2018. január 19. péntek, Sára
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Köd / 4°C
szo / 2°C
v / 1°C
Regionális Hírek
Szabó Viktor | 2017-02-13 11:53:13

Biztonságosabb lesz a mentés

Új gépjárműfecskendővel gazdagodott a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépállománya. A több mint 100 milliós járművet hétfő délelőtt adták át.

Biztonságosabb lesz a mentés

Országosan csaknem 50 járművet adnak át 3 év alatt, melyekből Hódmezővásárhely is részesül. Tavaly 2 autó érkezett, és az idén is 2-re számítanak a tűzoltók, jövőre pedig 1 gépjárműfecskendővel gazdagodik az állomány.

Biztonságosabb lesz a mentés

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a mi megyénkben a gépjárműfecskendők felét lecserélik. Ez két dolog miatt is nagyon fontos. Egyrészt, hogy új eszközeink vannak, hiszen a ma átadott Rába/Renault típusú gépjárművön nagyon korszerű feszítő vágó berendezések, emelő felszerelések, és egyéb légzésvédelmi eszközök vannak. Másod sorban az is fontos, mennyire üzembiztosak ezek a felszerelések és milyen minőségű eszközökkel tudunk dolgozni.” – mondta el Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Biztonságosabb lesz a mentés

A technikai eszközök, amik a most átadott gépjárművön megtalálhatóak, a korábbi autókban is megvannak, csak nem ilyen minőségben. A feszítő vágó berendezés sokkal korszerűbb, az emelő berendezés szintén modernebb technológiával ellátott. A szivattyú kapacitása is jobb, jobban porlasztja a vizet, kevesebb víz felhasználásával képes egy tüzet megfékezni. A műszaki mentésekhez egy komoly erőforrás, motor áll rendelkezésre. A fejlesztők figyeltek a terepjáró képességre is, hiszen előfordul, hogy tanyás ingatlanoknál kell beavatkozni.

Biztonságosabb lesz a mentés

Ez a modern technika lehetővé teszi, hogy a tűzoltók biztonságosabban érjenek a helyszínre, és biztonságosabban tudják elvégezni az adott feladatokat. Az átadott gépjárműfecskendő értéke több mint 100 millió forint, amire országos szinten pályáztak, és egy Európai Uniós támogatású forrásból valósult meg.

Biztonságosabb lesz a mentés

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere beszédében megköszönte a tűzoltók, és egyéb, fegyveres erők munkáját, és kiemelte, hogy a városban biztonságban érezhetik magukat a polgárok. A polgármester kitért a Mentők napjára is, ahol a fegyveres szervezetek, a tűzoltók és a Katasztrófavédelem példásan helytállt az eseményen, és a jövő generációjával megszerettették munkájukat.

Biztonságosabb lesz a mentés

Íme az új jármű szirénázás közben:

 

Sz.Viktor