láthatóak legyenek a nevek, alulról, egy medencéből, ledekkel világítják majd meg a koracél lemezeket. Az emlékművet padokkal rakják körül, amikre rágravírozzák azoknak a csatatereknek a neveit, ahol vásárhelyi katonák harcoltak.

A munkálatok már elkezdődtek, jelenleg burkoló lapokat szedik fel. Az emlékmű a tervek szerint 2018. február végére fog elkészülni, az avatását pedig március 14-re tervezik.

Bővül az I. világháborús emlékmű

Reményeink szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke - aki vásárhelyi látogatása során hallott az emlékmű terveiről – ígéretet tett arra, hogy ha ideje engedi, eljön az emlékmű avatására” – mondta el dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, aki hozzátette, hogy az emlékhely több tíz millió forintból fog megépülni.

Bővül az I. világháborús emlékműdr.Kószó Péter

 

Sz.Viktor