2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-5°C
Tiszta / -8°C
k / -5°C
sze / -5°C
Belföldi Hírek
Soós Kata | 2017-03-16 12:30:34

Betilthatják az amalgám fogtömést

Már jövőre indul a szigorítás, 2030 után pedig akár teljesen be is tilthatják az EU-ban az amalgám fogtöméseket. Akinek korábban így tömték a fogát, annak sem kell aggódnia.

Betilthatják az amalgám fogtömést

Elindulhat a folyamat, amelynek a végén akár az egész EU-ban betilthatják az amalgám fogtömést – az erről szóló javaslatot a héten már az Európai Parlament is elfogadta. A döntés szinte már csak formalitás: az EP, az Európai Tanács, valamint az Európai Bizottság még tavaly decemberben állapodott meg az új szabályozásról, de a három testületnek külön-külön is rá kell bólintania erre.

Az új szabályozást nem egyik pillanatról a másikra vezetik be. A mostani terv az, hogy 2018 júliusától jöjjön az első szigorítás: onnantól a gyerekeknél és a terhes vagy szoptató nőknél csak rendkívüli esetben engedélyezik a használatát. Eközben pedig 2020-ra egy átfogó jelentést kell letenni az Európai Bizottság elé, hogy érdemes-e végleg betiltani az amalgám töméseket. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy tovább kell menni a folyamatban, akkor várhatóan 2030 körülre lehet elérni a teljes tiltást.

Az amalgám fogtömést azért tilthatják be, mert higanyt tartalmaz. Ettől még nem kell aggódnia annak, akinek így tömték be a fogát, elsősorban ugyanis nem az emberi szervezetre veszélyes az anyag, hanem környezetszennyező. A legtöbb veszélyt azok számára jelenti, akik a gyártásánál dolgoznak, de a természetbe is sok visszakerül a mérgező anyagból az ember halála után. Márpedig kevésnek tűnhet, amennyi higany egy ember egy fogtömésébe bekerül, csakhogy az Európai Bizottság adatai szerint évente 75 tonna higany kerül forgalomba az amalgám tömésekkel.

Forrás: hvg.hu