2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-1°C
Felhős / -3°C
k / -1°C
sze / -2°C
Zenei hírek
Fazekas Gábor | 2016-07-26 08:54:07

Boldog szülinapot Jagger!

Mick Jagger angol rockénekes, a The Rolling Stones tagja július 26-án ünnepli a szletésnapot. Sok örömet kívánunk neki.

Dartfordban született Michael Philipp Jagger néven. Templomi kórusban énekelt, kiváló tanuló volt. Tanár szülei abban reménykedtek, büszkeségük minden bizonnyal az ő hivatásukat választja majd, ám legnagyobb elképedésükre fiuk a rock and roll szerelmese lett. Későbbi zenésztársával, Keith Richardsszal ötéves korában ismerkedett meg, bár nem sokkal azután egy időre szem elől tévesztették egymást. Időközben Jaggernek másik szerelme is akadt, a közgazdaságtan, csak hajszálon múlott, hogy üzletember nem lett belőle, de otthagyta a London School of Economic padjait, mert néhány blueslemezt szorongatva a hóna alatt, belebotlott régi barátjába, Richardsba. Innen már csak egy lépés volt a legendás Rolling Stones zenekar megalapítása.

Boldog szülinapot Jagger!

Első fellépésükre 1962. július 12-én került sor. Zenéjükben Chuck Berry Rock'n'Rollja és Muddy Waters nyers blues zenéje keveredett. A hatvanas évek végére már a jólfésült Beatles versenytársai voltak, és jellegzetes zenei hangzásuk mellett Jagger "botrányos" színpadi viselkedésének is köszönhették, hogy rakétasebességgel száguldottak a világhírnév felé. Olyan feledhetetlen dalokkal ostromolták a slágerlistákat, mint a Paint it Black, a Time is on My Side, a Get Off of My Cloud, az (I Cant't Get No) Satisfaction vagy a Jumpin' Jack Flash. Sorozatban jelentek meg az azóta már klasszikussá vált albumok.

Ilyen fizimiskával természetesen a filmszakma is kivetette Jagerre a hálóját. Főleg korai filmjei, a Magyarországon is bemutatott Ned Kelly és a Performance maradt emlékezetes. Több mint tíz filmben szerepelt, de volt producer, filmzeneszerző, sőt még forgatókönyvíró is.

Miközben az egyik legtöbbet koncertező zenekar hírében álltak, és rajongóik rendíthetetlenül hittek bennük, a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején kifulladni látszottak. A Stones zenei stílusát illetően ellentét bontakozott ki közte és Keith között. Jagger az együttest inkább a pop és a dance műfaja felé terelgette volna, míg Richards a banda rock'n roll, blues gyökerei mellett tette le a voksát. Jagger 1985-ben szólókarrierbe kezdett, és elkészítette első szólóalbumát, mely platinalemez lett. Második szólóalbumának mérsékelt sikere után visszatért a Rolling Stones "bástyái" mögé, és az együttes 1989-es Steel Wheels albuma hihetetlenül sikeres vállalkozásnak bizonyult. Érdekes módon a tagok mégis külön utakkal próbálkoztak, Jagger elkészítette harmadik önálló albumát, amely nagyon jó kritikát kapott. Tíz év után, 2001-ben újabb szólóalbuma került a boltokba.Hatvanadik születésnapja alkalmából lovagi címet kapott II. Erzsébet királynőtől. Hetvenedik születésnapját pedig koncertsorozattal ünnepli, hiszen a Stones végre meghívást kapott Glastonburybe, a világ legnagyobb szabadtéri zenei fesztiváljára, majd két koncerttel a londoni Hyde Park következett, ahová az együttes több mint négy évtized után tért vissza.

Boldog szülinapot Jagger!

Mick Jagger a Rolling Stones frontembereként és szövegírójaként a rock and roll történetének egyik leghíresebb és legbefolyásosabb alakja, pályafutása több mint ötven évet ölel föl. Az örökmozgó, féktelen zenész, ma is aktív, ha tehetné, folyamatosan a színpadon állna elszánt rajongótábora legnagyobb örömére. A maga mögött hagyott hét évtized ellenére is minden nap sportol, ha koncertezik, futógépen melegít be, amire szüksége is van, hiszen azt mondják, a zene mellett még ma is több mint 20 kilométernyi "tornamutatvánnyal" kápráztatja el koncertközönségét. A mindenre kíváncsi újságírók az ötödik leggazdagabb brit zenésznek tartják.

Forrás: MTI