2018. január 19. péntek, Sára
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Köd / 4°C
szo / 2°C
v / 1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2016-06-03 13:14:31

Bethlen 120

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium mai épülete 120 éve épült. Ebből az alkalomból „Nagy Ország, nagy Idők, - Nagy tettek” címmel emlékkonferenciát szerveztek pénteken, az Ótemplomban.

Bethlen 120

Bethlen 120

A konferencián előadások hangoztak el az építés történetéről és alkotóiról, Sándy Gyula építészről, Szeremlei Sámuel lelkipásztorról. Vendégként jelent meg Sándy Gyula unokája, Konok Tamás, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, a Nemzet Művésze, valamint ugyancsak építész dédunokája.

Bethlen 120

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, közgyűlési elfoglaltságára hivatkozva nem volt jelen, azonban köszöntőszavait intézte a megjelentekhez. Ebben így fogalmazott: „A gimnázium nemcsak városunk egy jellegzetes épülete, de egy szellemi központja is. Az intézmény múltja összefonódott a városéval, számos tehetséget és kiemelkedő közéleti személyt adott hazánknak.”

Bethlen 120

A gimnázium igazgatója, dr. Kádár Péter, Sándy Gyula építészt és Szeremlei Sámuel lelkipásztort méltatta, kapcsolatukat mutatta be a megjelenteknek, hiszen az építész mellett a lelkipásztornak is jelentős szerep jutott abban, hogy az épület elkészülhessen – hangsúlyozta. Arról is szólt, hogy egy megelőlegezett bizalmat szavazott Szeremlei az ifjú építésznek, Sándynak.

Bethlen 120

Bethlen 120

Az emlékkonferenciát előadásával megnyitotta Bugár-Mészáros Károly okleveles építészmérnök, Rados Jenő-érmes építészettörténész, a történeti belsőépítészet tanára (Műegyetem, Műemléki Szakmérnöki Szak).

Bethlen 120

A rendezvény a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmára is figyelemmel volt. Az emlékkonferenciát követően pedig emlékkiállítás megnyitására is sor került a gimnázium épületében, amelyhez a Forster Központ Magyar Építészettörténeti Múzeuma nyújtott segítséget, valamint a gimnázium diákjai készítettek grafikai és fotóanyagot az épület szépségeiről.

 

 

G.