2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Önkormányzatok hírei
Szabó Viktor | 2018-02-08 19:28:06

Biztonságban a Népkert szobrai

A tram train építése miatt két szobrot kellett biztonságos helyre szállítani a hódmezővásárhelyi Népkertből, ugyanis a villanyvasút építése miatt hamarosan munkaterület válik a vasútállomás környéke. A részletekről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere és V. Nagy Nándor szobrász, a Tornyai-múzeum munkatársa.

Biztonságban a Népkert szobrai

Újabb fázisához érkezett a tram train építése. A közműkiváltások folyamatban vannak, így aki a városban jár, láthatja, hogy többfelé munkások és munkagépek dolgoznak azon, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a beruházás. Az Ady Endre utcán néhány villanyoszlop is kikerül a helyéről, ugyanis egy útszélesítés megvalósul.

Biztonságban a Népkert szobrai

A Népkerti vasútállomásnál található két olyan szobor, amit el kell szállítani, hogy ne sérüljenek a munkálatok közben. Hegedűs Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy természetesen a szobrok vissza fognak kerülni a területre. Az elöljáró hozzátette, hogy ha már elviszik a műalkotásokat, fel is újítják azokat.

Biztonságban a Népkert szobraiHegedűs Zoltán

Az egyik szobor Szabó Iván, Korsó című alkotása. 1969-ben készült és 1970-ben került a helyére. A másik műtárgy a vásárhelyi leventék kálváriájáról szól, amit 2006-ban állított a város a Vitézi Rend kezdeményezésére.

Biztonságban a Népkert szobraiSzabó Iván, Korsó című alkotása

Ezt a két műtárgyat kell most biztonságos helyre szállítanunk. Műtárgyvédelmi szempontokat figyelembe véve kell, hogy ezek elkerüljenek innen, hiszen márciustól a beruházásnak köszönhetően munkaterület lesz ez a helyszín” – mondta el V. Nagy Nándor.

Biztonságban a Népkert szobraiV. Nagy Nándor

A szobrok vagy a Tornyai János Múzeum gondozásába kerülnek, vagy a város telephelyére kerülnek. Körülbelül egy évig lesznek tárolás alatt, a munkák végeztével vissza kerülnek a helyükre.

Biztonságban a Népkert szobrai

 

Sz.Viktor