2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-07-13 16:53:00

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

Hári Tamás egy betegség következtében 2011-ben megvakult. A 40 éves férfi is tagja a Látássérültek Délalföldi Egyesületének, mely a makói Givaudannak köszönhetően olyan beszélő eszközöket tudott beszerezni, mellyel a vakok, gyengén látók is tudnak vérnyomást, illetve vércukorszintet mérni. A berendezéseket csütörtökön adták át a LÁTDE makói irodájában.

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

A Látássérültek Délalföldi Egyesülete, a LÁTDE segítséget kért a Givaudan Hungary Kft.-től speciális segédeszközök vásárlásához. A nemzetközi cég makói egységének vezetősége az egyesület kérését teljesítette, így négy magyarul beszélő vérnyomásmérőt, egy magyarul beszélő konyhai mérleget, egy magyarul beszélő órát és egy scannelni és másolni is tudó nyomtatót sikerült beszerezni. A vakok és gyengén látók számára is használható segédeszközöket gyártó 77 Elektronikai Kft. pedig öt ugyancsak magyarul beszélő vércukorszint mérőt még pluszban adott a LÁTDE-nak.

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

Az eszközöket csütörtökön a LÁTDE makói irodájában adták át. Az eseményen részt vett az egyesület elnöke, Csontos-Dér Veronika, valamint a Givaudan igazgatója, Karkas Mihály. A Maros-parti városban működő cég vezetője többek között arról is beszélt, hogy számukra milyen fontos az, hogy Makónak ne csupán a gazdasági, hanemi a társadalmi és szociális életében is részt vegyenek. Karkas Mihály ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

- Tagjaink nagy többsége fogyatékossági támogatásból él, ami havonta nem sokkal több, mint 25 ezer forint, ezért minden ilyen jellegű adomány nagyon sokat jelent a számukra - vette át a szót a LÁTDE elnöke. Csontos-Dér Veronika hozzátette: ezek az eszközök nem csupán könnyebbé teszik az életüket, hanem abban is segítenek, hogy akár munkát is kapjanak, hiszen az egészségi állapotuk ezek használatával rendezett lehet. Csontos-Dér Veronikát hallja:

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

Hári Tamás (középen)

Hári Tamás közel 30 esztendeje súlyos cukorbeteg. A jövő januárban 40. életévét betöltő férfi ennek szövődményeként 2011-re szinte teljesen megvakult. - Most csak árnyékokat és foltokat látok, semmi mást, korábban a bútoriparban dolgoztam, illetve zenész voltam, de ezeket már nem tudom csinálni, talán, ha minden jól megy, akkor hamarosan taníthatok zenét, mert az megy látás nélkül is - sorolta Hári Tamás. A férfi beszélő vérnyomás-, illetve vércukorszint mérőt már korábban is használt. - Ennek az új modellnek nagyon örülök, mert a régi nagyon lassú volt, sok vér kellett a teszthez, illetve gyorsan le is merült - tette hozzá végül Hári Tamás.

Beszélő eszközöket kaptak a látássérültek

Csontos-Dér Veronika egy olyan speciális eszközt mutatott meg Karkas Mihálynak, mely felismeri az anyagok színét és hangosan mondja is

Munkatársunktól. K.